REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Šiaulių rinktinės operatyvininkai išaiškino asmenų grupuotę, besivertusią prekyba žmonėmis. Keturi įtariamieji jau suimti. Gali būti, kad dirbti prostitutėmis užsienio šalyse jie verbuodavo nepilnametes lietuvaites.

REKLAMA
REKLAMA

Įtarimai galimi ir šiauliečiams

Visi keturi sulaikytieji — ne Šiaulių apskrities gyventojai. Tačiau ikiteisminio tyrimo, kuriam vadovauja Šiaulius apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus pareigūnai, duomenimis, netrukus gali būti pareikšti įtarimai ir keliems šiauliečiams. Teisėsaugos akys į juos krypsta dėl galimo dokumentų, kuriais naudojantis merginas ketinta išvežti prostitucijai, klastojimo.

REKLAMA

Suklastotų draudimo liudijimų, įgaliojimų naudotis transporto priemonėmis užsienio šalyse bei kitos informacijos per atliktas kratas rasta asmenų, įtariamų prekyba žmonėmis, namuose.

Automobilyje gabenta penkiolikmetė

Informacijos apie galimą vaiko verbavimą, siekiant išvežti jį į užsienį bei įtraukti į prostituciją, taip pat — dėl disponavimo suklastotais dokumentais VSAT Šiaulių rinktinės pareigūnai gavo šių metų pradžioje. Dėl šių faktų rugpjūčio 10 dieną pradėtas ikiteisminis tyrimas.

REKLAMA
REKLAMA

VSAT Šiaulių rinktinės operatyvininkai, kuriems talkino kolegos iš Lazdijų rinktinės, kelyje Marijampolė-Suvalkai patikrinti sustabdė iš Lietuvos išvykstančius du automobilius: „Volkswagen Transporter“, vairuojamą 43 metų Kupiškio rajono gyventojo, ir “Nissan Sunny“, kurį vairavo 35 metų to paties rajono gyventoja.

Nisanu važiavo dar viena mergina, kuri VSAT pareigūnams nepateikė asmens dokumentų. Netrukus pasieniečiai išsiaiškino, kad mašinos keleivė yra penkiolikmetė kupiškietė. Ją, manoma, mėginta neteisėtai išvežti į Ispaniją, kur nepilnametė būtų priverstinai įdarbinta prostitute.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mikroautobuso „Volkswagen Transporter“ patikros metu Šiaulių pasieniečiai rado vairuotojo piniginę su dviem, įtariama, suklastotomis asmens tapatybės kortelėmis. Vienoje jų buvo įklijuota “Nissan“ automobiliu gabentos penkiolikmetės nuotrauka bei suklastoti asmens duomenys — nurodyta, kad merginai yra 19 metų.

Kita rasta asmens tapatybės kortelė neva priklauso trisdešimtmečiui vyrui.

Automobiliai ir jais vykę asmenys sulaikyti. Šiaulių miesto apylinkės teismas vyrą leido suimti trims, o moterį — dviem mėnesiams. Nepilnametę merginą po apklausos pasieniečiai perdavė Lietuvos „Caritui“.

REKLAMA

Sulaikius du įtariamuosius, VSAT pareigūnai tęsė tyrimą ir Kupiškio mieste bei rajone atliko seriją kratų. Jų metu rasta suklastotų dokumentų, kuriais ketinta lietuvaites į užsienį išgabenti prostitucijai.

Praėjusios savaitės ketvirtadienį Šiaulių rinktinės pareigūnai sulaikė dar du Kupiškio rajono gyventojus, galimai tarpininkavusius ir padėjusius vykdyti minėtą nusikalstamą veiką. Trisdešimtmetis kupiškietis suimtas dviem mėnesiams, o 35 metų vyrui teismas skyrė aštuonias paras arešto.

Ketvertas „pasižymėjęs“

Visų į teisėsaugos akiratį dėl sunkaus nusikaltimo patekusių asmenų kriminalinė praeitis spalvinga. „Volkswagen Transporter“ vairavęs 43 metų vyras anksčiau yra teistas dėl išžaginimo, vagystės, įtartas viešosios tvarkos pažeidimu, savavaldžiavimu.

REKLAMA

Trisdešimtmetis jo bendrininkas dėl vagysčių, į kurias būdavo įtraukiami ir nepilnamečiai, teistas penkis kartus, be to, jis įtartas areštuoto turto išeikvojimu.

35 metų Kupiškio rajono gyventojas teistas dėl namų gamybos stiprių alkoholinių gėrimų gamybos, anksčiau įtartas vagyste.

VSAT pareigūnai taip pat nustatė, kad nepilnametę į užsienį gabenusi moteris dėl įvykdytų nusikaltimų du kartus yra teista Italijoje. Iš šios šalies teisėsaugininkų šiuo metu laukiama atsakymo bei papildomos informacijos apie sulaikytąją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiaulių rinktinės operatyvininkų žiniomis, kupiškiečių grupuotė turi nusikalstamų ryšių Italijoje ir Ispanijoje, užsiima nusikalstama veika, susijusi su nelegalia užsieniečių migracija Vakarų Europoje, trečiųjų šalių piliečiams teikia suklastotus lietuviškus asmens dokumentus.

Minėti įvykiai Lietuvoje bei grupuotės sulaikymas patvirtino faktą, jog nusikaltėliai aktyviai vykdė neteisėtą veiklą siekdami pasinaudoti probleminių ir socialiai pažeidžiamų šeimų padėtimi.

VSAT Šiaulių rinktinės pareigūnai tęsia ikiteisminį tyrimą dėl kelių nusikalstamų veikų: vaiko pirkimo arba pardavimo, dokumento suklastojimo ar disponavimo suklastotu dokumentu, pelnymosi iš nepilnamečio asmens prostitucijos arba organizavimo ar vadovavimo nepilnamečio asmens prostitucijai, arba gabenimo nepilnamečio asmens prostitucijai iš Lietuvos Respublikos. Šiuo metu yra surinkta duomenų apie penkias merginas, kurios galėjo tapti prekyba žmonėmis įtariamos grupuotės aukomis.

Už padarytus nusikaltimus kupiškiečiams gresia iki dvylikos metų nelaisvės.

Edita KARKLELIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų