REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užpraėjusį sekmadienį Pietryčių ir Vidurio Lietuvos savivaldybes nusiaubusios vėtros padarinių likvidavimo darbai bus vykdomi iš Europos socialinio fondo programos “Neprarask darbo įgūdžių". Skirta vos 410 tūkst. litų (o nuostoliai siekia dešimtis milijonus litų), už juos iš darbo biržos bus atsiųsta 190 bedarbių (o jų registruota 330 tūkstančių).

REKLAMA
REKLAMA

Stichijos eibėms likviduoti 70 bedarbių du mėnesius bus įdarbinta Varėnos savivaldybėje, po 50 - Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybėse, 20 - Alytaus savivaldybėje. Vakar darbai prasidėjo labiausiai vėtros nuniokotoje Varėnoje, šios savaitės viduryje darbo biržos pasiuntiniai pradės plušėti Kauno ir Alytaus r. savivaldybėse.

REKLAMA

Darbo pasiūlė miškas

Norint gauti visišką finansavimą iš šios programos savivaldybėms nėra taip paprasta, privaloma atitikti standartinius reikalavimus. Vienas pagrindinių - nedarbo vidurkis vėjo nusiaubtose vietovėse turi būti didesnis nei vidutinis šalyje. Varėnos savivaldybei bent jau čia pasisekė. Bedarbių daug, todėl savivaldybei primokėti jiems atlyginimo neteks.

Kaip “Respublikai" sakė Varėnos r. savivaldybės meras Vidas Mikalauskas, vakar stichijos padarinius tvarkė kelios dešimtys bedarbių. Varėnos savivaldybei iš Europos programos numatytas 70 žmonių apmokėjimas. Meras apgailestavo, kad vėtra grybų sostinę Varėną užklupo ne laiku.

REKLAMA
REKLAMA

Bedarbiai mieliau renkasi darbą šiemet kaip niekad gausiai voveraičių užderėjusiame miške, nei plušėti už minimalią algą su pjūklu ar kirviu pakelėse.

“Man jau teko girdėti, kad kai kurie kreipėsi į gydytojus ir pasiėmė ligonlapius. Rinkdami grybus jie per tris dienas uždirba tiek, kiek pjaudami nuverstus medžius visą mėnesį", - apgailestavo meras.

“Tai nėra masinis reiškinys. Tikrai ne. Pažymėjimus apie ligą atnešė tik du žmonės. Patikrinome, jie tikrai turi rimtų sveikatos sutrikimų, todėl negalime sakyti, kad medikai piktnaudžiavo išduodami pažymas", - sakė Varėnos darbo biržos direktorė Stasė Daujotienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak direktorės, atsisakyti pasiūlymo imtis stichijos likvidavimo darbų be rimtos priežasties negalima. Priešingai, bedarbis gali būti išbrauktas iš sąrašų be gailesčio. Žmonės turi pagalvoti, ar jiems naudingiau patiems kiekvieną mėnesį mokėti 72 litus į ligonių kasą, ar eiti dirbti ten, kur jiems yra siūloma.

Savivaldybės pirks pjūklų

Tikimasi, kad rytoj arba poryt stichijos padarinių likvidavimo dabai turėtų prasidėti Kauno r. Taurakiemio, Raudondvario, Neveronių, Karmėlavos ir Rokų seniūnijose. Darbininkai šalins medžių išvartas, kels išverstas tvoras, stulpus. Darbus iš numatytos programos visiškai finansuos darbo birža.

REKLAMA

“Taip sutapo, kad šiose seniūnijose vėtra pridarė daugiausia nuostolių ir nedarbas čia yra didžiausias", - sakė Kauno darbo biržos laikinai direktoriaus pavaduotojo pareigas einanti Vita Pranaitienė. Darbo biržai vėtros padarinių Kauno rajone sutvarkymas kainuotų 100 tūkst. litų.

50 darbininkų vėtros padariniams tvarkyti užsiprašė ir Kauno miestas. Savivaldybei tam tektų pakrapštyti piniginę. Kaip teigė V.Pranaitienė, Kauno mieste nedarbas yra mažesnis nei vidutinis Lietuvoje, todėl norint gauti paramą iš Europos socialinio fondo programos jai tektų pačiai prisidėti 20 procentų. Kauno miesto savivaldybė dar svarsto, iš kur paimti pinigų.

REKLAMA

Pasak V.Pranaitienės, nemokamus darbininkus iš darbo biržos gaunančios savivaldybės susidūrė su ne menkesne problema - kirviais, pjūklais pirštinėmis ir šalmais jos turės pasirūpinti pačios.

Pasekmės

Rugpjūčio 8-osios naktį siautusi audra be elektros paliko apie 55 tūkst. vartotojų. Vakar rytą energijos tiekimas dar nebuvo atkurtas maždaug 200 Varėnos rajono sodybų ir beveik pusantro šimto pakaunės gyventojų. Maždaug 100 abonentų Dzūkijoje ir šį rytą greičiausiai pasitiks be elektros. Stulpai ir laidai į keletą atokių kaimų taip suniokoti, kad nutiesti naujas požemines linijas bus pigiau. Tik teks pakentėti.

Šiuo metu draudimo bendrovės Lietuvoje yra užregistravusios 2500 pranešimų apie praėjusios savaitgalio audros padarytą žalą ir rezervavusios 5 mln. litų nuostoliams kompensuoti. Draudimo išmokos gyventojams pradėtos mokėti praėjusį antradienį.

Dalia Byčienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų