REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mėsos ir alaus mėgėjai netrukus galės keiksnoti prastą derlių Rusijoje ir Europoje. Pasaulyje brangsta miežiai, o dėl to gali didėti ne tik duonos, tačiau alaus ir mėsos kainos.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl prastesnio derliaus Rusijoje, Ukrainoje ir kitose valstybėse sparčiai didėja miežių kainos pasaulyje. Europos biržose pašariniai miežiai per porą mėnesių jau pabrango 2,3 karto – iki 210 eurų už toną, rašo dienraštis “Lietuvos rytas".

REKLAMA

„Kainos vartotojams neišvengiamai padidės, kad būtų kompensuotos išaugusios paukščių augintojų išlaidos", – Europos paukštienos gamintojų ir pardavėjų asociacijos AVEC direktorių Ceesą Vermeereną citavo „Financial Times".

Lietuvos grūdų perdirbėjų asociacijos prezidento, „Kauno grūdų" generalinio direktoriaus Tautvydo Barščio teigimu, grūdai sudaro apie 65 proc. pašarų sudėties. Todėl beprasmiška būtų neigti, kad pabrangę grūdai neturi įtakos paukštienos kainai.

REKLAMA
REKLAMA

Pašarai sudaro apie 60 proc. paukštienos savikainos. Todėl, anot T.Barščio, logiška yra prognozė, kad paukštiena gali pabrangti 10–15 proc.

„Salyklas sudaro maždaug 20 proc. alaus savikainos. Jei už miežius ūkininkams iš tikrųjų turėsime mokėti dvigubai brangiau negu pernai, alus taip pat gali pabrangti 20 proc.", – prognozavo salyklo gamybos bendrovės „Maltosa" direktorius Valerijonas Kožemiakas.

Pastaruoju metu pasaulis buvo susirūpinęs, kaip sausra Rusijoje ir draudimas eksportuoti grūdus paveiks kviečių kainas. Tačiau Rusija kartu su Ukraina ir Kazachstanu yra dar svarbesni miežių tiekėjai pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV žemės ūkio departamento duomenimis, šios trys šalys pernai eksportavo 8,4 mln. tonų pašarinių miežių. Tai sudaro pusę viso pasaulio eksporto. Vien Rusija eksportavo 2,1 mln. tonų miežių.

Tuo tarpu kviečių eksportas iš Rusijos, Ukrainos ir Kazachstano sudarė ketvirtadalį viso eksporto.

Šiemet laukiama prastesnio miežių derliaus ir Ukrainoje, tačiau Kijevas pažadėjo, kad nedraus eksportuoti grūdų. Be to, dėl prastų orų mažiau miežių užaugo ir ES bei Kanadoje.

Tiesa, ES turi sukaupusi nemažai atsargų po pernykščio puikaus javų derliaus. Tai galėtų padėti bent apmalšinti kylančias kainas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų