REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Asociacija Nepartinis demokratinis judėjimas (NDJ) kreipėsi į Prezidentę Dalią Grybauskaitę, teisingumo ir vidaus reikalų ministrus ragindama inicijuoti įstatymo, skatinančio kontrabandą, pataisas. Iš Administracinių teisės pažeidimų kodekso straipsnio, numatančio atsakomybę už kontrabandą, siūloma išbraukti žodžius, įteisinančius galimybę netaikyti kontrabandininkams kontrabandos daiktų ir jų transportavimo priemonių konfiskavimo.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak asociacijos pirmininko, teisininko Kęstučio Čilinsko, dabar Administracinių teisės pažeidimų kodeksas už kontrabandą numato ne tik baudą nuo 500 Lt iki 20 tūkst. Lt, bet ir kontrabandos daiktų bei jų gabenimo priemonių (autofurgonų, laivų ir pan.) konfiskavimą. Tai būtų reali galimybė valstybei gauti turtą, keliasdešimt kartų vertingesnį, nei baudos, kurių valstybė vėliau neišieško.

REKLAMA

K. Čilinsko nuomone, tokio realaus materialinio nuostolio patyrimas atgrasintų nuo kontrabandos labiau nei viešieji darbai ar areštas. Tačiau Kodekse kažkodėl nustatyta, kad už kontrabandą pažeidėjas gali būti baudžiamas ir be kontrabandos daiktų ir gabenimo priemonių konfiskavimo. Konfiskavimas gali būti netaikomas net ir kelintą kartą sugautam kontrabandininkui.

„Tas, kas pasiūlė galimybę netaikyti konfiskavimo ir kas už ją balsavo, turėjo suvokti, kad priima korupcinę nuostatą, kuri kartu yra „skylė“, pro kurią sausi iš vandens išlenda kontrabandininkai. Jiems nieko nereiškia pusės tūkstančio ar dvidešimties tūkstančių litų bauda, kurios jie nesiruošia mokėti. Kontrabandos vykdytojais parenkami asmenys, kurių vardu turto nėra. Svarbiausia, kad nebūtų konfiskuoti daug dešimčių kartų vertesni kontrabandos daiktai ir transporto priemonės, kurie priklauso kontrabandos organizatoriams“, – rašoma kreipimesi.

REKLAMA
REKLAMA

Asociacijos teigimu, šį korupcinį Administracinių teisės pažeidimų kodekso straipsnį suformavę asmenys turėjo žinoti, kad tarp dviejų kontrabandininkų negali būti tokio didelio asmenybių skirtumo (vienas – tiek geras, kitas – tiek blogas), kad vienam užtektų skirti tik baudą, o kitam – dar papildomai dešimtis kartų didesnę nuobaudą – kontrabandos daiktų ir transporto priemonių konfiskavimą.

„Papuolęs į situaciją, kurioje jam galima skirti ir galima neskirti konfiskavimo, kontrabandininkas ir jo „šefai-organizatoriai“ supranta, kad šią alternatyvą valdžios žmonės sukūrė tam, kad pažeidėjas užsitarnautų konfiskavimo neskyrimo. O mūsų šalyje įprastas to užsitarnavimo būdas – kyšis“, – pažymima kreipimesi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų