REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bermudų trikampis, kuriame nuolat pražuvęs Paulius Normantas: Vengrija, Lietuva, Himalajai. Kai amžinasis piligrimas pasirodo Vilniuje, kaipmat tai sužinome iš fotoparodų, knygų pristatymų, spaudos, radijo ir televizijos laidų. Paskambinęs į „Respubliką“ primygtinai pasisiūlė papasakoti apie nepaprastus nuotykius, per pastaruosius penkis mėnesius patirtus Indijoje, Nepale ir Tailande.

REKLAMA
REKLAMA

- Tai gal nuo tų šiurpiausių nutikimų ir pradėkime – kad skaitytojai „pagautų kablį“.

REKLAMA

- Negaliu. Jei imsiu girtis, kaip ne kartą išvengiau mirtinų pavojų, kitą kartą vėl įkliūsiu į tuos pačius spąstus. Ir jau nebeištrūksiu. Kas aš – Dievas, valdantis savo likimą? Dėtis supermenu, didvyriu nevalia – būsi nubaustas.

- Išeina, ir mane pagavot ant kabliuko...

- Žodžio laikausi, bet galiu papasakoti tik tai, kas nėra tiesiogiai susiję su manimi. Pustrečio mėnesio keliavau po Indiją. Dardžilingo mieste (Vakarų Bengalija, Tagorės kraštas) atidariau fotografijų parodą. Ten vyko streikas. Miesto aikštėje šurmuliavo žmonės, virė politiniai debatai. Staiga iš minios iššoko teroristas ir kardu nukirto opozicinės partijos lyderiui galvą. Tas susmuko žmonos glėbyje. Bankoke (Tailandas), kur lankiausi savo knygos leidybos reikalais, leidyklos kieme ėmė šaudyti žmones. Nušovė 29... Nepale valdžią užgrobę maoistai. Dabar jau nebe Nepalo Karalystė, o socialistinė respublika. Šeštoji pasaulyje – po Kinijos, Kubos, Šiaurės Korėjos, Vietnamo ir Laoso.

REKLAMA
REKLAMA

- Kas dabar bus su alpinizmu? Su pasaulio alpinizmo sostine Katmandu?

- Alpinistus įsileis, tik viskas labai pabrangs – vizos, leidimas kopti į kalnus.

- Tai pats šį kartą nebuvote įkopęs?

- Buvau. Iki bazinės Everesto stovyklos 5,2 km aukštyje. Ten atšvenčiau 60-metį.

- Vienas? Kalnuose?

- Su nešiku. Aplinkui tik uolos ir žliaugiantis musoninis lietus. Lygiai taip pat paminėjau 50, 55 metų sukaktis.

- Kad nors vyno taurę...

- Negi tempsi butelį į 5 km aukštį! Tiesa, nešikui buvau nupirkęs alaus (aš pats negeriu). Tačiau nusileidęs taurę gero vyno išgėriau gerame restorane.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Vienas?

- Vienas.

- Prieš 15 metų mačiau jūsų fotografijų parodą „Arkoje“. Ją pristatėte kartu su bendrakeleive moterimi. Imdavote į keliones draugę? Kas ji?

- Ta moteris dabar jau nebe draugė, o priešė. Esame sutarę vienas apie kitą blogai nekalbėti. Žodžio laikausi.

- Ko labiausiai pasigendate keliaudamas vienas?

- Gimtosios kalbos.

- Ar tuose kraštuose, kur lankotės, turite draugų?

- Žinoma. Nepalo viduje buvo tokia nedidelė Mustango karalystė. Siauras 100 km ruožas, apie 7000 gyventojų. Buvom susidraugavę su karaliumi, apsistodavau jam priklausančiame didžiuliame viešbutyje Katmandu. Dabar tas karalius – tik paprastas radža, o karalystė – Nepalo rajonas. Mat karalius, norėdamas būti demokratas, įteisino daugiapartinę sistemą. Maoistai ėmė kelti galvas, o kinų instruktoriai sukurstė pilietinį karą.

REKLAMA

- Pažįstama schema.

- Taigi. Dabar karalius skuba išparduoti savo turtą, kad nenacionalizuotų. Ir to viešbučio nebeturi...

- Jau 15 metų esate Kinijos „juodajame sąraše“, nebegalite keliauti į pamiltą Tibetą. Koks dabar tų kelionių tikslas?

- Lankau likusias budistines valstybes. Jų iš viso 18. 14-oje jau esu buvęs. Liko Korėja, Taivanas, Japonija ir Kinija. Mano tikslas – išleisti svarbiausių budistinių šventovių enciklopediją. Turiu 100 000 fotografijų, esu surinkęs maždaug tris ketvirtadalius medžiagos. Noriu po savęs palikti rimtai išartą vagą. Todėl negaliu blaškytis. Daug skaitau, gilinuosi. Mane įsileidžia visi budistų vienuolynai. Ten daug laiko praleidžiu medituodamas, kalbėdamasis su vienuoliais, klausydamasis jų giedojimo.

REKLAMA

- Tai padeda geriau perprasti tuos objektus, kuriuos fotografuojate? Žmones, gamtą, šventoves.

- Be abejo. Ir būtinai parašykite, kad dirbu tik su kontaktine kamera. Skaitmeninė niekada neperduos ypatingos, medatyvios vietos auros.

- Ir ką gi patiriate medituodamas vienas kalnuose?

- Ramybę. Atsiribojimą nuo chaoso. Galėčiau atsakyti improvizuotu haiku: danguj erelio du sparnai nubrėžė tylą. Ten galiu susikaupti ir pagalvoti apie manęs laukiantį kitą gyvenimą. Norėčiau atgimti Himalajuose. O to turiu nusipelnyti.


Audronė Jablonskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų