REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija šiandien priėmė uždarosios akcinės bendrovės „Akropolis“ pareiškimą dėl ieškinio atsisakymo, įformino pradinio ieškovo „Akropolis“ procesinių teisių perleidimą ir nutraukė civilinę bylą pagal ieškinį Lietuvos valstybei dėl valstybinių žemės pirkimo-pardavimo sutarčių sąlygų pakeitimo.

REKLAMA
REKLAMA

Apeliacinės instancijos teismas konstatavo, kad visi dalyvaujantys byloje asmenys buvo informuoti apie pareiškimą dėl ieškinio atsisakymo, buvo paskirta pakankamai laiko, kad šalys galėtų išdėstyti savo poziciją dėl paduoto prašymo, jei to pageidautų. Iki teismo posėdžio pradžios proceso šalys nepateikė papildomų paaiškinimų, pareiškimų ar prašymų. Esant tokioms aplinkybėms, nėra pagrindo abejoti, kad ieškovas nesuvokia atsisakymo nuo ieškinio teisinių padarinių. Ieškovo atsisakymas atitinka viešąjį interesą ir nepažeidžia kitų asmenų teisių ir laisvių. Todėl ieškovo pareiškimas dėl ieškinio atsisakymo priimamas, pirmosios instancijos teismo sprendimas naikinamas, o civilinė byla nutraukiama.

REKLAMA

Teismas taip pat pripažino, kad nagrinėjant bylą apeliacine tvarka ieškovo prašymu įvyko „Akropolio“ procesinių teisių perėmimas. Procesines pradinio ieškovo teises perėmė bendrovė „Geležinio vilko projektas“.

Teismas pabrėžia, kad procesinių teisių perėmimas galimas bet kurioje proceso stadijoje, kai viena iš ginčijamo ar sprendimu nustatyto teisinio santykio šalių pasitraukia iš bylos, jei galimas materialiųjų subjektinių teisių perėmimas. Juridinio asmens procesinių teisių perėmimas galimas dėl juridinio asmens pabaigos, pertvarkymo, reikalavimo perleidimo, skolos perleidimo ir kitais įstatymų numatytais atvejais. Vienas iš atvejų, kai padalijimo būdu reorganizuojama bendrovė perduoda savo teises ir pareigas kitai po atskyrimo sukurtai bendrovei įtvirtintas Akcinių bendrovių įstatyme ir Civiliniame kodekse. Juose nustatyta, kad bendrovės, kuri tęsia veiklą, dalis gali būti atskiriama ir šiai daliai priskirtų turto, teisių bei pareigų pagrindu gali būti kuriama viena ar kelios tos pačios teisinės formos naujos bendrovės. Tai reiškia, kad juridinio asmens – proceso šalies procesinės teisės gali būti perleistos po šio juridinio asmens atskyrimo kitam naujai įsteigtam juridiniam asmeniui, jeigu pagal materialiosios teisės normas yra galimas materialiųjų subjektinių teisių perėmimas.

Primename, kad ieškovas „Akropolis“ prašė teismo pakeisti su Lietuvos valstybe sudarytų valstybinės žemės pirkimo-pardavimo sutarčių sąlygas. Vilniaus apygardos teismas 2010 metų birželio viduryje buvo nusprendęs, kad „Akropolis“ valstybei neprivalo sumokėti pusės sutartyse suderėtos kainos – maždaug 21 mln. litų – už įsigytą sklypą Vilniuje prie Vingio parko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų