REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

BCC praneša, jog Kenijoje vyksta referendumas dėl naujos konstitucijos, kuri taps pagrindiniu įrankiu reformuojant šalies politinį gyvenimą.

REKLAMA
REKLAMA

Naujoji konstitucija apribotų prezidento galias bei leistų sukurti komisiją, kuri spręstų ginčus dėl žemės, dėl kurių praeityje šalyje jau buvo kilusi prievartos banga.

REKLAMA

Šis referendumas – sandėrio, pabaigusio mirtinus susidūrimus gatvėse 2007m., kurių metu žuvo daugiau nei 1000 žmonių, dalis. Tiek šalies prezidentas, tiek ministras pirmininkas gyventojus kviečia pritarti naujai konstitucijai. Apklausos taip pat rodo, jog konstitucija bus patvirtinta. Šalies prezidentas Mwai Kibaki kreipėsi į šalies gyventojus kviesdamas aktyviai dalyvauti balsavime ir elgtis taikiai. Be to, patvirtino, jog visoje šalyje bus sustiprintas saugumas.

REKLAMA
REKLAMA

Balsavimo apylinkės atsidarė šeštą valandą ryto vietos laiku, kai kuriose vietovėse eilės žmonių susidarė dar prieš prasidedant balsavimui.

Prievartos ir susirėmimų gatvėse bijomasi ne be priežasties – 2007-2008m. po rinkimų kilusių neramumų metu žuvo maždaug  1300 žmonių, o beveik 300 tūkstančių tapo benamiais. Tam tikri neramumai kilo ir šios rinkiminės kampanijos metu – štai birželio mėnesį į bažnyčios organizuotą susirinkimą sostinėje Nairobyje, kurio metu buvo skatinama nepritarti naujajai kostitucijai, buvo mestas sprogmuo. Žuvo šeši žmonės. Pranešama, kad daugiausiai įtampos gali kilti Rift slėnio provincijoje, kur gyvena daugiausiai nepritariančiųjų naujajai konstitucijai, šiame regione žemė dažnai tampa ginčų objektu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konstitucijos rėmėjai tvirtina, kad naujoje dokumento versijoje bus įtvirtintas atsakingas požiūris į žemės reformą, nes bus numatoma galimybė susigrąžinti neteisėtai įgytas žemes. Tačiau jų oponentai bando įrodyti, kad tai tik dar labiau prisidės prie etninio pasidalinimo ir paskatins chaosą.  Ginčai dėl žemės tarp įvairių etninių grupuočių sąlygojo bene kruviniausius incidentus po praėjusių rinkimų.

Žmogaus teisių gynimo organizacijos „Amnesty International“ atstovas Kenijoje Justus Nyang'aya teigia, kad „prievartos per šį referendumą galima išvengti, jei šalies politikai elgsis atsakingai ir neskatins etninės įtampos. Be to, šis referendumas taip pat suteiks galimybę Kenijos saugumui parodyti pasauliui, kad jų veiksmai ne tik  sugeba užtikrinti saugumą, bet ir  atitinka tarptautinius žmogaus teisių standartus. “

Dabartinė šalies konstitucija – derybų su britais 1960m. Londone rezultatas. Naujoje konstitucijoje numatoma:

Apriboti prezidento galiasPerduoti daugiau teisių regioninei valdžiaiSukurti komisiją, kuri būtų atsakinga už visuomenines žemesSukurti senatąPripažinti islamo teismus (Kadhi)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų