REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ekonominių vertinimų rodiklis 2010 metų liepą buvo minus 11 procentų ir, palyginti su birželiu, padidėjo 1 procentiniu punktu, praneša Statistikos departamentas. Vartotojų pasitikėjimo rodiklis, palyginti su praėjusiu mėnesiu, padidėjo 5, statybos pasitikėjimo rodiklis – 1, mažmeninės prekybos – 7 procentiniais punktais. Paslaugų sektoriaus pasitikėjimo rodiklis sumažėjo 3 procentiniais punktais. Pramonės pasitikėjimo rodiklis nepasikeitė.

REKLAMA
REKLAMA

Palyginti su 2009 metų liepa, ekonominių vertinimų rodiklis padidėjo 20 procentinių punktų. Pramonės pasitikėjimo rodiklis padidėjo 13, paslaugų sektoriaus – 28, statybos – 48, mažmeninės prekybos – 31, vartotojų – 13 procentinių punktų.

REKLAMA

2010 metų liepą pramonės įmonių apklausos rezultatai parodė, kad verslo tendencijos pramonėje mažai keitėsi. Produkcijos gamybos apimtis per praėjusius mėnesius šiek tiek padidėjo: gamybos padidėjimą nurodė 32 procentai apklaustųjų, sumažėjimą – 21 procentas (birželį – atitinkamai 33 ir 27 proc.). Produkcijos paklausos vertinimas vis dar išlieka žemas: daugiau negu pusė (57 proc.) įmonių vadovų teigė, kad produkcijos paklausa per maža. Artimiausiais mėnesiais ketvirtadalis (26 proc.) įmonių vadovų numato gamybą didėsiant, 23 procentai – mažėsiant (prieš mėnesį – atitinkamai 31 ir 26 proc.). Truputį geresnė gamybos eksporto prognozė. Gamybos eksporto didėjimą prognozuoja 29 procentai apklaustų įmonių vadovų, mažėjimą – 11 procentų. Artimiausiais mėnesiais dauguma (72 proc.) apklaustų įmonių vadovų darbuotojų skaičiaus neketina keisti, 19 procentų – žada mažinti. Kainos, daugumos įmonių vadovų nuomone, artimiausiais mėnesiais nesikeis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak įmonių vadovų, kaip ir ankstesniais mėnesiais, pramonės įmonių produkcijos gamybą riboja nepakankama paklausa (nurodė 62 proc. įmonių) ir finansiniai sunkumai (27 proc.), 15 procentų įmonių vadovų teigė, kad jų gamybinei veiklai netrukdo niekas.

Statybos sektoriuje verslo tendencijos, palyginti su praėjusiu mėnesiu, taip pat beveik nepasikeitė. Statybos įmonių vadovų teigimu, liepa darbų apimtys išliko panašios kaip ir birželio mėn.: didėjimą nurodė 48 procentai įmonių vadovų, o mažėjimą – 19 procentų (prieš mėn. – atitinkamai 47 ir 19 proc.). Kaip ir ankstesniais mėnesiais, dauguma (64 proc.) apklaustų įmonių vadovų teigė, kad statybos darbų paklausa yra nepakankama. Be to, artimiausiais mėnesiais šiek tiek mažiau įmonių prognozuoja daugėsiant statybos darbų užsakymų: mažiau nei ketvirtadalis (23 proc.) apklaustų įmonių vadovų prognozuoja, kad statybos darbų užsakymų daugės, o 14 procentų – kad mažės (prieš mėnesį – atitinkamai 26 ir 15 proc.). Darbuotojų skaičiaus maždaug pusė (53 proc.) apklaustų įmonių vadovų neketina keisti, o 31 procentas – ketina didinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugumos įmonių vadovų teigimu, svarbiausi statybos veiklą ribojantys veiksniai šiuo metu yra paklausa (nurodė 64 proc. įmonių) ir finansiniai sunkumai (42 proc.). 11 procentų įmonių vadovų teigė, kad jų veiklai netrukdo niekas.

Liepą mažmeninės prekybos įmonių apklausos rezultatai parodė, kad prekių apyvarta augo, tik šiek tiek lėčiau nei per praėjusius mėnesius: 25 procentai apklaustų įmonių teigė, kad prekių apyvarta padidėjo, 15 procentų – kad sumažėjo (birželį – atitinkamai 28 ir 21 proc.). Pirmą kartą per ilgesnį nei vienų metų laikotarpį pagerėjo ir prekybos įmonių ekonominė būklė: liepa. 27 procentai apklaustų įmonių teigė, kad ekonominė būklė pagerėjo (prieš mėnesį – 19 proc.), 11 procentų nurodė, kad pablogėjo (prieš mėn. – 20 proc.). Ketvirtadalis (23 proc.) prekybos įmonių vadovų prognozuoja, kad ir artimiausiais mėnesiais įmonių ekonominė būklė gerės, o 10 procentų prognozuoja, kad blogės. Darbuotojų skaičių ketina mažinti 23 procentai prekybos įmonių vadovų, didinti – 6 procentai. Dauguma (86 proc.) įmonių teigia, kad kainos mažmeninėje prekyboje artimiausiais mėnesiais nesikeis.

REKLAMA

Pasak įmonių vadovų, mažmeninės prekybos įmonių veiklai, kaip ir ankstesniais mėnesiais, labiausiai trukdo nepakankama paklausa (nurodė 62 proc. įmonių), konkurencija (54 proc.), netobuli įstatymai (52 proc.) ir finansiniai sunkumai (41 proc.). Tik 2 procentai įmonių nurodė, kad jų veiklos neriboja niekas.

Liepą paslaugų sektoriaus įmonių apklausos rezultatai parodė, kad įmonių ekonominė būklė beveik nepasikeitė: 34 procentai apklaustų įmonių nurodė, kad jų ekonominė būklė gera, 8 procentai – kad bloga (prieš mėnesį – 33 ir 8 proc.). Teikiamų paslaugų paklausa per praėjusius mėnesius išliko tokia pat:19 procentų įmonių vadovų teigė, kad paklausa padidėjo, ir tiek pat – kad sumažėjo. Artimiausiais mėnesiais teikiamų paslaugų paklausos prognozė šiek tiek pesimistiškesnė: 20 procentų įmonių vadovų prognozuoja paklausos mažėjimą, 18 procentų – didėjimą (prieš mėnesį – atitinkamai 15 ir 22 proc.). Darbuotojų skaičių didinti ketina 11 procentų įmonių vadovų, tiek pat – mažinti. Dauguma (89 proc.) įmonių vadovų teigia, kad kainos paslaugų sektoriuje artimiausiais mėnesiais nesikeis, 6 proc. – kad mažės.

Įmonių vadovai, kaip ir ankstesniais mėnesiais, teigė, kad paslaugų sektoriaus įmonių veiklą labiausiai riboja nepakankama paklausa (52 proc.) ir finansiniai sunkumai (40 proc.), 16 procentų respondentų teigė, kad jų įmonės veiklos neriboja niekas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų