REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iniciatyvinės grupės dėl karaliaus Mindaugo ir karalienės Mortos atminimo įamžinimo nariai Agluonoje (Latvija) aptarė galimybę čia pastatyti paminklą karaliui Mindaugui ir karalienei Mortai.

REKLAMA
REKLAMA

Antradienį šiame susitikime dalyvavęs Lietuvos ambasadorius Latvijoje Antanas Valionis teigė, kad šis projektas patvirtina bendrą dviejų baltų tautų - lietuvių ir latvių - istorinę patirtį.

REKLAMA

Išklausius visas komiteto narių nuomones bei aplankius Agluonos bažnyčią, buvo galutinai pritarta idėjai pastatyti paminklą, įamžinsiantį karaliaus Mindaugo ir karalienės Mortos atminimą.

Jį pastatyti planuojama iki 2013 metų, nes tais metais bus minimos 750-osios Mindaugo mirties metinės.

Pasak Užsienio reikalų ministerijos pranešimo, artimiausioje iniciatyvinės grupės darbotvarkėje numatyta galutinai apsispręsti dėl tikslios paminklo statymo vietos bei konkurso organizavimo sąlygų.

REKLAMA
REKLAMA

Siekiant kuo įvairiapusiškiau atskleisti iki šiol daugybe paslapčių gaubiamo, tačiau itin reikšmingo abiem baltų tautoms istorinio laikotarpio įvykius, taip pat buvo nutarta pakviesti žinomiausius Lietuvos ir Latvijos istorikus.

Nors tiksli karaliaus Mindaugo žūties vieta nėra žinoma, manoma, jog Mindaugas 1263 metų rudenį buvo nužudytas ir palaidotas būtent Agluonoje, Latgaloje. Šiandien netoli Daugpilio esanti Agluona yra žinoma kaip didžiausias Latvijos katalikų centras šalyje. Išskirtinio dėmesio ji susilaukia kiekvienais metais rugpjūčio 14-15 dienomis, kai į Šv. Mergelės Marijos dangun ėmimo iškilmes suplūsta per šimtą tūkstančių piligrimų iš viso pasaulio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų