• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Balsas.lt skaitytoja Ona pranešė, kad netoli žymiojo Austrijos sostinės Vienos operos pastato esančiame Esperanto parkelyje – dešimtys ant stovelių išrikiuotų kanalizacijos dangčių iš viso pasaulio.

REKLAMA
REKLAMA

Šalia vienodo tamsaus atspalvio kanalizacijos dangčių iš Milano (Italija), Helsinkio (Suomija), Alikantės (Ispanija), Krokuvos (Lenkija) ar kitų miestų yra ir dangtis iš Kauno. Jame po užrašu „Kauno vandenys“ – klumpes avinčios moters, tempiančios kibirus, atvaizdas.

REKLAMA

Taip pat galima apžiūrėti ir kitų Pabaltijo šalių Latvijos ir Estijos kanalizacijos dangčius iš Rygos ir Tartu.

Tokią netikėtą parodą po atviru dangumi surengė „Wien-Kanal“, Austrijos sostinės kanalizacijos sistemą prižiūrinti organizacija. Jos atstovo Josefo Gottschallo teigimu, galbūt paroda ir yra kuriozinė, tačiau eksponuojamus kanalizacijos dangčius reikia vertinti kaip unikalius meno kūrinius, juk tai – vartai į miesto požemius.

REKLAMA
REKLAMA

„Štai, pavyzdžiui, Vienos kanalizacijos dangtis vienintelis yra ne apvalus, o keturkampis. Galbūt jis nėra pats gražiausias, tačiau tikrai pats praktiškiausias, mat atviromis dangčio grotomis cirkuliuoja oras, tad darbuotojai, leisdamiesi į požemius, gali net nedėvėti dujokaukių, kitaip nei kituose didmiesčiuose“, – atkreipia dėmesį vienas iš parodos organizatorių.

Po 100 kg sveriantys 24 kanalizacijos dangčiai buvo atrinkti kaip įdomiausi iš italo dainų kūrėjo Stefano Bottoni kolekcijos. Joje – per 300 dangčių. Italas juos kolekcionuoti pradėjo prieš aštuonerius metus. Jo pirmasis eksponatas buvo iš Prahos (Čekija).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parodos atidarymo metu italui buvo įteiktas kanalizacijos dangčio formos tradicinis austrų tortas „Sacher“.

Parodą galima apžiūrėti iki spalio mėnesio.

Šalia kanalizacijos dangčių parodos Esperanto parke – ir įėjimas turistams į Vienos požemius. „Wien-Kanal“ organizuojamos ekskursijos metu ne tik pristatoma austrų sostinės kanalizacijos sistema, parodomi tuneliai, kuriuose nešvarumus plukdo Vienos upė, bet ir papasakojama apie vieno žymiausių Austrijoje filmuotų juostų „Trečias žmogus“. 1949 m. sukurtas britų režisieriaus Grahamo Greeno filmas patenka į geriausių pasaulio filmų šimtuką. Kulminacinė filmo scena - aktoriaus Orsono Welleso vaidinto personažo Harry Lime gaudynes, ir buvo filmuojamos Vienos kanalizacijos požemiuose.

Vienoje iš viso yra 47 tūkst. 500 kanalizacijos dangčių. Austrijos sostinės sistema laikoma viena iš moderniausių visoje Europoje. Ją aptarnaujantys 500 darbuotojų kasdien išvalo 15 tonų nešvarumų. Bendras požeminių Vienos kanalų ilgis – 2,4 tūkst.km.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų