• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pernai į teismus dėl žalos atlyginimo kreipėsi 37 asmenys, kuriems dėl įvairių nusikaltimų buvo iškeltos baudžiamosios bylos, tačiau vėliau jos buvo nutrauktos arba jie buvo visiškai išteisinti.

REKLAMA
REKLAMA

Jie kreipėsi su ieškiniais į teismus ir prašo priteisti patirtą žalą iš prokuratūros bei policijos - esą žala jiems buvo padaryta neteisėtais prokuroro ir ikiteisminio tyrimo pareigūnų veiksmais.

REKLAMA

Didžiausią asmenų skundų dalį sudarė ieškiniai dėl neteisėto suėmimo - teismai priėmė nagrinėti 18 tokių skundų.

Generalinė prokuratūra teigia, kad jai kelia nerimą ieškinių dėl žalos, padarytos neteisėtais prokuroro veiksmais, atlyginimo gausėjimas. Šiose bylose Generalinė prokuratūra įtraukta atsakove, trečiuoju asmeniu ar valstybės, kaip atsakovo, atstove.

2006 m. pateiktų ieškinių dėl žalos atlyginimo bendra suma - per 19,2 mln. litų, iš jų - dėl neturtinės žalos - ieškinių suma viršija 13,6 mln. litų, dėl turtinės žalos - ieškinių suma sudaro beveik 5,6 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA

Vertindamas civilinių bylų dėl žalos, padarytos neteisėtais ikiteisminio tyrimo pareigūnų ir prokuroro veiksmais, atlyginimo duomenis generalinis prokuroras Algimantas Valantinas metiniame prokuratūros kolegijos posėdyje penktadienį išskyrė šias tendencijas: didėja ieškinių dėl žalos atlyginimo skaičius - 2005-siais tokių - 19, tuo tarpu 2006-siais beveik dvigubai daugiau - 37.

Didėja ir ieškovų prašomos atlyginti žalos, ypač neturtinės, dydis - 2006 m. buvo prašoma per 19,2 mln. litų, 2005 m. - jau per 6,3 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pateiktuose ieškiniuose asmenys kaip neteisėtus nurodė šių prokuratūrų prokurorų veiksmus: Generalinės prokuratūros - 5 ieškiniuose, 3 - apygardų prokuratūrų prokurorų ir net 29 - apylinkės prokuratūrų prokurorų.

Kaip žalos atlyginimo pagrindą ieškovai nurodė ir kitus galimai neteisėtus proceso veiksmus: ikiteisminio tyrimo pradėjimas (7), neteisėtas patraukimas kaltinamuoju (2), pažeista teisė į greitą procesą (6), pažeista nekaltumo prezumpcija (2), neteisėtas siuntimas į gydymo įstaigą, skiriant priverčiamąsias medicinos priemones (1).

REKLAMA

Dėl žalos byloms būdingo ilgo teisminio nagrinėjimo bei didėjančio ieškinių skaičiaus (proceso dalyviai itin aktyviai naudojasi teise skųsti teismų priimtus sprendimus ir nutartis) daugėja bylų, kurios nagrinėjamos vienos ar kitos instancijos teisme.

"Visgi teismų praktika civilinėse bylose dėl neturtinės žalos dydžio nustatymo atsiradusios dėl ikiteisminio tyrimo pareigūnų, prokuroro, teisėjo ir teismo neteisėtų veiksmų, nėra susiformavusi ir nevienoda", - metiniame prokuratūros kolegijos posėdyje penktadienį konstatavo generalinis prokuroras A.Valantinas.

REKLAMA

2006 m. išnagrinėtose bylose ieškovams priteista per 312 tūkst. litų, iš jų beveik 108,7 tūkst. litų turtinės žalos atlyginimui, beveik 2 tūkst. litų palūkanų, apie 197,8 tūkst. litų neturtinės žalos atlyginimui, beveik 2 tūkst. litų advokato išlaidų.

Pusė visų ieškovų (18) buvo išteisinti, 12 ieškovų atžvilgiu ikiteisminis tyrimas nutrauktas, 6 baudžiamosios bylos šiuo metu nagrinėjamos, 1 baudžiamoji byla nutraukta suėjus senačiai ir tik 1 žalos atlyginimo ieškovas yra nuteistas.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų