REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Euro zonos žlugimas paskatintų Europos ekonomikos augimą. Tai savo naujausiose ataskaitose teigia Didžiosios Britanijos tyrimų kompanijos “Capital Economics" ekspertai.

REKLAMA
REKLAMA

Išloštų ir stiprieji, ir silpnieji

Nuo pat pradžių silpnosios euro zonos narės - Portugalija, Italija, Airija, Graikija ir Ispanija - kentėjo dėl kainų augimo. Tuo metu kitos šalys, pavyzdžiui, Vokietija, kenkė minėtų šalių konkurencingumui. Nuo 1999 m. Graikijos, Portugalijos, Ispanijos ir Italijos konkurencingumas, palyginti su Vokietija, sumažėjo daugiau nei trečdaliu, rašo britų laikraštis “The Guardian".

REKLAMA

“Capital Economics" ekspertų nuomone, Europos pinigų sąjungos panaikinimas būtų naudingas tiek stiprioms, tiek silpnoms euro zonos narėms, nes padėtų reabilituoti regioną.

Prognozės - augimas

Antroji problema, anot ataskaitos autorių, taip pat slypi Vokietijoje. Nors šios šalies užsienio prekyba yra perteklinė, ji atsisakė didinti vidaus rinkos paklausą, kad padėtų stimuliuoti silpnesnių ir prasiskolinusių kaimynių augimą.

REKLAMA
REKLAMA

“Capital Economics" ekspertai mano, kad, žlugus euro zonai, Portugalijos, Italijos, Airijos, Graikijos ir Ispanijos nacionalinės valiutos nuvertėtų. Tai savo ruožtu padidintų šių šalių konkurencingumą.

Vokietijai euro zonos žlugimas taip pat būtų naudingas, nes susigrąžinta markė pabrangtų ir sumažintų užsienio prekybos perteklių. “Didžiulis Vokietijos užsienio prekybos perteklius, kuris eiliniam vokiečiui vartotojui neduoda jokios naudos, paskatins valstybės ir vartotojų išlaidų augimą. Vokietijos šeimų pragyvenimo lygis išaugs", - sakoma ataskaitoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Euras - stabdys

“Capital Economics" ekonomistas Kristoferis Smolvudas (Christopher Smallwood) mano, kad nelikvidavus euro zonos Europos šalys negalės įžengti į normalų ekonominį ciklą.

Verta paminėti, kad dauguma ekonomistų mano, jog pastaraisiais mėnesiais labiausiai nuo tada, kai atsirado euras, padidėjo euro zonos žlugimo tikimybė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų