REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo 2000 metų politinėms partijoms išmokėta 70 mln. 480 tūkst. litų dotacijų ir kompensacijų.

REKLAMA
REKLAMA

Tai skelbiama Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) interneto tinklalapyje pateiktoje suvestinėje apie politinėms partijoms skirtas valstybės biudžeto dotacijas ir nustatytas dalies išlaidų politinei kampanijai kompensacijas.

REKLAMA

Pirmą kartą valstybės biudžeto dotacijos politinėms partijoms skirtos 2000 metais (980 tūkst. litų). Mažiausia suma skirta 2001 metais (524 tūkst. litų), didžiausia - 2008 m. (20 mln. litų). 2010 metais numatyta skirti 5 mln. 498 tūkst. litų. Iki šiol partijoms išmokėta 68 mln. 880 tūkst. litų dotacijų ir 1,6 mln. litų kompensacijų.

Pasak VRK, 2000 metais 6 politinės partijos turėjo teisę gauti valstybės biudžeto dotaciją. 2010 metais - 10 politinių partijų.

REKLAMA
REKLAMA

Dalis politinės kampanijos išlaidų (iki 25 procentų) gali būti kompensuojama partijoms, jei jų iškelti kandidatai, kandidatų sąrašai gavo ne mažiau kaip 3 procentus rinkėjų balsų ir neturi likusių skolos įsipareigojimų. Iki šiol politinėms partijoms kompensuota tik dalis 2004 m. Seimo rinkimų politinės kampanijos išlaidų. Penkiolikai politinių partijų išmokėta 1,6 mln. litų, tai yra 8,33 proc. politinės kampanijos išlaidų.

Bendra dotacijų suma nustatoma valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymu. VRK šią sumą padalina politinėms partijoms, gavusioms ne mažiau kaip 3 procentus rinkėjų balsų per paskutinius Seimo ir savivaldybių rinkimus proporcingai gautų balsų skaičiui.

Įsigaliojus naujos redakcijos Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo bei finansavimo kontrolės įstatymui, bus atsižvelgiama ir į rinkėjų balsus per rinkimus į Europos Parlamentą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų