REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Eidamas 78-uosius metus šeštadienio vakarą mirė prezidentas Algirdas Mykolas Brazauskas. A. Brazauskas sirgo limfmazgių ir prostatos vėžiu. Jis mirė savo namuose.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė gilią užuojautą A. Brazausko artimiesiems. Valstybės vadovė pasirašė dekretą dėl Prezidento A. Brazausko laidotuvių komisijos sudarymo.

REKLAMA

„Tautinis atgimimas, pastangos atsikratyti sovietinio palikimo ir kurti demokratiją, Lietuvos ūkio stiprinimas ir siekis integruotis į stipriausias gynybines bei politines – ekonomines struktūras visiems laikams bus neatskiriama nuo Algirdo Mykolo Brazausko vardo. Jam einant tiek valstybės Prezidento, tiek Vyriausybės vadovo pareigas, buvo daromi istoriniai sprendimai, ilgam nulėmę Lietuvos gyvenimą. Todėl su Algirdo Mykolo Brazausko išėjimu baigiasi ne tik Velionio biografija, bet ir išskirtinis Lietuvos istorijos tarpsnis“, – užuojautoje rašo Seimo Pirmininkė Irena Degutienė.

REKLAMA
REKLAMA

Žmogaus ir politiko kelias

A. Brazauskas gimė 1932 m. rugsėjo 22 d. Rokiškyje. Vidurinę mokyklą baigė Kaišiadoryse. Tuometiniame Kauno politechnikos institute jis įgijo inžinieriaus hidrotechniko specialybę.

A. Brazauskas vadovavo Kauno hidroelektrinės statybai, 1965-aisiais buvo paskirtas statybinių medžiagų pramonės ministru, po poros metų pradėjo dirbti Valstybės planavimo komiteto pirmininko pavaduotoju. Vėliau tapo LKP CK sekretoriumi pramonės klausimais, buvo atsakingas už energetiką.

1988-aisiais A. Brazauskas išrinktas LKP CK pirmuoju sekretoriumi. Jo kandidatūrą postą rėmė nacionalinio išsivadavimo judėjimas – Sąjūdis. LKP 1989-aisiais atsiskyrė nuo SSRS Komunistų partijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Brazauskas nepriklausomybės metais buvo vienas populiariausių politikų. Jis  – pirmasis nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos prezidentas, išrinktas 1993 m. vasario 14 d.

Kaip prezidentas (1993-1998) ar premjeras (2000–2006) A. Brazauskas vadovavo šaliai maždaug dvylika iš dvidešimties nepriklausomybės metų.

Iš aktyvios politikos A. Brazauskas buvo pasitraukęs 1998–2001 metais, joje taip pat nebedalyvauja nuo 2007-ųjų.

Su A. Brazausku siejamas Lietuvos kelias į ES ir NATO. 1994 m. jis parašė laišką NATO generaliniam sekretoriui dėl Lietuvos priėmimo į Aljansą. 1995 m. Lietuva pareiškė ketinimą tapti Europos Sąjungos nare.

REKLAMA

2003 m. balandį Atėnuose premjeras A. Brazauskas pasirašė stojimo į Europos Sąjungą sutartį. 2004 m. kovą Vašingtone jis dalyvavo Lietuvos prisijungimo prie NATO sutarties ceremonijoje.

Jaunystėje A. Brazauskas sportavo: stūmė rutulį, buriavo. Garsėjo kaip aistringas medžiotojas.

A. Brazauskas apdovanotas aukščiausiais Lietuvos Respublikos apdovanojimais: Vytauto Didžiojo ordino Didžiuoju kryžiumi; Vytauto Didžiojo ordinu su aukso grandine; Lietuvos nepriklausomybės medaliu. Jis taip pat yra pagerbtas daugelio užsienio valstybių aukščiausiais apdovanojimais, tarp jų – Rusijos Garbės ordinu.

REKLAMA

„Ryžtingai apsisprendė“

Apie Algirdo Brazausko mirtį sekmadienio rytą pranešė britų visuomeninis transliuotojas BBC : „Mirė pirmasis postsovietinis Lietuvos prezidentas“.

BBC pranešime teigiama, kad A. Brazauskas buvo svarbi figūra Lietuvai siekiant nepriklausomybės 1990-1991 m.

Prezidentas Valdas Adamkus BBC žurnalistams pasakė, jog A.Brazauskas buvo tas, kuris „kritiniu momentu ryžtingai apsisprendė, kurią pusę rinktis “.

BBC pažymėjo, jog Algirdas Brazauskas inciajavo šalies siekį prisijungti prie NATO ir Europos Sąjungos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Amerikiečių transliuotojas CBS savo ruožtu skelbia, kad buvęs komunistų partijos lyderis populiarumą užsitarnavo iš Kremliaus reikalaudamas daugiau politinės ir ekonominės laisvės. Jis nutarė atsiskirti nuo Sovietų Sąjungos komunistų partijos, įkūrė Lietuvos komunistų partiją, vėliau tapusią demokratine darbo partija – viena svarbiausių Lietuvos politinių jėgų.

Pasak daugelio užsienio portalų, nors kartais kritikuotas dėl ryšių su sovietiniu režimu, A. M. Brazauskas išliko vienas iš populiariausių ir labiausiai gerbiamų savo kartos politikų.

REKLAMA

Istorinė asmenybė

Lietuva atsisveikina su istorine asmenybe, kuriai teko reikšmingas vaidmuo atkuriant nepriklausomybę, sako ekspremjeras Krikščionių partijos lyderis Gediminas Vagnorius.

„Neabejotinai didžiausias Prezidento A. Brazausko nuopelnas yra tai, kad dar būdamas Lietuvos komunistų partijos pirmuoju sekretoriumi jis pasirinko Lietuvą ir tuo keliu nuvedė daugumą anų metų įtakingų Lietuvos visuomenės veikėjų“, - Eltai sakė G. Vagnorius.

Nors Algirdo Brazauskas jau kurį laiką buvo pasitraukęs iš politikos, tačiau jis lieka ir liks įžymi Lietuvos politinio gyvenimo figūra, savaip susijusi su atgimimu ir ėjimu į nepriklausomybę, Eltai sakė Aukščiausiosios Tarybos - Atkuriamojo Seimo Pirmininkas, Europos Parlamento narys profesorius Vytautas Landsbergis. Jis užjaučia velionio šeimą ir visus, kuriems Prezidentas buvo artimas.

REKLAMA

„Lietuvos Laisvės Medis nebūtų toks tvirtas ir galingas, jei savo laiku Algirdas Mykolas Brazauskas nebūtų apsisprendęs priimti laisvės iššūkį. Esu tikras, kad Lietuvos žmonių širdyse ilgam liks šio išskirtinio politiko ir valstybės žmogaus šviesus atminimas. Reiškiu gilią užuojautą dėl pirmojo atkurtos nepriklausomos Lietuvos valstybės Prezidento Algirdo Mykolo Brazausko mirties jo artimiesiems, bendraminčiams, Lietuvos piliečiams“, - Vyriausybės vardu užuojautą perdavė Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius.

Socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius, vertindamas A. Brazausko veiklą, sakė, kad tai žmogus, kuris labai mylėjo savo darbą, kuriam atidavė didžiąją gyvenimo dalį. Pasak A. Butkevičiaus, Prezidentas A. Brazauskas visada priimdavo racionalius sprendimus apgalvodamas kiekvieno jų pasekmes. „Tai žmogus, kuris gerbė kito žmogaus nuomonę, mokėdavo įsiklausyti į ją“, - sakė Socialdemokratų partijos vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu. A. Brazauskas daug prisidėjo prie Lietuvos demokratinės darbo ir Lietuvos socialdemokratų partijų susijungimo, bendros programos sukūrimo.

Socialdemokratų partija paskelbė A. Brazauskui skirtą Pro memoria.

Pirmadienį Vyriausybėje vyks neeilinis posėdis, kurio metu bus paskelbtas gedulas Lietuvoje dėl A. M. Brazausko netekties, pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba.

Tai buvo orus, etiškas, šiltas ir išmintingas žmogus - taip šeštadienį mirusį Prezidentą Algirdą Brazauską apibūdino buvusi atkurtos nepriklausomos Lietuvos pirmosios Vyriausybės Premjerė, Lietuvos liaudies partijos lyderė prof. Kazimiera Prunskienė.

REKLAMA

K. Prunskienės teigimu, A. Brazauskas kiek įmanoma stengdavosi išvengti konfliktų, sunku iš jo buvo sulaukti kokių nors intrigų.

„Tuomet, kai dirbome Vyriausybėje, kai jis buvo mano vadovaujamos Vyriausybės vicepremjeras, tai buvo vienas patikimiausių ir kompetentingiausių Vyriausybės narių, juo buvo galima pasitikėti. Man dirbant TSRS Aukščiausiojoje Taryboje, A. Brazauskas, būdamas Lietuvos komunistų partijos pirmasis sekretorius, palaikė mūsų radikalius reikalavimus perimant ekonomiką, darant pirmuosius žingsnius link realios nepriklausomybės“, - prisimena K. Prunskienė.

REKLAMA

Pasak politikės, jam buvo lemta taip pat tapti pirmuoju atkurtos Lietuvos Prezidentu, grąžinti į Lietuvą daugiau santarvės ir tarpusavio supratimo. K. Prunskienės manymu, A. Brazauskas neblogai dirbo ir būdamas Premjeru.

Pasak ekspremjerės, pirmosios Vyriausybės narių klubas, su kuriuo A. Brazauskas nuoširdžiai bendravo visus dvidešimt metų, palydės savo bičiulį, kolegą į paskutinę kelionę su didele širdgėla.

K. Prunskienė reiškia užuojautą žmonai, dukroms, anūkams, visiems, kuriems jis yra artimas ir svarbus, taip pat ir socialdemokratams, kuriems A. Brazauskas ilgai vadovavo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų