REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiomis dienomis Europos Parlamento Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos komitete bei Regioninės plėtros komitete buvo balsuojama dėl Bendrijos stichinių ir žmogaus sukeltų nelaimių prevencijos. Pranešėju šiuo klausimu nuo Regioninės plėtros komiteto buvo Liberalų ir demokratų aljanso už Europą frakcijos narys, Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskich.

REKLAMA
REKLAMA

„Pastaraisiais metais ES valstybėse narėse išaugo stichinių nelaimių skaičius. Per šešerius metus Europos Komisija dėl stichinių nelaimių gavo 62 prašymus finansinei paramai gauti iš 21 šalies. Apie trečdalį šių nukentėjusių šalių prašymų galima priskirti „didelio masto stichinių nelaimių“ kategorijai. Dėl kai kurių stichinių nelaimių prašymai nebuvo pateikti, nors jos turėjo ryškius ir ilgalaikius padarinius nukentėjusių gyvenamųjų vietovių aplinkai ir ekonomikai. Dažniausiai nuostoliai sunkiai apskaičiuojami, ypač turint omenyje žmonių gyvybę. Būtent dėl to socialinė prevencijos svarba turėtų laipsniškai augti“, — sakė V. Uspaskich.

REKLAMA

Europos parlamento narys įsitikinęs, kad būtina stiprinti bendradarbiavimą stichinių nelaimių prevencijos srityje, didinti solidarumą ir tarpusavio pagalbą. „Siekiant tai įgyvendinti nacionalinėms, regioninėms ir vietos institucijoms siūloma bendradarbiauti, prisiimant įsipareigojimus stichinių nelaimių valdymo cikle, teritorijos tvarkymo ir rizikos zonų žemėlapių sudarymo bei kontrolės srityje. Pageidautina įkurti bendradarbiavimo tinklą, kuris veiktų kaip dalijimosi patirtimi forumas, kuriame tam tikru būdu taip pat galėtų dalyvauti ir šioje srityje veikiančios organizacijos“, — mano V. Uspaskich.

REKLAMA
REKLAMA

Stichinės nelaimės kyla dėl įvairių veiksnių, tokių kaip intensyvus žemės naudojimas, nekoordinuojama kaimo ir miesto plėtra, kaimo vietovių apleidimas. Europos parlamento narys įsitikinės, kad į prevenciją svarbu žvelgti iš tarpvalstybinės perspektyvos, ją įtraukiant į sektorines strategijas, siekiant skatinti darnų žemės naudojimą ir glaudžią, gamtai harmoningą ekonominę ir socialinę plėtrą. Taip pat svarbu nepamiršti ir to, kad stichinės nelaimės paprastai labiau pažeidžia tuos, kurie turi mažiau galimybių apsaugoti save, savo šeimos narius ir turtą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak V. Uspaskich, būtina plačiau įtraukti stichinių nelaimių prevenciją į ES finansavimo nacionalinių vykdymo programų kūrimą. „Itin svarbu stiprinti valstybių narių tyrimų ir plėtros gebėjimus stichinių nelaimių prevencijos ir valdymo srityje. Rekomenduojama, kad būtų atsižvelgta į atitinkamą šių poreikių finansavimą. Taip pat manoma, kad svarbu sustiprinti išankstinio įspėjimo sistemas valstybėse narėse, įkurti ryšius tarp įvairių išankstinio įspėjimo sistemų ir išnagrinėti bei išplėtoti prisitaikymo priemones, atsižvelgiant į stichinių nelaimių padažnėjimą“, — sakė V. Uspaskich.

Bendrijos stichinių ir žmogaus sukeltų nelaimių prevencija visų pirma turėtų apimti regioninių ir valstybių narių skirtumų šioje srityje mažinimą, padedant gerinti prevenciją tuose regionuose ir valstybėse narėse, kurios patiria didesnį rizikos poveikį, tačiau kurių ekonominis pajėgumas mažesnis. Atsižvelgiant į tai, kad tam tikro pobūdžio stichinės nelaimės turi polinkį pasikartoti ir atsižvelgiant į ankstesnes Europos Parlamento rezoliucijas, siūloma įkurti Europos sausros stebėjimo centrą, taip pat atskirą iniciatyvą miškų saugos ir gaisrų prevencijos srityje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų