• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šią savaitę pradedami rinkti parašai dėl dviejų įstatymų – Piliečių įstatymų leidybos iniciatyvos įstatymo ir Referendumo įstatymo – pakeitimų. Naujoji sąjunga (socialliberalai) inicijavo 50 tūkstančių piliečių parašų rinkimą dėl dviejų esminių įstatymų, kurie reglamentuoja konstitucinę piliečių teisę dalyvauti sprendžiant svarbiausius šalies klausimus.

REKLAMA
REKLAMA

Siūlomos įstatymų pataisos, jei jas priimtų Seimas, leis piliečiams žymiai paprasčiau rengti referendumus, siūlyti savo įstatymus ar jų pataisas.

REKLAMA

Piliečių įstatymų leidybos iniciatyvos įstatymo ir Referendumo įstatymo pataisos atvertų piliečiams realias galimybes kontroliuoti valdžią, naudotis savo konstitucinėmis teisėmis.

Dabar veikiantys įstatymai nesuteikia šių galimybių.

Priešingai, jie varžo piliečių konstitucines teises: piliečiai nustumti nuo valstybės valdymo, savo valią gali pareikšti tik per rinkimus. Šia galimybe taip pat naudojasi vis mažiau piliečių.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dažniau iš Lietuvos gyventojų galima išgirsti: mano balsas nieko nelemia.

Įsigali nusivylimas savo galimybėmis daryti įtaką valdžios sprendimams, pasinaudoti pilietinėmis teisėmis, įtvirtintomis Konstitucijoje.

Kol nebus sudarytos sąlygos Tautai laisvai pareikšti savo valią, demokratinės valstybės nebus.

Ir Lietuvos žmonės yra teisūs: šiandien Tautai pareikšti savo nuomonę – neįmanoma. Galiojantys įstatymai varžo, daro neįmanomą bet kokį Tautos valios pasireiškimą. Parašų rinkimo sistema – sudėtinga, per trumpi terminai parašams rinkti, nėra galimybės pasirašyti, naudojant el. parašą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iki šiol nesėkmę patyrė visi Lietuvos žmonių, o ne valdžios, inicijuoti ketinimai surengti referendumus. Buvo nerezultatyvūs visi Lietuvos žmonių siūlymai įstatymo numatyta tvarka keisti įstatymus ar priimti naujus.

Tikiu, kad per du mėnesius pavyks surinkti 50 tūkstančių piliečių parašų, ir Seimas bus priverstas svarstyti šias pataisas.

Pataisyti įstatymai leistų plačiau naudoti tiesioginės demokratijos formas – referendumus, gyventojų siūlomas įstatymų pataisas, o ateityje sudarytų sąlygas Tautos valia įvesti tiesioginius merų, seniūnų rinkimus, ginti viešąjį interesą, esant reikalui – atšaukti Seimą, Seimo narius bei savivaldybių tarybų narius.

REKLAMA

Juk tikraisiais valstybės svarbiausių klausimų sprendėjais piliečiai gali būti tik tada, kai iniciatyvos kyla iš jų pačių, o ne tuomet, kai jie sprendžia klausimus, kuriuos, bijodami prisiimti atsakomybę, jiems perduoda politikai.

Šiais įstatymų projektais mes tiesiame magistralę, kuri sudarytų realias, o ne deklaratyvias galimybes piliečiams judėti į atviresnę, demokratiškesnę valstybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų