REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žemė susidurs su kometa! Žemę nusiaubs branduoliniai ginklai! Mus sunaikins ateiviai! Siaubingos ateities vizijos žmoniją gąsdina nuo seno.

REKLAMA
REKLAMA

Pasaulis staiga apsivers aukštyn kojomis: Arktis atsidurs pietuose, Australija Šiaurės pusrutulyje, į dangų bus nukreiptas garsiojo Italijos “bato" kulnas. Tada mūsų planetos vidus pradės kunkuliuoti: jūros užvirs, plona Žemės pluta plūduriuos lavoje, žemynai suirs, išsiverš galingi ugnikalniai ir biblinio masto potvyniai nušluos žmoniją nuo planetos paviršiaus. Šios scenos - ne iš Rolando Emericho filmo apie pasaulio pabaigą “2012", tai tarnautojos iš Viskonsino vaizduotės vaisius. Praėjusio dešimtmečio viduryje Nensi Lyder aplankė vizijos, kurių galėtų pavydėti net toks pasaulio pabaigos specialistas kaip Emerichas. Skirtumas tik tas, kad ji kalbėjo kuo rimčiausiai. 2003 m. gegužės 27 dieną, teigė N. Lyder, pasaulis žus. Jo žūties kaltininkė bus Nibiru planeta, kuri, tiesa, praskries pro pat Žemę, bet jos traukos jėga mūsų planetą apvers. Šią visiškai tikrą informaciją N. Lyder per implantą galvoje perdavusios nežemiškos būtybės iš Zeta Reticuli žvaigždžių sistemos, tvirtino apsišaukėlė pranašė iš Viskonsino. O 2003 m. gegužę, aišku, nieko neįvyko... N.Lyder tai nesutrikdė - ji pasaulio pabaigą nukėlė į tolimesnę ateitį ir iki šiol savo interneto tinklalapyje uoliai platina naujienas apie ateivius.

REKLAMA

Nuo vizijų iki anekdotų

Žinoma, šis scenarijus yra visiškai neįtikėtinas. Tačiau nebūtinai reikia nepaneigiamų faktų, kad galėtum aiškinti apie pasaulio pabaigą. Vien per pastaruosius 100 metų keliolika apokalipsės pranašų skelbė įvairiausius katastrofų scenarijų variantus. Aišku, ne visos šios vizijos iš pirmo žvilgsnio atrodo tokia nesąmonė kaip N.Lyder istorijos apie ateivius. 2008 m. pasaulio spauda sunerimo, kai Ženevos “Cern" laboratorijos dalelių greitintuvo kritikai pradėjo reikšti nuogąstavimus, kad atliekant eksperimentus su elementariosiomis dalelėmis gali susidaryti mikroskopinio dydžio juodosios skylės, kurios didėdamos prarytų Žemę. Tačiau mokslininkai greitai išaiškino šią klaidą ir vietoj niūrių istorijų internete pasklido anekdotai apie juodąsias skyles.

REKLAMA
REKLAMA

Deja, vizijos apie pasaulio žūtį ne visada baigiasi taip laimingai. O jos pranašai ne visada stengiasi įbauginti visą pasaulį. Pavyzdžiui, Čarlzas Mensonas buvo įsitikinęs, kad 1969 m. įvyks paskutinis, lemiamas juodaodžių ir baltųjų susidūrimas JAV. Jam apie tai pranešę apokalipsės angelai - “The Beatles". Dainose “Helter Skelter" ir “Revolution 9", įsivaizdavo Mensonas, keturi pasaulio žūties pranašai iš Liverpulio užšifravo slaptą žinią. Jose nuostabusis ketvertukas neva taip pat pranešė, kad rasių karą laimėsią juodieji. O kadangi Č.Mensonas manė, jog spalvotieji nesugeba kurti protingai besitvarkančios visuomenės, jis tarėsi esąs pašauktas būti pasaulio valdovu. Dar tais pačiais metais Č.Mensonas ir jo bendrininkai šokiravo pasaulį žiauriu septynių žmonių, tarp jų nėščios aktorės Šeron Teit nužudymu. Žmogžudystės buvo didžiojo Č.Mensono plano dalis: neprasidėjus jo pranašautam karui, jis savo šalininkams įsakė žudyti aukštesniųjų visuomenės sluoksnių narius baltuosius. Jo įsivaizdavimu, visuomenė kaltųjų ieškotų tarp juodaodžių - taip būsimasis pasaulio valdovas ketino pats sukurstyti rasių kovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žemė apsivers?

Ir didieji pasaulio protai neatsilaikydavo pagundai pasvarstyti apie pasaulio pabaigą. Net fizikas, matematikas, filosofas ir astronomas Isaokas Niutonas, vienas didžiausių genijų pasaulio istorijoje, prognozavo apokalipsės datą. Pagal jį tai turėtų įvykti 2060-aisiais. Tačiau tokią išvadą jis padarė remdamasis ne mokslo žiniomis ir savo patirtimi, o Biblijos tyrinėjimais. Universalusis genijus iš Anglijos dešimtmečius domėjosi alchemija ir interpretavo Šventąjį Raštą. 2007 m. pirmą kartą viešai publikuoti dokumentai rodo, kad senatvėje Niutonas Senajame Testamente ieškojo nuorodų apie pasaulio pabaigą ir tarėsi tokių radęs Danielio knygoje. Nieko stebėtina - pranašas garsėja pasaulio pabaigos simboliais ir metaforomis, be to, jo pranašystėse yra gausu medžiagos skaičių mistikos mėgėjams. Taip Niutonas iš krikščioniškos religijos fragmentų ir sunkiai suprantamų matematinių formulių sukonstravo Paskutiniojo Teismo datą.

Vertinant šiandienos požiūriu, daugelis skelbiamų Žemės žūties scenarijų yra daug labiau įtikėtini nei Jėzaus grįžimas į Žemę. Pavyzdžiui, kompiuterinis chaosas tūkstantmečių sandūroje. Arba žūtis dėl branduolinio sprogimo. Šias temas nuolatos eksploatuoja ir pamišėliškas ideologijas kuria tiek kvanktelėję pasaulio pabaigos propaguotojai, tiek apsišaukėliai religinių sektų vadovai. Net ateivių atstovės N. Lyder vizijose galima įžvelgti tiesos grūdą. Žinoma, sutrikdytas Žemės sukimasis aplink savo ašį ir geografinių ašigalių susikeitimas yra tikra fantazija, tuo tarpu magnetinių polių pasikeitimas krūviais yra visiškai realus. Paskutinį kartą toks reiškinys įvyko maždaug prieš 780 000 metų, o kito požymių esama jau dabar - pavyzdžiui, kasmet silpnėja Žemės magnetinio lauko įtampa. Tačiau iki 3000 metų magnetinių polių susikeitimo vietomis vargu ar galima tikėtis. O jei magnetinė inversija ir įvyktų, pasekmės nebūtų katastrofiškos. Pavyzdžiui, padidėtų kosmoso radioaktyvus spinduliavimas, nuo kurio mus saugo magnetinis Žemės laukas. Pirmiausia nukentėtų technika - palydovai ir elektros tinklai, bet tai, aišku, nėra taip baisu, kaip vaizduojama filmuose apie pasaulio pabaigą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų