• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusija nepatenkinta savo įvaizdžiu užsienyje, todėl stengiasi pasirodyti kuo geriau ir pritraukti užsienio investicijų. To pavyzdys yra Rusijos nacionalinė paroda Paryžiuje, organizuota Rusijos pramonės ir prekybos ministerijos ir atidaryta šalies premjero Vladimiro Putino.

REKLAMA
REKLAMA

Tai galimybė Maskvai papasakoti savo tikrą istoriją, skirtingą nuo negatyvaus nušvietimo Vakarų spaudoje ir žiniasklaidoje. Paskutiniais metais Rusija paleido veikti tarptautinius anglų ir arabų naujienų kanalus, rengė tarptautinius ekonomikos forumus ir diskusijų klubus. Pagrindinis tikslas buvo užtikrinti valstybės atvirumą, pasiekiamumą bei skaidrumą ir tai parodyti susitikimų stebėtojams, dalyviams ir žiniasklaidai. Net atsakas į Lenkijos prezidento lėktuvo tragediją nusiuntė pozityvų signalą į užsienį. Tačiau ekspertai sutinka, kad reikės daug daugiau ir tokių žingsnių, nors ir priimtinų, neužteks. Reikia kelių kartų, kad būtų pakeista tarptautinė valstybės pozicija. Tam reikia daug kantrybės, net jei valstybės nusiteikusios rimtai.

REKLAMA

Rusijos įvaizdžiui buvo pakenkta tiek negatyviomis istorinėmis konstantomis, tiek dėl paskutinių įvykių. Rusijos pareigūnai padarė klaidų, susijusių su įvaizdžiu, šalyje trūksta institucijų ir struktūrinių reformų. Rusija stengiasi grįžti į visuotinių varžybų sistemą geopolitikoje, technologijose ir ekonomikoje. Į Rusiją žvelgiama kaip į šalį su antivakarietišku nusistatymu, visada siekiančią plėsti savo įtaką kaimyninėse valstybėse ir likusiame pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, dujų karai su Ukraina ir Baltarusija rusų buvo suvokiami kaip tiesiog ekonominiai ginčai, tačiau oponentai Vakaruose tai sukritikavo kaip Rusijos pastangas panaudoti savo energetinės galios statusą kaip geopolitinį ginklą.

Viena iš pagrindinių Rusijos problemų yra mažas skaičius neformalių ambasadorių pasaulyje. Tai galėtų būti garsios asmenybės, siejančios save su Rusija. Valstybei taip pat trūksta sėkmingo turizmo propagavimo. Tarptautinėje žiniasklaidoje istorijos apie Rusiją atspindi konfliktus ir nestabilumą. Neįmanoma atskirti vidinio ir išorinio Rusijos įvaizdžio. Biurokratija, korupcija, skirtis tarp turtuolių ir vargšų, prastas valstybės institucijų įvaizdis, santykiai tarp policijos ir žmonių – tai kuria neigiamą šalies įvaizdį net tarp pačių rusų. Atostogaudami svetur, kai kurie rusai nenori prisipažinti, kas esantys, ir bando kalbėti užsienio kalbomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisybė gali būti visai kitokia, bet požiūris visada ima viršų. Ekspertai sutinka, kad tik dideli pokyčiai Rusijos politikoje ir santykiuose su likusiu pasauliu gali pagerinti valstybės įvaizdį. Klausimas, ar Maskva yra pasirengusi įgyvendinti šiuos ilgalaikius pokyčius ir neapleis jų keičiantis vidaus situacijai. Daugeliui Rusijos pareigūnų teisingi tie dalykai, kurie yra efektyvūs. Jau pastebimi svarbūs pasikeitimai Vakarų partneriams svarbiose srityse. Visų pirma, tai kova su korupcija ir elektroninė demokratija. Tie dalykai svarbesni Rusijai nei dešimt ekonomikos forumų. Tik iškyla klausimas, ką Rusijai daryti, kad išliktų svarbi.

Pagal BBC informaciją parengė Irma Baranauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų