REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas įspėjo, kad Europos Sąjungos pastangos išvengti graikiškojo scenarijaus pasikartojimo kitose šalyse turėtų būti dedamos ne vien dėl euro zonos narių.

REKLAMA
REKLAMA

Lyderė, bet ne elitas

Antrąjį 2010-ųjų pusmetį Lenkija pirmininkaus ES. Šį trečiadienį Lenkijos politikų delegacija viešėjo Briuselyje, susitiko su aukštais ES pareigūnais.

REKLAMA

D.Tuskas pareiškė, kad valstybės, nepriklausančios euro zonai, turėtų sulaukti tokios pat pagarbos ir paramos. „Kaip šalis, siekianti įstoti į euro zoną, mes norėtume, kad euro zona būtų lyderė, bet ne išskirtinis Europos Sąjungos elitas", - teigė D.Tuskas žurnalistams.

Reikalauja vienodų standartų

Šis pareiškimas - aiškus Lenkijos atsakas į Prancūzijos raginimą euro zonai glaudžiau bendradarbiauti priimant svarbius sprendimus ir pasitelkti naują sekretoriatą, įsikursiantį Briuselyje. Lenkija baiminasi, kad tai galiausiai suskaldys Europą į dvi dalis.

REKLAMA
REKLAMA

„Labai svarbu, kad Europos Komisija laikytųsi vienodų standartų visoms ES narėms, - kalbėjo D.Tuskas. - Mes norime vieningos Europos, kuri būtų solidari su visomis narėmis".

Glaudesnis ES šalių biudžetų koordinavimas Briuselyje bus svarstomas kitą savaitę. Vokietija taip pat gana abejingai sureagavo į prancūzų pasiūlymą. Vokiečiai baiminasi, kad suteikus daugiau sprendžiamųjų galių euro zonos lyderiams gali sumažėti Europos centrinio banko nepriklausomybė.

Siūlo griežtą kontrolę

Dėl euro zoną apėmusios krizės jau buvo surengta keletas papildomų euro zonos finansų ministrų susitikimų. Jiems vadovavo Europos Tarybos prezidentas Hermanas Van Rompejis (Herman Van Rompuy). Jis laikomas realiausiu kandidatu vadovauti nuolatiniams euro zonos lyderių susitikimams. Šiuo metu Belgijos politikas vadovauja laikinajai ES finansų pareigūnų darbo grupei, kuri šį spalį ketina pateikti pasiūlymų, kaip geriau koordinuoti Europos ekonomiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiek anksčiau prieš euro zonos „ekonominę vyriausybę", vadovaujamą Briuselio sekretoriato, pasisakė ir Europos Komisijos prezidentas Žozė Manuelis Barozas (Jose Manuel Barroso). Pasak jo, naujų institucijų kūrimas sukeltų tik papildomą sumaištį ir taip sunkius laikus išgyvenančioje euro zonoje. „Negalime leisti, kad ES susiskaldytų", - kalbėjo Ž.M.Barozas.

Praėjusį mėnesį EK pateikė idėjų sąrašą, kaip blokas galėtų sugriežtinti biudžetines taisykles ir sumažinti konkurencinius skirtumus tarp šalių narių. Siūloma leisti šalims narėms tikrinti vienai kitos biudžetus prieš juos pateikiant nacionaliniams parlamentams.

Šį pasiūlymą griežtai sukritikavo Didžioji Britanija. Londono teigimu, tokia kontrolė galėtų būti taikoma tik toms šalims, kurios yra įsivedusios eurą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų