REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Akademinės bendruomenės bei visuomenės nariai išreiškė susirūpinimą dėl ketinimų į bangų nuplautus Palangos paplūdimius vežti smėlį iš Baltijos dugno prie Kuršių nerijos.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip pranešė Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija, trečiadienį prezidentui V. Adamkui įteiktas daugiau nei 21 tūkst. Lietuvos piliečių pasirašytas prašymas užkirsti kelią smėlio kasimo darbams, kol jų poveikio Kuršių nerijos krantams neįvertins tarptautiniai ekspertai.

REKLAMA

Savo susirūpinimą dėl planuojamų darbų Vyriausybei bei prezidentui taip pat išreiškė Mokslų akademija ir Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija.

V. Adamkus jau domėjosi planais kasti smėlį iš jūros dugno prie Kuršių nerijos. Pirmadienį jis pavedė savo patarėjams kartu su aplinkosaugininkais praktikais ir mokslininkais išsamiai išnagrinėti susidariusią padėtį.

Praėjusiais metais buvo parengta galimybių studija, kurioje siūloma jūros krantui ir priekrantei "pamaitinti" tinkamo smėlio atsargas imti iš Baltijos dugno. Tai daryti, studijos autorių vertinimu, perspektyviausia Preilos - Juodkrantės šiauriniame poligone arba Būtingės rajone.

REKLAMA
REKLAMA

Aplinkos ministerija (AM) pranešė, jog vieta, iš kur bus kasamas smėlis audrų nuniokotam paplūdimiui "pamaitinti", dar nėra parinkta. Galutinį sprendimą priimti ketinama tik sulaukus visuotinio krantotvarkos specialistų konsiliumo nuomonės, apibendrinus šalies mokslininkų ir užsienio ekspertų išvadas. Numatoma, kad kovo mėnesį į Lietuvą atvyks autoritetingi Lenkijos, Vokietijos, Danijos, Olandijos ir kitų šalių, turinčių panašių jūros krantų ardos problemų ir sukaupusių nemažą patirtį jas sprendžiant, specialistai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Jeigu apibendrinus šalies mokslininkų ir užsienio ekspertų išvadas būtų nuspręsta pasirinkti Preilos - Juodkrantės variantą, pirmiausia bus atlikti, kaip ir rekomenduojama poveikio aplinkai vertinimo ataskaitoje, pakartotiniai išsamūs dugno sandaros, smėlio storių bei sudėties ir kiti tyrimai", - spaudos pranešime cituojamas AM Gamtos departamento direktorius Laimutis Budrys.

Pastaruosius kelerius metus audros Baltijos pajūryje intensyviai niokoja poilsiautojų pamėgtus Palangos paplūdimius. 2006 metais paplūdimiai buvo "pamaitinti" šimtų tūkstančių tonų iš karjero atvežto smėlio, o pakrantės kopos sustiprintos žabatvorėmis. Rudeninėms audroms vėl nuplovus dalį paplūdimių, šiemet vėl planuojama juos sustiprinti atvežtu smėliu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų