REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rodos, ką gi gali įdomaus atskleisti sausa statistika ar šūsnis formalių dokumentų. Tačiau gegužės 31 d. SODROS Kupiškio skyriaus specialistų atliktas medicininių dokumentų patikrinimas Kupiškio poliklinikoje sudomino ir juos, ir Valstybinę darbo inspekciją.

REKLAMA
REKLAMA

Buvo nustatyta, kad šių metų gegužės 20 d. apdraustoji Rita Laskauskienė, dirbanti Kupiškio muzikos mokykloje dailės mokytoja, iš savo darbovietės greitosios medicinos pagalbos automobiliu buvo nuvežta į Panevėžio ligoninę. Ten jai diagnozuota kairės kojos trauma. Nedarbingumo pažymėjimo R. Laskauskienė neprašė.

REKLAMA

Nesuprato motyvų

Apie nelaimingą atsitikimą darbe SODROS Kupiškio skyriaus direktorė Gražina Tonkienė informavo rajono merą Joną Jarutį. Meras pavedė Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjui Rimantui Jociui išsiaiškinti, kodėl muzikos mokyklos direktorė Daiva Šakickienė apie šį įvykį nepranešė. Pasak J. Jaručio, jei bus nustatyta pažeidimų muzikos mokyklos direktorės D. Šakickienės darbe, tai rajono Taryba spręs, kokią nuobaudą jai skirti.

REKLAMA
REKLAMA

"Motyvo nematau, nesuprantu, kodėl šis įvykis buvo nuslėptas. Tai visiškai nenaudinga mokyklai. Iš to nieko nesutaupysi. Pavaduojančio mokytojo nereikia, nes nelaimingas atsitikimas įvyko gegužės 20 d., o gegužės 21 d. baigėsi mokslo metai šioje mokykloje. Na, jei darbuotoja neėmė nedarbingumo pažymėjimo, tai irgi įdomu, kodėl? "Girdėjau, kad darbuotoja sugipsuota koja yra darbe. Nebėra vaikams pamokų, tai gal todėl ir neėmė mokytoja to pažymėjimo. Gal direktorė dėl nepatyrimo tinkamai iškart nesureagavo į šį įvykį," - svarstė R. Jocius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Muzikos mokyklos gegužės mėnesio darbo laiko apskaitos žiniaraštyje buvo užfiksuota, kad mokytoja R. Laskauskienė dirbo visą gegužės mėnesį ir neturėjo nedarbingumo pažymėjimo.

Pasak Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjo Vytauto Knizikevičiaus, kuriam skyriaus vedėjas savo ruožtu pavedė ištirti šį įvykį, D. Šakickienė turės parašyti pasiaiškinimą dėl šio įvykio. Išklausyti bus ir Valstybinės darbo inspekcijos specialisto argumentai. Po to bus sprendžiama, ką daryti.

Taip Kultūros ir švietimo skyriaus vadovai kalbėjo apie šį įvykį praėjusį antradienį, birželio 1 d.

REKLAMA

Rekomendavo ištirti patiems

Trečiadienį, birželio 2 d., pakalbinome Valstybinės darbo inspekcijos Panevėžio skyriaus vedėjo pavaduotoją Rimantą Trotą. Specialistas pripažino, jog tai įdomus atvejis. Jį galima vertinti ir žmogiškuoju, ir teisiniu aspektu. Negalima sakyti, jog šis įvykis muzikos mokykloje yra nuslėptas. Iš dokumentų matyti, jog darbuotoja kreipėsi į gydymo įstaigą. Kodėl nebuvo išrašytas jai nedarbingumo pažymėjimas, tai gydymo įstaigos ir nukentėjusiosios reikalas. Jei pastaroji neprašė to pažymėjimo, o gydytojas neįžvelgė būtinybės dėl jos patirtos traumos jį išrašyti, tai ir neišrašė.

REKLAMA

Pasak R. Trotos, šis atvejis traktuotinas ne kaip nelaimingas atsitikimas darbe, bet kaip incidentas. Jis yra užfiksuotas Kupiškio muzikos mokyklos tokių įvykių registracijos žurnale. Incidento sąvoką apibrėžia Darbuotojų saugos ir sveikatos įstatymas. Įstatymas nurodo, kad incidentas - tai įvykis, susijęs su darbu, kai nesužeidžiamas nė vienas darbuotojas arba kai dėl darbuotojo traumos, gautos per šį įvykį, reikalinga tik pirmoji medicinos pagalba. Incidentai tiriami kaip lengvi nelaimingi atsitikimai darbe. Ištyrus incidentą, surašomas laisvos formos aktas, kuriame nurodomos jo aplinkybės ir priežastys, priemonės panašiems incidentams išvengti. Tyrimą įstaigos vadovas privalo atlikti per 10 darbo dienų. Tikrinimo metu tokio tyrimo muzikos mokyklos direktorė dar nebuvo atlikusi. Darbo inspekcijos atstovas jai rekomendavo atlikti incidento darbe tyrimą. Direktorė sutiko tai padaryti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Trota sakė, kad kojos traumą patyrusi darbuotoja paaiškino, kad nedarbingumo pažymėjimo atsisakė, motyvuodama tuo, kad yra mokslo metų pabaiga, nebetoli atostogos, kad traumos pobūdis jai netrukdo šiuo laikotarpiu atlikti dailės mokytojos pareigų.

"Mes visuomet pasirengę padėti, konsultuoti darbų saugos ir panašiais klausimais visus asmenis. Nereikia bijoti į mus kreiptis, jei iškyla kokių nors neaiškumų, kai įvyksta nelaimingi atsitikimai ar incidentai darbe", - tikino darbo inspekcijos atstovas.

Pakalbinta R. Laskauskienė sakė, jog niekam neturinti jokių pretenzijų dėl tos traumos. Pasitempusi raisčius ir tiek. Tai senos jos bėdos. Daugiau nenorinti nieko komentuoti.

REKLAMA

Pažvelgė žmogiškai

D. Šakickienė papasakojo, kad gegužės 20 d., mokslo metų užbaigimo šventės išvakarėse, R. Laskauskienė atnešė darbus salei papuošti. Nepatogiai padėjusi koją ant laiptelio prie scenos, mokytoja paslydo ir griuvo. Kolegės sureagavo teisingai - iškvietė greitąją medicinos pagalbą. Viskas atsitiko po 18 valandos. Jos pačios tuo metu darbe jau nebuvo. Apie incidentą sužinojusi kitą dieną. Traumą patyrusi R. Laskauskienė informavo ją, kad nenori imti nedarbingumo pažymėjimo, nori toliau dirbti, nes belikusi paskutinė savaitė iki atostogų. Tokiu atveju, pasak direktorės, jų mokyklos vidaus darbo tvarkos taisyklėse yra numatyta galimybė darbuotojui skirti atitinkamus darbus. "Turiu užtikrinti, kad žmogus galėtų dirbti. R. Laskauskienei buvo sudarytas laisvesnis darbo grafikas. Kūrybinio pobūdžio mokytojos darbas leidžia jai dalį užduočių atlikti ir namuose. Ten ji gamino medalius mokyklos šventei, mugei. Kojos trauma jai netrukdė išvesti semestrą, sutvarkyti savo klasės žurnalą bei kitą dokumentaciją", - sakė D. Šakickienė.

REKLAMA

Paklausta, kodėl visgi apie šį įvykį nepranešė Valstybinei darbo inspekcijai, delsė atlikti incidento tyrimą, muzikos mokyklos direktorė teigė, jog apie incidentus darbe pranešti nereikia. Incidentas buvo užfiksuotas žurnale. Na, o atlikti šį tyrimą, jos nuomone, nebuvo pagrindo. Ji iš gydymo įstaigos negavusi jokio išrašo dėl šio įvykio, jokių traumą patyrusios darbuotojos nusiskundimų, jos būklė po paros nepablogėjo. "Į šią situaciją pažvelgiau labiau iš žmogiškos pusės. Norėjau, kad mokytojai būtų gerai ir darbe, ir namie. Įstatymo raidė kartais negali numatyti visų gyvenimiškų subtilybių", - aiškino D. Šakickienė. Ji paneigė gandus, jog neva vertusi R. Laskauskienę neimti nedarbingumo pažymėjimo. Anot jos, kiekvienas žmogus turi teisę pats nuspręsti, ar jam reikia, ar ne to pažymėjimo. Jei R. Laskauskienė visgi pateiks nedarbingumo pažymėjimą, tuomet vėl spręs, ką daryti. Direktorė teigė, jog iš šio įvykio daug ko pasimokiusi, įgavusi naujos patirties.

Pakartotinai susisiekti su traumą patyrusia mokytoja ir jos pačios dar kartą paklausti apie visa tai, nepavyko.

Banguolė ALEKNIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų