REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vorų šilkas yra unikali medžiaga, net penkis kartus stipresnė už tokio pats skersmens plieno giją. Nenuostabu, kad mokslininkai jau senokai mėgino pamėgdžioti gamtą ir sukurti kažką panašaus. Miuncheno Technikos universiteto specialistai pagaliau išsiaiškino, kaip vorai sintetina tokį elastingą pluoštą.

REKLAMA
REKLAMA

Jie tikisi sukurti aparatą, kuris imituos voro liaukų, sintetinančių šilką, veiklą ir gamins tokio pat stiprumo pluoštą. Gamyba bus ekologiška, o pritaikymo sritys - pačios įvairiausios. Pradedant statybomis ir baigiant medicina.

REKLAMA

Šilkas - tai viso labo tarpusavyje tvirtomis jungtimis tam tikra tvarka sukabintų baltymų grandinės. Svarbiausia buvo suprasti, kaip tos molekulės nesukimba ar nesusipainioja į kamuolį šilko gijų „gamybos" voro liaukoje metu. Ir jiems pavyko! Tas valdymo arba kontrolės elementas yra vadinamas molekuliniu jungikliu (molecular switch), esančiu viename baltymo gale.

Toliau nesigilinsime. Svarbiausia - gamta dar kartą įrodė, kad yra kur kas inovatyvesnė už žmogų. Stebėkite gamtą, ir tapsite sumanesni.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų