• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno apygardos administracinis teismas antradienį priėmė nutartį taikyti laikinąsias apsaugos priemones, kad būtų sustabdytas dviejų Kauno miesto savivaldybei priklausančių ligoninių sujungimo į vieną naują įstaigą procesas.

REKLAMA
REKLAMA

Šio teismo teisėja Asta Urbonienė atsižvelgė į vienos iš jungiamų sveikatos priežiūros įstaigų - Kauno 2-osios ligoninės atstovų skundą, kuriame teigiama, kad ligoninių jungimą nulėmęs Kauno miesto tarybos sprendimas negali būti teisėtas, nes esą buvo suklastotas posėdžio protokolas. Teismui pateiktos ir antstolio, į kurį kreipėsi ligoninės vadovai, išvados, kad politikams posėdžiaujant padaryti vaizdo ir garso įrašai leidžia įtarti vieną iš tarybos narių - konservatorių Gediminą Žukauską - balsavus prieš sprendimo priėmimą.

REKLAMA

Kadangi tarybos posėdyje, vykusiame dar balandžio mėnesį, balsavusiųjų "už" ir "prieš" balsai buvo pasiskirstę po lygiai, sprendimą tuomet nulėmė mero Andriaus Kupčinsko pozicija: meras pasisakė už ligoninių sujungimą. Tačiau ta jo pozicija liktų bevertė, jei G. Žukauskas būtų balsavęs "prieš".

Beje, tuoj po tarybos posėdžio pats valdančiosios "Sėkmės koalicijos" atstovas G. Žukauskas žurnalistams tvirtino tikrai balsavęs už ligoninių sujungimą. Gal tik per tyliai pareiškęs savo nuomonę, tačiau tarybos sekretoriatas ją užfiksavo teisingai. Garso įraše girdimas šūktelėjimas "prieš" esąs ne jo, o vieno iš opozicijos atstovų, kurie visaip trukdė politikams priimti sprendimą dėl ligoninių. Todėl tvirtinimas, kad konservatorius prieštaravo sprendimo priėmimui, neatitinka tikrovės.

REKLAMA
REKLAMA

"Tai yra netiesa. Visada pasisakiau už šių ligoninių sujungimą, o posėdžio metu taip pat balsavau už šių įstaigų sujungimą. Man nesuprantamos spekuliacijos nebūtais dalykais", - teigė Tarybos narys G. Žukauskas.

Beje, primena ELTA, Sveikatos apsaugos ministerijos įgyvendinamas gydymo įstaigų restruktūrizavimo 3 etapas kituose miestuose vyksta palyginti ramiai, o Kaune didelę audrą kelia būtent 2-osios ligoninės vadovai su juos palaikančiais Kauno miesto tarybos nariais. Įvyko ne vienas ligoninės darbuotojų streikas, reikalauta mero atsistatydinimo. Iš pradžių piktintasi siūlymu siekiant išsaugoti nuo 1908-ųjų veikiančios seniausios Kauno gydymo įstaigos - Raudonojo Kryžiaus klinikinės ligoninės - vardą, prie šios, kad ir mažesnės, įstaigos prijungti didesnę - 2-ąją ligoninę. Pati 2-oji ligoninė siūlė rinktis įstaigų sujungimo variantą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sprendimo priėmimo išvakarėse dėl prijungimo tuomet buvo suabejojęs pats miesto meras A. Kupčinskas. Tada pasirinktas kitas kelias - jungti abi ligonines ir kurti naują įstaigą, jai suteikiant Raudonojo Kryžiaus vardą. Bet netrukus paaiškėjo, kad toks vardo suteikimas vien miesto tarybos sprendimu nebūtų teisėtas. Todėl gegužės pabaigoje Kauno miesto savivaldybės taryba atskirai balsavo dėl kito - Kauno klinikinės ligoninės - vardo.

Nepaisant to, savo ruožtu dalis tarybos narių - buvęs Kauno meras Arvydas Garbaravičius (liberalcentristas), Jonas Gintaras Furmanavičius (Darbo partijos narys), Bronislovas Kučinskas (buvęs "Fronto" partijos narys), "Sėkmės koalicijos" narys iš Lietuvos liberalų sąjūdžio Stasys Žirgulis bei socialdemokratai, kurie vis dar tebesiskelbia remią Kauno tarybos valdančiąją koaliciją, - Orinta Leiputė, Kęstutis Kriščiūnas ir Žaneta Klebanskaja bei partijos Tvarka ir teisingumas narys Algimantas Mileika - irgi kreipėsi į teismą. Jie teigia, kad sprendimas dėl ligoninių sujungimo yra neteisėtas, ir paprašė uždrausti savivaldybės administracijai vykdyti tolimesnius veiksmus ir procedūras, susijusias su sprendimo įgyvendinimu.

REKLAMA

Tuo pačiu teisme ginčijamu tarybos sprendimu laikinuoju naujosios ligoninės vadovu paskirtas dabartinės Raudonojo Kryžiaus klinikinės ligoninės direktorius Kęstutis Mazurkevičius Eltai trečiadienį teigė negalįs dabar atsakyti į klausimą, ar dėl politikų ginčų, kurie gali virsti ne vienus metus besitęsiančiais teismų procesais, nepraeis pro šalį gegužės gale jungtinei ligoninei numatyta skirti Europos Sąjungos parama.

Pradiniame projekto vykdymo etape, jau šiemet, iš dviejų sudarytą vieną Kauno savivaldybės gydymo įstaigą turėtų pasiekti daugiau nei 2 mln. Lt, o bendra ES parama viršytų 10 mln. Lt. Lygiai taip pat direktorius pagrįstai nuogąstauja ir dėl netolimoje ateityje galinčio realiai sumažėti nereorganizuotos ligoninės finansavimo Valstybinio sveikatos draudimo fondo lėšomis. Reorganizacija, pagal praėjusių metų Vyriausybės nutarimą, turi prasidėti ne vėliau kaip iki šių metų liepos.

REKLAMA

Kauno miesto savivaldybės administracijos Teisės departamento direktorius Dainius Ratkelis trečiadienį Eltą patikino, jog savivaldybė būtinai skųs teismo nutartį dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo. Tam turi 7 dienas.

"Manome, ir skundai dėl tarybos sprendimo sujungti dvi ligonines nėra pagrįsti, ir tokia nutartis dėl laikinųjų priemonių pritaikymo yra be jokio pagrindo", - Eltai sakė D. Ratkelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų