• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Sąjunga pareikalavo Izraelio "išsamiai ištirti" humanitarinės pagalbos krovinį į Gazos ruožą plukdžiusių laivų užpuolimą. Ši Izraelio armijos operacija nusinešė 10 palestiniečių rėmėjų gyvybes, informuoja "Deutsche Welle".

REKLAMA
REKLAMA

ES vyriausioji įgaliotinė užsienio politikos ir saugumo klausimais Ketrin Ešton (Catherine Ashton) paragino Izraelio valdžią pradėti "tyrimą" dėl mažiausiai 10 žmonių žūties, kai buvo užpulta į Gazą humanitarinę pagalbą gabenusi flotilė.

REKLAMA

"K. Ešton išreiškė užuojautą žuvusiųjų artimiesiems. Ji reikalauja, kad Izraelis ištirtų visas incidento detales ir aplinkybes. ES vyriausioji įgaliotinė užsienio politikos ir saugumo klausimais dar kartą pakartojo, kad ES pozicija Gazos atžvilgiu nesikeičia - blokavimo ir izoliavimo politika yra nepriimtina ir duodanti priešingus nei tikėtasi rezultatus", - sakė K. Ešton atstovas.

Incidentas susilaukė pasmerkimo visoje Europoje. Vokietijos užsienio reikalų ministras Gvidas Vestervelė (Guido Westerwelle) pareiškė, kad "yra labai susirūpinęs dėl praėjusios nakties įvykių Gazos vandenyse". Prancūzijos užsienio reikalų ministras Bernaras Kušneras (Bernard Kouchner) pareiškė, kad "tokia agresija yra nepateisinama". Švedijos diplomatijos vadovas Karlas Biltas (Carl Bildt) pirmadienį pabrėžė, kad labai svarbu "greitai išsiaiškinti, kas iš tiesų įvyko humanitarinę pagalbą į Gazą plukdžiusiuose laivuose". Jo teigimu, jis jau išsikvietė Izraelio ambasadorių Švedijoje ir tikisi iš jo gauti daugiau informacijos.

REKLAMA
REKLAMA

Izraelio ambasadorius į pasitarimą iškvietė ir Ispanijos ir Graikijos užsienio reikalų ministrai. Graikijos vyriausybės atstovai jau paskelbė, kad protestuodami pasitraukia iš jungtinių karinių pratybų su Izraeliu.

Turkijos užsienio reikalų ministerija įspėjo, kad incidento pasekmės bus labai skaudžios. Kai kurie humanitarinę pagalbą plukdę laivai plaukė su Turkijos vėliavomis ir žiniasklaida teigia, kad tarp žuvusiųjų yra Turkijos piliečių.

"Savo taikiniais pasirinkęs civilius, Izraelis dar kartą parodė nepagarbą žmogaus gyvybei ir taikos iniciatyvoms. Smerkiame tokį Izraelio elgesį", - teigiama Turkijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant Izraelio perspėjimų, šešių laivų vilkstinė sekmadienį paliko Kipro teritorinius vandenis ir išplaukė į Gazą. Laivai, kuriuos užsakė palestiniečius remiančios grupuotės ir Turkijos humanitarinė organizacija IHH, gabeno 10 tūkst. tonų prekių. Izraelio vyriausybė buvo pareiškusi, kad sustabdys laivus ir apžiūrės krovinį.

Gazos ruožą nuo 2007 metų valdo radikalus islamo judėjimas "Hamas". Nuo to laiko Izraelis yra paskelbęs teritorijos blokadą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų