REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) misijos Lietuvoje vadovė Katriona Perfyld pareiškė, kad Lietuva iš krizės išlips tik po 7 metų, tačiau tam reikia ne tik didinti mokesčius, bet ir įvesti naujus.

REKLAMA
REKLAMA

Vakar susitikusi su premjeru Andriumi Kubiliumi K. Perfyld darsyk pakartojo fondo nuomonę, kad Lietuvai būtina mažinti motinystės (tėvystės) išmokas, kurios yra didelės lyginant su kitomis šalimis. Taip pat esą reikėtų didinti pensinį amžių, anksčiau buvo netgi užsiminta apie galimybę apmokestinti didžiausias pensijas.

REKLAMA

Dabartinė mūsų šalies valdžia vis giriasi, kad Lietuva pasielgė išmintingai, nesikreipdama pagalbos į TVF, kuris neleistų patiems tvarkytis savo kieme ir "šantažuotų" neišduodamas naujų paskolos dozių, jei nevykdomi fondo reikalavimai. Tad ką reiškia dabar išdėstyti TVF pasiūlymai ir pastabos? Ir ar į jas atsižvelgs valdžia, kuri ir taip jau mokesčiais baigia užsmaugti tautą?

"Parengti kitų metų biudžetą turėtų būti dar sunkiau nei šių metų. Teks daryti nepopuliarius sprendimus - kito pasiūlymo neturime", - pripažino Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Kęstutis Glaveckas.

REKLAMA
REKLAMA

"Per praėjusius metus su TVF pagalba išties daug pasiekėme, tačiau nusiraminti negalime. Jeigu nusiramintume ir manytume, kad viską pasiekėme ir toliau nemažintume deficito, nesustabdytume skolos augimo. Jei per artimiausius porą metų deficitas nebus mažinamas, iš neblogos situacijos, kokią turime dabar, kai esame palankiai vertinami finansų rinkose, labai greitai atsidurtume ten, kur dabar yra kai kurios Pietų valstybės", - teigė premjeras A. Kubilius.

"Vyriausybė manipuliuoja"

Julius VESELKA, Seimo narys, ekonomistas:

TVF vyriausybėms yra geras dalykas. Pamenu, 1993-aisiais tuometinis premjeras Adolfas Šleževičius užsimanė padidinti pensijas, nors lėšų tam nebuvo. Apskaičiavome ir pasakėme, kad negalima didinti pensijų. Tada jis pamąstė ir pasakė, kad būtų gerai, jog apie tai viešai pasakytų TVF. Kad negalima didinti pensijų. Taip ir buvo. Dabar gi, esu įsitikinęs, Andrius Kubilius paprašė TVF pagąsdinti žmones naujais ir dar didesniais mokesčiais. Esą fondas verčia didinti mokesčius. Ir premjerui bus gerai dabar bet ką daryti. Tačiau man tokie žaidimai - ne naujiena.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kita vertus, TVF peikti negalima. Pažvelkime į skaičius. 2009-aisiais Vyriausybė iš tarptautinių bankų penkeriems metams pasiskolino 0,5 mlrd. eurų su 9,4 proc. palūkanomis. Apskaičiavau, kad vien palūkanoms teks sumokėti 810 mln. litų. O jei tokia pati suma būtų skolinamasi iš TVF, kur palūkanos buvo 3,5 proc., joms sumokėti reikėtų jau tik 302 mln. litų. Šiemet Vyriausybė vėl pasiskolino 2 mlrd. JAV dolerių 10 metų su 7,625 proc. palūkanomis. Velnias supras, kas pas mus čia vyksta.

TVF - ne koks privatus fondas, į jį sumeta pinigus visos valstybės ir paskui teikia pagalbą, paskolas bėdos atveju kitoms šalims. Bet, žinote, net TVF nebūtų iškėlęs griežtesnių taupymo reikalavimų nei tai padarė A. Kubiliaus Vyriausybė.

REKLAMA

Net neabejoju, kad bus įvestas nekilnojamojo turto mokestis. Žinote, kodėl A. Kubilius sugalvojo ar paleido antį, kad gali būti apmokestintos pensijos? Ogi todėl, kad norima ilginti pensinį amžių, tam priešinamasi, tai štai, nenorite ilginti - apmokestinsime. TVF neretai panaudojamas kaip žaisliukas, nes fondui malonu užtarti vyriausybes.

Visgi TVF pozicija dabar mums yra tik rekomenduojama. Fondo atstovai sako, kad jei apsieisim be rekomendacijų, negausime paskolų. Tačiau manau, kad su dabartine mokestine sistema, dabartine situacija mes neišplauksime. Nes kaupiasi bėdos ateičiai. Kaip reikės ateityje normalias pensijas mokėti? Jei per artimiausius 10 metų niekas nepasikeis, mūsų laukia Graikijos likimas.

Dar manau, kad mokesčių didinimu nieko neišspręsi. Laukia žiauri ateitis. Prognozuoju, kad vis dėlto teks devalvuoti litą arba sėdėti užsimerkus ir nieko neveikti, kol nusirisime. Mokesčių didinimas sumažins eksportą, o euro įvedimas nieko gero neduos, kaip nedavė tokioms ne itin stiprioms ekonomiškai šalims kaip Italija, Ispanija, Portugalija. Reikės mums su savo valiuta eiti, o tokia dirbtinai užkelta lito vertė trukdo eksportui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų