REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiais metais Vilniaus universiteto (VU) bibliotekos ir VU istoriją papildys dar viena įsimintina data. Gegužės 20 d. (ketvirtadienį) 14 val. vyks Nacionalinio atviros prieigos mokslinės komunikacijos ir informacijos centro (MKIC, Saulėtekio al. 9A) kapsulės įkasimo ceremonija ir VU bibliotekos 440 metų sukakčiai skirtos parodos atidarymas, teigiama Vilniaus universiteto bibliotekos pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

1570 metai – VU bibliotekos įkūrimo metai, 2010-ieji taps naujosios VU bibliotekos – Mokslinės komunikacijos ir informacijos centro kūrimo pradžia, teigia VU bibliotekos atstovai.

REKLAMA

„Naujasis Mokslinės komunikacijos ir informacijos centras – drąsi idėja, laužanti nusistovėjusius stereotipus ir vaizdinius apie biblioteką. Jis statomas naujame tūkstantmetyje ir bus nauja, kitokia, ateities biblioteka. Ambicingas nacionalinis projektas kuriamas akademinės informacijos kaupimui ir sklaidai, bendravimui, dalijimuisi informacija, žiniomis ir abejonėmis, inovatyviems verslo ir technologijų sprendimams. Potyrių, atradimų ir įkvėpimo erdvė. Kapsulės įkasimo ceremonija – tai tarsi laiško ateities kartoms, šalies istorijai palikimas“, – pranešime cituojama VU bibliotekos generalinė direktorė Irena Krivienė.

REKLAMA
REKLAMA

Renginio metu kelią į naująją VU biblioteką – MKIC – parodys šventinis, papuoštas troleibusas. Po kapsulės įbetonavimo MKIC pastato pamatuose VU bibliotekos P. Smuglevičiaus salėje (Universiteto g. 3) įvyks VU bibliotekos 440 metų sukakčiai skirtos parodos atidarymas. Parodoje „Quod thesaurus sapientiae potissime sit in libris“ (Būtent knygose slypi išminties lobynas) bus eksponuojami VU bibliotekos Retų spaudinių ir Rankraščių skyriuose saugomi per ilgus metus surinkti rankraščiai ir knygos. Čia svečiai išvys pačius įdomiausius ir vertingiausius XVI–XIX a. spaudinius. Didžioji dalis leidinių bus rodomi pirmą kartą. Taip pat bus eksponuojami įvairūs istoriniai dokumentai, įdomūs ir vertingi moksliniu ir meniniu požiūriais. Kai kurie puošniai iliuminuoti, dalis – su autentiškais parašais ir antspaudais.

VU biblioteka – seniausia ir turtingiausia šalies valstybinės reikšmės mokslinė biblioteka, reprezentuojanti universitetą ir visą šalį. Biblioteka išsiskiria ne tik savo istoriniu architektūriniu rūmų ansambliu, bet ir sukauptu rašto ir kultūros paveldo kiekiu, turinčiu reikšmę mokslui, švietimui, kultūrai. Šiuo metu elektroniniame kataloge įvestas 1 006 701 įrašas apie dokumentus, o iš viso dokumentų VU bibliotekos fonde – 5,4 mln. Saugoma beveik 430 tūkstančių vienetų senų ir retų knygų, žemėlapių, atlasų, rankraščių, teigiama pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų