REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po praūžusios pasaulio ekonomikos krizės Vidurio ir Rytų Europos (VRE) regiono šalyse yra pastebimi nedrąsūs atsigavimo ženklai. Ekonomikos augimo prognozės įvairios: vienose šalyse ekonomika augs sparčiau, kitose – lėčiau dėl rinkos svyravimų, tačiau nė viena šalis dar negalės pasigirti prieš krizę buvusiais ekonomikos augimo rodikliais.

REKLAMA
REKLAMA

„Krizė taip pat paveikė ir bankininkystę, tačiau VRE regiono bankai ypatingų nuostolių nepatyrė ir toliau dirba pelningai“, – sakė „UniCredit Group“ VRE regiono bankinių operacijų padalinio vadovas Federico Ghizzoni.

REKLAMA

Nors VRE regionas išlieka patrauklus bankininkystei, dėl krizės atsirado nemažai rinkos pokyčių. „Tikimės, kad VRE regionas išlaikys turimą potencialą, o tarpbankinio skolinimo ir indėlių augimas taps labiau subalansuotas“, – teigė „UniCredit Group“ VRE regiono strateginių tyrimų vadovė Debora Revoltella. Turint galvoje, kad šalys tik atsigauna po krizės, ekonomikos augimas dar kurį laiką bus mažesnis nei prieš tai, tačiau vis tiek lenks kai kurias rinkas kituose regionuose.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak ekspertės, dabartinio atsigavimo ir ekonomikos augimo ateityje varomoji jėga bus įmonės. Dėl didelio nedarbo ir sumažėjusio vartojimo mažmeninės prekybos sektoriui prireiks daugiau laiko atsigauti, tačiau VRE bei Vakarų Europos regionų ekonominė konvergencija dar tebevyksta, tik lėčiau.

„Bankininkystės sektorius išlieka viena iš ekonominės konvergencijos varomųjų jėgų. Vis dėlto, pirmiausia reikia sulaukti skolinimosi paklausos padidėjimo ir tik paskui galima tikėtis tarpbankinio skolinimo rinkos pagyvėjimo, – teigia Revoltella. – Gera žinia yra ta, kad artėjame prie problemų dėl kreditų kokybės kulminacijos. Jau matome stabilizacijos ženklus blogų paskolų srityje ir tikimės, kad vėliau šiais metais padėtis pagerės.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„UniCredit Group“ regi įvairius VRE regiono ateities plėtros scenarijus. Rinkos patrauklumo ir rizikos atžvilgiu VRE regione geriausias galimybes turi Rusija, Turkija ir Rumunija. Kitos Vidurio ir Pietų Europos regiono šalys taip pat yra patrauklios ir pasižymi nedidele rizika. Krizė labiausiai paveikė Ukrainą, Kazachstaną ir Baltijos šalis, priversdama šalis susimąstyti apie naują, geriau subalansuotą ekonomikos modelį.

Dėl krizės sumažėjo tarpbankinio skolinimo paklausa

Prasidėjusi būsto paskolų krizė netruko sukelti ir likvidumo krizę bei pasėti nerimą dėl kreditų kokybės. Visa tai gerokai sumažino tarpbankinio skolinimo poreikį. Šių metų pradžioje situacija nebejotinai pasikeitė. Kaip ir buvo prognozuota, šiandien akivaizdžiai matomą tarpbankinio skolinimo stagnaciją sukėlė dėl likvidumo pertekliaus sumažėjusi paklausa. „Regiono šalių centrinių bankų veiklos pobūdis rodo, kad bankų likvidumas yra aukštesnis už minimalius reikalavimus“, – pastebi Ghizzoni.

REKLAMA

Pagrindinė beveik 2450 VRE regione veikiančių bankų, kurių bendra aktyvų suma sudaro daugiau kaip 2,1 mlrd. eurų, problema – kaip panaikinti likvidumo perteklių. „Didinti kreditų paklausą, o ne pasiūlą – tokia turėtų būti pagrindinė priemonė krizei įveikti“, – sako Revoltella. Kadangi ateityje numatoma griežta fiskalinė kontrolė, šioms šalims reikia ieškoti būdų paklausai skatinti. Vienas iš jų – visiškai panaudoti ES fondų lėšas, iškeliant tokius pagrindinius tikslus kaip veiklos srities konkurencingumas ir kokybė. „Visiškai panaudojus ES fondų lėšas, galima 1–2 procentiniais punktais padidinti šio regiono šalių BVP augimą šiais metais. Turint galvoje dabartinę situaciją, tai būtų išties įspūdingas pasiekimas“, – pabrėžė Revotella.

Atsižvelgdamas į „UniCredit“ banko įsipareigojimus, Federico Ghizzoni pabrėžia palankią banko padėtį: „2010 m. pradėjome turėdami papildomą 2 mlrd. eurų kapitalą „Bank Austria“ banke, šias lėšas galime panaudoti plėtrai regione. Mūsų bankai turi likvidumo perteklių, esame pasiruošę ir vėl pradėti skolinti, turime puikų, strategiškai išplėtotą bankininkystės tinklą, o patobulinti vidaus procesai padės gauti kaip įmanoma daugiau naudos iš geriausių „UniCredit Group“ veiklos metodų.“ VRE regionas išlieka viena iš pagrindinių sričių, kurioje turime visas galimybes pasinaudoti puikiomis ekonominio augimo galimybėmis ateityje. VRE regiono bankų vertinimui vadovauja „UniCredit Group“, veikianti per banką „Bank Austria“1. „UniCredit Group“ aktyvai siekia 116 mlrd. eurų, o grynasis pelnas prieš mokesčius šiame regione 2009 m. buvo 1 600 mln. eurų, tai sudaro 13 proc. visų „UniCredit Group“ aktyvų. Taigi, ši grupė Rytų ir Vidurio Europos regiono rinkoje yra toli gražu ne naujokė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų