REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Siekiant sustiprinti Seimo kontrolierių, kaip žmogaus teisių gynėjų, funkcijas ir vaidmenį, siūloma įtraukti juos į subjektų, galinčių tiesiogiai kreiptis į Konstitucinį Teismą, sąrašą.

REKLAMA
REKLAMA

Tai nuspręsta svarstant Žmogaus teisių komiteto parengtą Seimo nutarimo projektą dėl Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos 2009 metų ataskaitos.

REKLAMA

"Matome būtinybę sustiprinti Seimo kontrolierių funkcijas ir vaidmenį, todėl Seimo valdybai pasiūlėme sudaryti darbo grupę kontrolierių veiklą reglamentuojantiems įstatymams tobulinti. Be to, komitetas siūlo nustatyti Seimo kontrolierių teisę tiesiogiai kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl teisės aktų konstitucingumo", - sakė Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Arminas Lydeka.

Jo teigimu, tai turėtų būti sprendžiama svarstant Konstitucijos pataisas dėl subjektų, galinčių kreiptis į Konstitucinį Teismą. Pagal Lietuvos Konstituciją, teisę kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl teisės aktų konstitucingumo turi Vyriausybė, ne mažiau kaip 1/5 visų Seimo narių, teismai ir Prezidentas.

Pasak A. Lydekos, įgyvendinus Individualaus konstitucinio skundo instituto koncepciją, į Konstitucinį Teismą tiesiogiai galėtų kreiptis ir asmuo, kurio konstitucinės teisės buvo pažeistos. Tačiau tikėtina, kad paprastam piliečiui tai padaryti būtų sudėtinga dėl teisinių žinių ar lėšų advokato paslaugoms stokos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų