• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Investuotojai, patyrę nuostolių dėl investicijų į „DnB Nord“ banko obligacijas, finansuotų iš to paties banko pasiskolintomis lėšomis, savo interesus gins kartu, praneša Investuotojų asociacija. Jungtinės veiklos sutartį pasirašė investuotojai, kartu turintys 55 mln. litų „Dnb Nord“ banko išleistų obligacijų.

REKLAMA
REKLAMA

„Į Investuotojų asociaciją kreipėsi apie 50 nepatyrusių investuotojų, kurie įsigijo galimai jų tikslų ir rizikos profilio neatitikusių su akcijomis susietų obligacijų. Visų istorijos panašios – susivilioję banko siūlytu „pelnu be rizikos“, žmonės gavo pasiūlymus įkeisti nekilnojamąjį turtą, ir obligacijų įsigijimui buvo paskolintos didžiulės sumos“, - sakė Investuotojų asociacijos valdybos pirmininkas Tomas Pilipavičius.

REKLAMA

Asociacijos teigimu, daugeliui neprofesionalių investuotojų tai buvo viena iš pirmųjų pažinčių su investicijomis į vertybinius popierius, dabar virtusi nuostoliais. Tuo tarpu bankas ir jo darbuotojai, anot asociacijos, buvo motyvuojami komisiniais, gautais už išplatintas obligacijas. Dėl to ne visais atvejais, pasak investuotojų, buvo atskleistos investicijos rizikos ir patikrintas parduodamo produkto tinkamumas konkrečiam klientui.

REKLAMA
REKLAMA

„Siūlymai skolintis investicijoms gali būti pateikiami tik patyrusiems klientams ir yra visiškai netinkami investavimo patirties neturintiems investuotojams, todėl manome, kad „DnB Nord“ bankas galėjo pažeisti investicinių paslaugų teikimui taikytinus reikalavimus“, – sakė T. Pilipavičius.

Pasak jo, pradėjus burti panašiai nukentėjusius „DnB Nord“ banko klientus, jie sulaukė banko perspėjimų, kad „visos grupės atžvilgiu priimtas kompetentingos institucijos sprendimas gali sukelti daug skaudesnius padarinius konkretiems klientams“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai išgąsdino dalį žmonių, tačiau akivaizdu, kad vienas lauke – ne karys, o išlaidos veikiant bendrai – mažesnės. Todėl prisijungiančių prie suburtos grupės daugės – norinčius raginame kreiptis į Investuotojų asociaciją“, - sakė T. Pilipavičius.

Artimiausiu metu kartu savo interesus ginantys investuotojai planuoja pasirinkti jų interesams atstovausiančią advokatų kontorą, pateikti pretenzijas „DnB Nord“ bankui bei kreiptis į atitinkamas investuotojus ir vartotojus ginančias institucijas. Nepavykus susitarti su banku, investuotojų grupė planuoja kreiptis į teismą, pateikdama grupės ieškinį.

„Dnb Nord“ banko veiksmai yra ne kartą sulaukę ir Vertybinių popierių komisijos sankcijų, rašoma Asociacijos pranešime. Nuo 2007 metų lapkričio į visų Europos Sąjungos šalių nacionalinę teisę perkeltos ES Finansinių priemonių rinkų direktyvos (MiFiD) nuostatos, sugriežtinusios neprofesionalių investuotojų apsaugą. Lietuvoje šios nuostatos įtvirtintos Finansinių priemonių rinkų įstatyme bei kituose teisės aktuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų