• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Perkrikštijęs „Rubikoną“ jos vadovas Andrius Janukonis Vilniuje šeimininkaus dar keliolika metų. Sostinę valdančios koalicijos partijų vadai sako nelabai žinantys, kas ir kaip yra ar bus.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus tarybos nariai iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) ir Liberalų ir centro sąjungos skuba dar 15−20 metų pratęsti „Vilniaus šilumos tinklų“ (VŠT) nuomos sutartį su bendrove „Vilniaus energija“, kuri yra „Rubicon group“ antrinė įmonė, nors nuomos terminas pasibaigs tik 2017 metais.

REKLAMA

Apetitas nepasikeitė

Sostinės šilumos ūkį ir kitus komunalinius reikalus beveik vienvaldiškai tvarkanti „Rubicon group“ sausį persivadino į ICOR ir persidalijo akcijas, bet daugiau nepasikeitė beveik niekas, o mažiausiai – apetitas.

Jei kas iš šalies pažvelgtų į „rubikonininkų“ keliamus klausimus ir Vilniaus savivaldybės darbotvarkes – imtų beveik gailėtis vargšų verslininkų. Juk ir skaitiklius jiems reikės prižiūrėti tik už varganus 4 litus iš buto, ir visi karštą vandenį vagia, ir šiukšles reikia išvežti per pigiai, ir šiaip visos grupės įmonės sostinėje neva dirba ties labdaros teikimo riba. Tik štai atsikratyti tos naštos „rubikonininkai“ neskuba, nors tu pasiusk.

REKLAMA
REKLAMA

Jau ne kartą rašyta, kad ir Seimo komisija, ir teismas yra leidę buvusį sostinės merą Artūrą Zuoką vadinti „Abonentu“ pagal iš Specialiųjų tyrimų tarnybos pasiklausymų bei dokumentų nutekėjusią informaciją. „Abonentas“, kaip manoma, gali būti asmuo, sudaręs (už ačiū?) lengvatines sąlygas minėtai įmonių grupei klestėti ir siaubti Vilnių.

A. Zuoko nebėra, koalicijos keičiasi, o įdirbis išlieka. Grupę remia ir dabartinė koalicija sostinėje, o partijų vadai skėsčioja rankomis ir varto naivumu pripildytas akis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nežino, ar koalicija „rubikoninė“

TS-LKD Vilniaus skyrių sueigos pirmininkas Mantas Adomėnas, kuriam netrūksta drąsos priekaištauti bendrapartiečiui sostinės merui dėl gėjų parado, yra atsargus „abonentiniais“ ir „rubikoniniais“ klausimais. „Nežinau kaip ir atsakyti“, − sunkiai rinko žodžius M. Adomėnas, klausiamas, ar Vilniaus taryboje susiformavusi koalicija pelnytai praminta „rubikonine“. Dėl to, M. Adomėno žodžiais, dar bus diskutuojama.

„Man sunku atsakyti. Bet jei vyksta tokios kalbos, matyt, yra tiesos. Bet aš iš tos kompanijos nieko nepažįstu, su niekuo neteko bendrauti. Šita kompanija į mane , kiek dirbu pirmininku, nesikreipė“, − panašiai kalbėjo ir Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) lyderis Algirdas Butkevičius. Valdančiojoje koalicijoje Vilniuje socdemai turi 5 balsus.

REKLAMA

Nors ją kiek sudrebino Liberalų sąjūdžio pasitraukimas, balsų ji dar turi pakankamai ir sutartį planuoja pratęsti bet kuria kaina, o socdemų balsas – itin svarbus.

A. Butkevičius teigė apie tokią idėją − norą pratęsti šilumos tinklų nuomos sutartį − girdėjęs, o sutarties projektą panorusi pamatyti net frakcija Seime. Tačiau į tokias „smulkmenas turbūt nesigilinanti“ socdemų galva sako vis dar nežinantis, naudinga tai vilniečiams ar ne.

Laukia griaustinio

Po „Vilniaus vandenų“ skandalo, kai triūsę įmonėje LSDP atstovai buvo sulaikyti ir jiems pareikšti įtarimai kyšio ėmimu, sudrebėjo sostinės socdemų lyderio Romo Adomavičiaus kėdė. Tačiau partiečiai vicemero kol kas pasigailėjo: jis sugebėjo įtikinti socdemų lyderius duoti du mėnesius. Esą per tą laiką paaiškės, kad jis iš tiesų nemažai nusipelnė vilniečių labui – jo parengti įstatymų projektai, sutartys turėtų išvysti dienos šviesą.

REKLAMA

„Partiečiai panoro pamatyti ir tada galėsime įvertinti rezultatus, o 2 mėnesiai − ne toks ilgas laikas“, − kalbėjo A. Butkevičius. Tada, pasak LSDP vedlio, galėtų paaiškėti ir tai, ar socdemai ir toliau dirbs koalicijoje.

Sunku pasakyti, ar A. Butkevičiaus ryžtą labiau riboja padėtis partijos viduje, ar baimė, jog valdančiųjų įbauginta teisėsauga ims ir ištrauks dar ką nors, jei tik bus pasitraukta iš koalicijos Vilniuje. Valstybę esą reformuojantys konservatoriai ir jiems neva oponuojantys stagnatoriai socdemai yra stebėtinai vieningi, kai iškyla Vilniaus priklausomybės nuo vienos verslo grupuotės klausimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Abiejų partijų lyderiai tampa bejėgiai prieš vietose „demokratiškai išrinktus“ bendrapartiečius. Kažko vis laukiama – gal vasarą pažymėsiančio, o gal tolesnes teisėsaugos judesių trajektorijas paženklinsiančio griaustinio.

Ištikimas premjero ginklanešys M. Adomėnas (dešinėje) suvokia, jog per sostinės merą giliai įklimpo ir partija, ir pats premjeras, tačiau dėl to tik dūsauja (ELTA nuotr.)Ištikimas premjero ginklanešys M. Adomėnas (dešinėje) suvokia, jog per sostinės merą giliai įklimpo ir partija, ir pats premjeras, tačiau dėl to tik dūsauja (ELTA nuotr.)

Nutrūko nuo grandinės

Kuriai partijai – Liberalų ir centro ar TS-LKD priklauso Vilniaus meras Vilius Navickas? Toks klausimas – vis dažnesnis, mat konservatoriaus-krikdemo etiketę nešiojantis meras mieliau renkasi ne saviškių, o liberalcentristų – Gintauto Babravičiaus ar Stanislovo Šriūbėno kompaniją.

REKLAMA

„Manau, kad tai yra nepavydėtina kompanija (koalicija sostinės taryboje – red. past.), kurioje atsidūrė mano partija“, − lėtai rinko žodžius TS-LKD Vilniaus sueigos pirmininkas, parlamentaras M. Adomėnas.

Sostinės konservatoriai-krikdemai kartais V. Navickui pamojuoja partine rykšte, tačiau jų pastangos – bevaisės. „Dėl suartėjimo su „rubikoniniais“ interesais priekaištų yra, sueigoje tai išsakoma. Meras šiuo požiūriu gana smarkiai kritikuojamas dėl tokio – tikro ar regimo – atstovavimo“,−- nutęsė M. Adomėnas.

REKLAMA

Buvęs sostinės meras, partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas Juozas Imbrasas nesistebi, kad partijos nesutvarko savo deleguotų merų ir vicemerų. „Jie – V. Navickas, R. Adomavičius ir G. Babravičius atstovauja ne vilniečiams ir ne savo partijoms. Atėjo į valdžią dėl „rubikono“ ir dabar atidirba A. Janukoniui ir kompanijai, kuri viską valdo. Noriu, kad taip ir parašytumėte“, − nerinko žodžių politikas.

Replikuodamas į tai liberalcentristų lyderis tik pasišaipė. „J. Imbrasas ir jo partija buvo valdžioje dvejus metus ir galėjo imtis visokių veiksmų prieš „rubikoną“, jei jau yra toks antirubikoninis. Tik kažkodėl nieko čia nepadarė, užtat padidino Vilniaus skolas ir parklupdė miestą. Ką čia komentuosi jo komentarus“, − „Balsas.lt savaitei“ kalbėjo G. Babravičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nei baudžia, nei glosto

TS-LKD padėtis – išties nepavydėtina. Premjeras Andrius Kubilius, regis, jau supranta, jog kaip reikiant įklimpo: dar pernai kartojęs, jog Vilniaus merą ir jo sprendimus palaiko, dabar jis linkęs liežuvį palaikyti už dantų.

A. Kubiliaus vieša parama V. Navickui tesukeltų sumaištį partijoje, o vieša kritika TS-LKD populiarumo nepridėtų, tad koalicijos vedlys kol kas manevruoja. Jis tyli ir taip atveria galimybę nuo grandinės nutrūkusiam sostinės merui sudaryti įspūdį, esą partija – V. Navicko pusėje.

REKLAMA

Vis dėlto tai – tik regimybė. M. Adomėnas, ištikimas premjero sąjungininkas, išsitaria: „Meras deklaruoja turįs premjero paramą, bet man atrodo, A. Kubilius gan atsargiai į tai žiūri“.

Vis dėlto TS-LKD suvokia, jog V. Navicku anksčiau ar vėliau teks atsikratyti. Ir jei tai bus galima padaryti kitų rankomis – tik geriau, nes reitingų artėjančiuose savivaldybių ši persona vargu ar pridės. Tik štai visos sutartys, reikalingos nepakeičiamam ir amžinai nuskriaustam „Rubikonui“, kuris dabar jau kitaip vadinamas, bus pasirašytos.

REKLAMA

Rėmėjas ir bičiulis

Čia verta prisiminti ir V. Navicko iškilimą. Aukšta vieta 2007-aisiais vykusių savivaldybių rinkimų metu – sunkių verslininko V. Navicko pastangų vaisius. Ir už tai jis turi dėkoti tuomečiam TS-LKD Vilniaus sueigos pirmininkui Kęstučiui Masiuliui. „Balsas.lt savaitės“ žiniomis, prieš kelis metus K. Masiulis buvo nuoširdžiai įtikėjęs kilniais V. Navicko siekiais ir jį rėmė. Jei Andrius Kubilius dėl V. Navicko dar muistėsi, K. Masiuliui stojus V. Navicko pusėn,  abejonių nebeliko.

Vis dėlto K. Masiulis netruko suprasti, jog skaudžiai klydo, tačiau jau buvo per vėlu. Skandalingu elgesiu ir abejotinos vertės sprendimais garsėjantį merą vargu ar kas nuvers bent jau iki savivaldybių rinkimų. Tiesa, nėra jokių garantijų, kad ir tuomet nepasikartos sena istorija.

REKLAMA
REKLAMA

„Balsas.lt savaitė“ jau rašė, jog Navickų šeimos parama premjero žmonos Rasos vadovaujamam M. Rostropovičiaus fondui – kiek daugiau nei atsitiktinumas, nes finansinis partijos ir fondo rėmėjas stipriai pakilo partijos rinkiminiame sąraše ir galiausiai tapo meru.

Merai keičiasi, kaip ir Rubikono pavadinimai, o esmė išlieka ir ji tenkina visas politines jėgas. Net jei rinkimuose radikaliai pasikeistų politinių balansas, naujai valdžiai, jei būtų nekontroliuojama nepakeičiamosios grupuotės, gali tekti vykdyti skubiai prastūminėjamą naują sutartį.

TIK FAKTAI:

2001 metų gegužę „Vilniaus šilumos tinklai“ buvo 15 metų išnuomoti Prancūzijos kompanijai „Dalkia“. Sostinės meras, liberalas, o vėliau ir liberalcentristas A. Zuokas tada aiškino, kad prancūzai investuos 600 milijonų litų. Galiausiai paaiškėjo, kad į mistines investicijas įskaičiuojama tai, ką už paslaugas sumoka patys vilniečiai.

Jau 2008 metų balandį, patys būdami valdžioje, partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderiai Rolandas Paksas ir Juozas Imbrasas viešai pripažindavo, kad „Rubicon group“ yra „tokie pat verslininkai“, kaip ir visi kiti, o visi iki vieno šių verslininkų pradėti projektai, kuriuos partija kritikavo – tęsiami ir be A. Zuoko. Dabartinė koalicija – iš TS-LKD, liberalcentristų ir socialdemokratų.

REKLAMA

2017 metais pasibaigus „Vilniaus šilumos tinklų“ nuomai, „Vilniaus energija“ pagal nuomos sutartį galės reikalauti, kad Vilnius jai grąžintų „investicijas“, kurių suma iki to laiko gali „išaugti“ nei iki 0,5 mlrd. litų.

ICOR valdybos pirmininku lieka A. Janukonis, o direktoriumi – Julius Dovidonis. ICOR akcininkai – A. Janukonis, Linas Samuolis, Gintautas Jaugielavičius ir Darius Leščinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų