• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pernai buvo uždaryta devyniasdešimties metų jubiliejų atšventusi Klaipėdos rajono Brožių kaimo mokykla. Toks pat likimas gali ištikti ir Veiviržėnų gimnazijos Skomantų ir Pėžaičių skyrius. Priežastis paprasta – nėra mokinių, stinga lėšų.

REKLAMA
REKLAMA

Dalies gyventojų tokia perspektyva nedžiugina, jie tikisi, kad rajono Savivaldybė skirs papildomą finansavimą, ir skyriai gyvuos dar bent vienerius metus. Susiklosčiusią situaciją praėjusią savaitę narpliojo Tarybos Švietimo, kultūros ir sporto komitetas.

REKLAMA

Vienai dienai – 1 000 Lt

Veiviržėnų gimnazijos direktorius Stasys Rameika informavo, kad šiais metais Pėžaičių pradinėse klasėse mokosi 6 vaikai, mišrioje priešmokyklinio ugdymo grupėje – 7. Skomantuose mokyklą lanko 7 vaikai. „Iki Naujųjų metų šiems skyriams trūksta 33,7 tūkst. Lt mokinio krepšelio lėšų. Pėžaičiams reikia 22,9 tūkst. Lt, Skomantams – 10,6 tūkst. Lt. Vienai mokslo metų dienai Pėžaičių skyriuje reikia 1 tūkst. Lt“, – kalbėjo direktorius. Jis sakė, kad, jei rajono Savivaldybė skirtų papildomą finansavimą šiems skyriams, jie galėtų išlikti. Kitu atveju, jei nebus lėšų darbuotojų atlyginimams, mokymo priemonėms, nebeliks kitos išeities ir mokyklas reikės uždaryti. Tada pėžaitiškiai būtų vežami mokytis į Veiviržėnų gimnaziją, o skomantiškiai dėl trumpesnio atstumo rinktųsi Švėkšną. Tikimybė, kad ateityje Skomantuose ir Pėžaičiuose padaugėtų vaikų ir mokinio krepšelio lėšos padidėtų, labai maža. Pasak S. Rameikos, kitais metais Skomantuose turėtų mokytis 8 vaikai, Pėžaičiuose – 10 (sudėjus pradinukus ir priešmokyklinukus). „Pavyzdžiui, Pėžaičiuose tokiu atveju dėl 10 vaikų ugdymo reikėtų išlaikyti 7 etatus, mat yra 2 mokytojos, 3 kūrikai, virėja, valytoja... Ar tai logiška?“ – retoriškai klausė Veiviržėnų gimnazijos direktorius.

REKLAMA
REKLAMA

Nepaisoma Vyriausybės nutarimų

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjas Algirdas Petravičius sakė, kad Savivaldybės taryba yra pavedusi Administracijai kiekvienais metais nustatyti klasių komplektų skaičių rajono mokyklose. Anot jo, atlikta išsami analizė parodė, kad Skomantų ir Pėžaičių skyriai neturi perspektyvų, todėl nuspręsta šiuose skyriuose klasių nebekomplektuoti. Be to, pagal atitinkamą Vyriausybės nutarimą vienas mokytojas gali mokyti ne daugiau kaip trijų klasių mokinius, tačiau Pėžaičiuose to nepaisoma. Valstybės kontrolė, pasak A. Petravičiaus, į šią problemą jau ne kartą atkreipė dėmesį. Vyriausybė taip pat yra numačiusi, kad mokykloje negali mokytis mažiau nei 8 pradinių klasių mokiniai, tad šiuose skyriuose ši teisės norma nevykdoma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarybos narė Vidutė Petrauskienė replikavo, kad svarbiausia atsižvelgti į vaiką ir pasirinkti tą variantą, kuris užtikrintų mokymosi kokybę.

Gyventojams skyriai reikalingi

Veiviržėnų seniūnė Jadvyga Radžienė pasakojo kalbėjusi su gyventojais ir šie prašę, kad gimnazijos skyriai veiktų dar bent 1 metus. Pėžaičių seniūnaitė Stasė Stanelienė patikino, kad gimnazijos skyriai reikalingi. „Mokymosi kokybė čia gera. Pavyzdžiui, Pėžaičiuose ugdyti mokiniai perėję į gimnaziją dažnai patenka į pirmūnų sąrašus. Be to, juk logiška, kad pedagogas, turėdamas 8 mokinius, juos išmokys kur kas geriau nei tas, kuris klasėje turi 30 vaikų“, – įsitikinusi S. Stanelienė. Pasak jos, ne veltui Vyriausybė nuolat pabrėžia, kad pradinė mokykla turi būti kuo arčiau tėvų namų. „Galbūt įmanoma palikti bent ikimokyklinio ugdymo grupę Pėžaičiuose. Juk yra daug sunkiai besiverčiančių šeimų, bedarbių, todėl tikrai ne visi vežiotų vaikus į darželius. Dabar pjauname šaką ant kurios patys sėdime“, – kalbėjo Pėžaičių seniūnaitė. Ji taip pat pastebėjo, kad pradinukų vežiojimas autobusiukais sukels daug nepatogumų, vaikams reikės laukti kelias valandas, kol jie bus parvežti namo.

Agnė ADOMAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų