REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime - ir vėl siūlymas įvesti tris skirtingus PVM tarifus

Seimo Liberalų ir centro sąjungos frakcijos narys Žilvinas Šilgalis dar kartą įregistravo Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisas, įteisinančias trijų pakopų pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš kurį laiką tokias pačias pataisas siūlė Ž. Šilgalio partijos kolega Artūras Zuokas, tačiau Seimui jas atmetus jis apskritai pasitraukė iš parlamento, savo vietą užleisdamas žmonai Agnei Zuokienei.

REKLAMA

Ž. Šilgalio įregistruotame PVM įstatymo 2, 19, 58, 91 straipsnių pakeitimo ir papildymo įstatymo projekte siūloma daugumai prekių ir paslaugų taikyti 20 proc. standartinį tarifą.

Sumažintą 10 proc. tarifą siūloma taikyti centralizuotam šildymui, viešajam transportui (įskaitant keleivių pervežimą geležinkeliais ir vidaus vandenimis), viešojo maitinimo paslaugoms (išskyrus alkoholinius gėrimus).

Mažiausią - 5 proc. tarifą, siūloma taikyti knygoms, laikraščiams, žurnalams ir kitiems periodiniams leidiniams, išskyrus erotinio ir smurto pobūdžio leidinius, bei spausdintiną produkciją, kurioje mokama reklama sudaro daugiau kaip keturis penktadalius viso leidinio ploto, taip pat vaistams ir medicinos įrangai, viešbučio tipo ir specialaus apgyvendinimo paslaugoms, kai kuriems mėsos produktams, meno, kultūros bei sporto renginių lankymui.

REKLAMA
REKLAMA

"Seime šiuo metu įregistruotos kelių Seimo narių siūlomos atskirų PVM įstatymo straipsnių pataisos. Laikausi pozicijos, kad į pridėtinės vertės mokesčio sistemą reikia žiūrėti kompleksiškai, o ne padrikai, išskiriant tik vieną ar kitą verslo šaką. Taigi siūlau priimti sprendimus dabar, kad visiems verslo sektoriams ir potencialiems investuotojams būtų aišku, kokie PVM tarifai galios nuo 2011 metų.

Šių skirtingų tarifų nereikia vadinti PVM mokesčių lengvatomis, bet, kaip rekomenduoja Europos Komisija, derėtų sutarti dėl mažesnių PVM tarifų kai kurioms darbo vietoms imlioms verslo sritims, atsižvelgiant į situaciją kaimyninėse valstybėse, galimybes eksporto didinimui, atskirų verslo šakų specifiką, kaip su nedidelėmis išimtimis yra visose Europos Sąjungos šalyse. Tai būtų efektyvi priemonė verslui išlaikyti esamas ir kurti naujas darbo vietas bei duoti "meškerę", o ne "žuvį" gyventojams, kurie šiuo metu neranda darbo ir priversti gyventi iš bedarbio pašalpos", - sakė Ž. Šilgalis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, įvertinant, kad mokesčių įstatymai įsigalioja tik po pusės metų, šių Lietuvos ekonomikai svarbių klausimų nebegalima vilkinti.

"Derėtų prisiminti, kad sumažinti PVM tarifai kai kurioms verslo sritims yra įrašyti ir į Nacionalinį susitarimą, kurį Ministras Pirmininkas su asocijuotomis struktūromis pasirašė dar praėjusiais metais. Šių pataisų svarstymas bus dar viena iš galimybių Andriui Kubiliui ir valdantiesiems konservatoriams įrodyti, kad jų žodžiai nuo darbų nesiskiria", - sakė Ž. Šilgalis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų