REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusijos vadovas sukritikavo sąjungininkę Rusiją dėl to, kad ši nemoka už Baltarusijoje dislokuotas karines bazes, bei dėl požiūrio į įvykius Kirgizijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Jis įspėjo, kad gali ignoruoti Maskvos gegužę rengiamą Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) viršūnių susitikimą.

REKLAMA

Siekiantis pagerinti santykius su Vakarais A. Lukašenka karčiai atsiliepė apie Rusijos susitarimą su Ukraina dėl dujų mainais į bazes.

„Noriu pasveikinti savo kolegas Ukrainoje su šia pergale – pasirašydami šį susitarimą jie sutaupė keletą milijardų dolerių“, – A. Lukašenka teigė žurnalistams.

Praėjusią savaitę derėdamasis su Maskva dėl pigesnių dujų, Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovičius sutiko pratęsti nuomos sutartį Rusijos Juodosios jūros laivynui Krymo pusiasalyje 25 metams po 2017-ųjų. Opozicija pareiškė, kad taip Ukraina parduos savo suverenitetą.

REKLAMA
REKLAMA

„Jei kas kartais pamiršo – tai Rusija turi dvi karines bazes Baltarusijos žemėje, – teigė A. Lukašenka. – Rusija moka mums nulį rublių, nulį kapeikų ir nulį dolerių už šias bazes.“

„Be Baltarusijos, Rusija daugiau neturi nė vienos bazės Vakaruose“, – pridūrė Baltarusijos lyderis.

Pasak Rusijos pareigūnų, Maskva nemoka Minskui už karines bazes, nes pigiau parduoda Baltarusijai naftą ir dujas. Tuo metu Baltarusija tvirtina, kad Rusija nemoka šaliai dėl artimo karinio ir politinio bendradarbiavimo.

A. Lukašenka taip pat sukritikavo Maskvos paramą Kirgizijos opozicijai, perėmusiai valdžią po kruvino pasipriešinimo šį mėnesį. Nuverstas Kirgizijos lyderis Kurmanbekas Bakijevas rado prieglobstį Baltarusijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paskutiniuoju diktatoriumi Europoje vadinamas A. Lukašenka pagrasino, kad nedalyvaus gegužės 8-ąją Maskvoje rengiamame neformaliame KSSO viršūnių susitikime, jei Kirgizijos „valstybės perversmo“ klausimas nebus įtrauktas į susitikimo darbotvarkę.

Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijai priklauso Rusija, Baltarusija, Kirgizija, Armėnija, Kazachstanas, Tadžikistanas ir Uzbekistanas.

„Kas tai per organizacija, jei vienoje jos narių praliejamas kraujas ir įvykdomas antikonstitucinis perversmas, o ji tyli?“ – piktinosi A. Lukašenka.

„Šiuo metu šio klausimo nėra (susitikimo) darbotvarkėje. Jei niekas nepasikeis, aš neturėsiu ką ten veikti“, – pareiškė A. Lukašenka

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų