REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atgailos žodžiai tebuvo vaidyba

Prieš 8 metus „Akistatai“ guodęsis, kad jį visą gyvenimą lydės sąžinės priekaištai dėl per avariją žuvusio tėvo, virbališkis Irmantas Paplauskas (33 m.) vėl sėdo prie vairo girtas ir pražudė žmogų.

REKLAMA
REKLAMA

Penki sužaloti, vienas žuvęs

Virbalio miestelio (Vilkaviškio sav.) gyventojas I. Paplauskas atsidūrė už grotų – kol kas suimtas 2 savaitėms. Jam pareikšti įtarimai padarius mirtiną avariją.

REKLAMA

Kaip teigiama, I. Paplauskas yra kaltas dėl kaimyninės Marijampolės savivaldybės  Želsvos pagrindinės mokyklos aštuntoko Tomo J. (15 m.), darnios ir tvarkingos daugiavaikės šeimos atžalos, žūties.

Tragiška avarija įvyko naktį Vilkaviškio savivaldybėje, Marijampolės–Kybartų kelyje, netoli tos vietos, kur pernai per eismo nelaimę iškart žuvo septyni Virbalio ir Kybartų gyventojai, pražudyti išgarsėjusio kelių chuligano, dabar jau įkalinto Rimo Muraškovo, Babtų (Kauno r.) gyventojo.

REKLAMA
REKLAMA

Apie antrą valandą nakties automobilis BMW 730 atsitrenkė į ta pačia kryptimi važiuojantį automobilį „Renault Laguna“, velkamą automobilio „VW Passat”. Abu pastarieji po susidūrimo nuvažiavo nuo kelio, „VW Passat‘as“ apvirto. Žmonėms padėjo atskubėję ugniagesiai-gelbėtojai.

Itin sunkias traumas patyręs „Renault Lagunos“ keleivis Tomas J. po kelių valandų mirė Vilkaviškio ligoninėje po operacijos.

Įvairių sužalojimų patyrė dar penki avarijos dalyviai, važiavę minėtais trimis automobiliais.

Po įvykio pabėgo

Avarijos kaltininkas – BMW vairuotojas I. Paplauskas, tos pačios vietovės, kurioje gyvena minėtas septynias ankstesnės Virbalio avarijos aukas palaidoję ūkininkai Sabaliauskai, gyventojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis iškart po įvykio pasišalino iš avarijos vietos ir į Vilkaviškio policiją prisistatė tik dieną, kai buvo praėję apie 10 valandų. Buvo lengvai girtas ir tikino, esą išgėręs po avarijos, nes labai krimtęsis. Girdi, po nelaimės jis naktį klaidžiojęs laukais, nebežinodamas, kur dėtis, kol buvęs surastas žmonos. Esą tik tada namuose jis alkoholiu malšinęs sielos skausmą ir svarstęs, ką toliau daryti.  

Tačiau kartu su I. Paplausku tą naktį važiavęs jo keleivis (beje, paliktas sužalotas be pagalbos) pareigūnams jau buvo paliudijęs, jog abu gėrę dar prieš avariją – taigi Irmantas prie mašinos vairo sėdęs neblaivus.  

REKLAMA

Praeityje – tėvo žūtis

I. Paplauskas Vilkaviškio kelių policijos pareigūnams gerai pažįstamas nuo 2001-ųjų vasaros. Tąkart taip pat būdamas girtas, netoli namų jis vairavo tėvo sunkvežimį ir važiuodamas kažkodėl sustojo (esą baigęsi degalai). Tada į sunkvežimį, tamsoje paliktą be šviesų, staiga atsimušė lengvasis automobilis, kuriuo ieškoti girto sūnaus važiavo jo susirūpinęs tėvas Juozas Vitas Paplauskas (51 m.) ir giminaitis. Mašinų kaktomuša buvo lemtinga – tėvas dėl patirtų traumų kitą dieną ligoninėje mirė.

REKLAMA

Pripažinus, kad tėvas žuvo dėl sūnaus kaltės, I. Paplauskas vis dėlto nebuvo teisiamas, nes šeimos nariai jam atleido. Už tai, kad vairavo neblaivus, buvo nubaustas 12 500 litų bauda, jam buvo uždrausta vairuoti transporto priemones 5 metus.

Tačiau I. Paplauskas draudimų nepaisė – jis tuoj po to ne kartą buvo sulaikytas vairuojantis girtas ir neturintis teisės. O kai tą teisę atgavo, vėl įkliūdavo girtas arba viršijęs greitį, arba švelniau pažeidęs Kelių eismo taisykles. Taip tęsėsi tol, kol nedrausmingas ir įžūlus vairuotojas dabar padarė naują mirtiną avariją – užmušė daugiavaikės šeimos sūnų Tomą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atgaila buvo suvaidinta

Po avarijos, per kurią 2001-aisiais žuvo vyresnysis Paplauskas, „Akistatos” aplankytas Irmantas tikino nuoširdžiai besigailįs, kad dėl jo kaltės nebėra tėvo, ir žadėjo daugiau niekada nesėsti prie mašinos vairo išgėręs. Jau tada jis buvo ne pirmą kartą išaiškintas girtas prie vairo.

I. Paplauskas netgi sakė, kad po tėvo laidotuvių puolęs į depresiją ir greitai sublogęs net 10 kilogramų, nes jam sunku išgyventi sąžinės priekaištus, taip pat slėpęsis nuo žmonių, išsiverkdavęs. „Nežinau, ar kada nors atgausiu dvasios ramybę. Man būtų lengviau, jeigu būtų žuvęs ne tėvas, o svetimas žmogus”, – kalbėjo I. Paplauskas. Be kita ko, sakė esąs labai susirūpinęs ir dėl jam paskirtos didžiulės baudos – tvirtino nežinąs, kaip reikės ją sumokėti.

REKLAMA

I. Paplausko motina tuomet teigė pastebėjusi, kad sūnus labai išgyvena, tapęs piktesnis ir nervingesnis. Esą jį suprasti lengva: juk kasdien tenka matyti namuose gedulo juostele paženklintą tėvo portretą, gedinčius, ašarojančius namiškius. Ne paslaptis – išgyvenimus jis tuokart skandino ir alkoholyje.

Žinant, kad po tėvo žūties I. Paplauskas greitai vėl sėdo prie vairo girtas ir neturėdamas teisės vairuoti, o dabar dar yra kaltas ir dėl pražudyto paauglio, belieka teigti, jog anie atgailos žodžiai tebuvo vaidyba.



Per šermenis laukė atsiprašymo

REKLAMA

„Akistatos” kalbinti Virbalio gyventojai tvirtino netikį, kad kelių chuliganas I. Paplauskas dabar sulauks reikiamo atpildo. Esą jis išsipirksiąs savo kaltę, nes gyvena pasiturinčiai, o ir anksčiau „išsivyniojęs” ne iš vienos bėdos. Dar kalbama, kad savo apylinkėse jis be jokios baimės dažnai vairuodavo būdamas neblaivus, tik ne visada įkliūdavo.

Vilkaviškio policijos pareigūnų teigimu, I. Paplauskas žinomas ir kaip asmuo, ne kartą įtartas dėl nelegalios prekybos kontrabandinėmis prekėmis.

Daugiavaikė želsveliečių šeima, dabar skaudžiai išgyvenanti sūnaus ir brolio Tomo netektį, tą lemtingą naktį važiavo iš Tauragės, ką tik įsigijusi automobilį. Kai grįžtant Vilkaviškio savivaldybės kelyje staiga baigėsi mašinos dujos, šeima nutarė kreiptis pagalbos į šioje savivaldybėje, Kybartuose, gyvenančią giminaitę. Tuo metu, kai be dujų likęs automobilis buvo traukiamas giminaitės, ir atsitiko tragiškas įvykis.     

Želsvelėje kalbama, kad prie Tomo karsto gedėdami jo tėveliai, brolis, dvi sesutės ir kiti artimieji retkarčiais dairėsi į duris, laukdami, kad į šermenis atvyktų Tomą pražudęs vyras ar jo namiškiai. Tikėtasi atsiprašymo...



Irena ZUBRICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų