REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį ryte pasaulinėje finansų rinkoje vis dar buvo jaučiamas penktadieninis „Goldman Sachs“ akibrokštas, tačiau antroje dienos pusėje nuotaikos prašviesėjo. Svarbių makroekonominių rodiklių vakar skelbta nebuvo.

REKLAMA
REKLAMA

Europos akcijų biržas atspindintis FTSEurofirst 300 nusileido 0.6%. JAV akcijų biržos indeksai Dow Jones ir S&P 500 sugebėjo pakilti atitinkamai 0.67% ir 0.45%. Akcijų rinka šiek tiek nusiramino po penktadieninių naujienų, bankų sektorius atsitiesė. Naftos žaliavos (WTI) kaina svyruoja ties 82 JAV doleriais už barelį, nors prekybos metu buvo nusileidusi žemiau 81 JAV dolerio kainos ribos.

REKLAMA

Euro ir JAV dolerio valiutų poros kursas pirmoje dienos rodė neigiamą judėjimo kryptį ir buvo pasiekęs 1.3414 lygį, tačiau sugebėjo reabilituotis ir dieną baigė ties 1.3482 lygiu. Stipresnį euro brangimą apribojo Vokietijos centrinio banko vadovo nuogąstavimai, kad Graikijai numatyto skirti 30 mlrd. eurų finansinės paramos paketo gali būti per maža. Vakar iš euro zonos svarbių duomenų nebuvo skelbta, tačiau šiandien bus viešinama euro zonos einamoji sąskaita, bus praneštas Vokietijos ZEW investuotojų pasitikėjimo indeksas.

REKLAMA
REKLAMA

Naujienų iš JAV fronte didžiausias dėmesys buvo skiriamas pradėtam tyrimui dėl galimo banko „Goldman Sachs“ investuotojų klaidinimo. Tyrimą inicijavo ne tik JAV tarnybos. Apie būtinybę išsiaiškinti visas aplinkybes užsiminė ir D.Britanijos premjeras Gordonas Brownas. Be žinių apie JAV banką ir Graikiją, rinkai signalus siunčia Kinija, kuri, ko gero, ketina ir toliau riboti bankų skolinimą, taip siekdama suvaldyti pernelyg spartų ekonomikos augimą. Baiminamasi, kad ekonomika neperkaistų, neįvyktų pernelyg staigus kainų šuolis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didžiosios Britanijos ir JAV dolerio kursas palypėjo aukštyn 0.38% iki 1.5331 lygio. Svaro kurso stabilumui įtakos ir toliau ko gero turės artėjantys rinkimai bei bendri rinkos nuotaikos pokyčiai. Permainos valdžioje gali turėti įtakos ir finansų rinkai. Šiandien D.Britanija skelbia vartotojų kainų indeksą. Prognozuojama, kad infliacija sieks 3.2%.

JAV dolerio ir Japonijos jenos valiutų poros kursas prekybos metu buvo pasiekęs 91.58 lygį, tačiau nuo šio lygio atsispyrė ir dieną baigė prie 92.41. Šiandien ryte JAV doleris toliau rodė stiprėjimą. Kaip minėta, apetitą rizikai penktadienį ir pirmadienį ryte mažino žinios iš „Goldman Sachs“. Paskelbtas Japonijos namų ūkio pasitikėjimo indeksas padidėjo nuo 39.8 iki 40.9 punktų. Aukštųjų technologijų pramonės aktyvumo indeksas rodė -0.2% pokytį – geresnį nei laukta (-0.9%). Šiandien JAV dolerio ir Japonijos jenos valiutų porą gali įtakoti FED vadovo Beno Bernanke ataskaita.

JAV dolerio ir Kanados dolerio kursas pirmadieninę prekybą baigė beveik nepakitęs ties 1.0148, nors vienu metu buvo pasiekęs ir 1.0214 aukštumas. Kanados investicijos į užsienio vertybinius popierius siekė 6.72 mlrd. dolerių (prognozuota 8.95 mlrd.). Šiandien dėmesio centre bus Kanados centrinio banko posėdis ir sprendimas dėl palūkanų. Nors prognozuojama, kad palūkanos nebus pakeistos, tačiau būtent Kanados centrinis bankas gali būti vienas tų, kuris netolimoje ateityje ryšis pradėti palūkanų griežtinimo politiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų