REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Savaitės pasaulio rinkų apžvalga

JAV akcijos pigo dėl Vertybinių popierių ir biržų komisijos pateiktų kaltinimų bankui „Goldman Sachs“. Vakarų Europos akcijų kainos neigiamai sureagavo į naujienas iš JAV. Kinijos akcijų indeksus žemyn tempė pigusios nekilnojamojo turto vystymo bendrovių akcijos. Turkijos vartotojų pasitikėjimo indeksas išaugo. Vario atsargos Šanchajaus metalų biržos sandėliuose praėjusią savaitę vėl smarkiai padidėjo.

REKLAMA
REKLAMA

JAV

Penktadienį JAV akcijos pigo Vertybinių popierių ir biržos komisijai pranešus apie pateiktus kaltinimus bankui „Goldman Sachs“. Šis bankas kaltinamas apgaudinėjęs investuotojus dėl struktūrizuotų vertybinių popierių, susijusių su nekilnojamojo turto paskolomis ir taip padėjęs apribotos rizikos fondui „Paulson &Co.“ uždirbti beveik milijardą dolerių. Šias lėšas prarado du Europos bankai. Pasak komisijos, „Goldman Sachs“ leido minėto fondo valdytojams parinkti obligacijas šiems vertybiniams popieriams ir nutylėjo, kad fondas laukia nekilnojamojo turto paskolų rinkos griūties bei siekia iš to uždirbti. Pranešus naujienas, „Goldman Sachs“ akcijos pigo 13 proc. Kito struktūrizuotų finansinių produktų „mėgėjo“ „Deutsche Bank“ akcijos pigo 7 proc., kelių kitų bankų – nuo 3  proc. iki 5 proc., investuotojams vėl pajutus reguliuojančių valstybės institucijų sprendimų įtaką.

REKLAMA

Nepaisant penktadieninio akcijų pigimo, bendras praėjusios savaitės Dow Jones ir Nasdaq indeksų vertės prieaugis išliko teigiamas, o dažnai pagrindiniu laikomo S&P indekso vertė per savaitę sumažėjo.

Šią savaitę investuotojai toliau seks įvykius, susijusius su „Goldman Sachs“ bei vertins skelbiamus bendrovių pirmojo ketvirčio finansinius rezultatus. Kol kas juos paskelbė apie 10 proc. indeksą S&P sudarančių bendrovių, dar apie ketvirtadalį juos turėtų paskelbti šią savaitę. Tarp šių įmonių yra ir „IBM“, „Coca cola“, „Apple“, „Microsoft“ ir „Goldman Sachs“.

REKLAMA
REKLAMA

Vakarų Europa

Vakarų Europos akcijų kainos penktadienį nusirito daugiau nei 1 proc. Rinkas sukrėtė naujiena apie bankui „Goldman Sachs“ JAV vertybinių popierių ir biržų priežiūros komisijos iškelta byla dėl apgavystės susijusios su nekilnojamojo turto paskolomis susijusiais produktais. Vakarų Europos didžiųjų bankų akcijų kainos ritosi 2,0-7,3 proc. Vienintelis į priešingą pusę judėjo „Royal Bank of Scotland“ – jo akcijų kaina pakilo 5,1 proc. kai kitas bankas „BofA Merrill Lynch“ pagerino savo rekomendaciją pirmojo akcijoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Penktadienį Madride Europos Sąjungos (ES) finansų ministrų vykusio susitikimo metu buvo apibendrinta, kad kol kas Graikijai nėra būtinybės naudotis lėšomis, kurias sutiko skirti ES ir Tarptautinis valiutos fondas (TVF). Tačiau diskusijos dėl tolesnio Graikijos likimo nesibaigia. Šiandien šalies ministro pirmininko prašymu vyks susitikimas su ES, TVF ir Europos centrinio banko atstovais.

Penktadienio naujiena apie „Goldman Sachs“ veikiausiai ilgalaikio poveikio neturės, tačiau investuotojai be abejo įdėmiai stebės proceso eigą. Kol kas rinkose turėtų dominuoti I ketv. įmonių naujienos, nuo kurių atitikimo prognozėms priklausys ir tos dienos biržų nuotaikos.

REKLAMA

Azija

Kinijos akcijų indeksas CSI 300 šįryt smuko daugiau nei 4 proc., arba daugiausia per penkerius paskutinius mėnesius. Stipriausiai prie indekso vertės kritimo prisidėjo nekilnojamojo turto vystymo bendrovių akcijų pigimas, kurį sukėlė nauji Kinijos priimti ir savaitgalį paskelbti apribojimai jos bankams bei suteikti įgaliojimai vietinėms valdžioms dėl papildomų įgaliojimų, turėsiančių labiau prisidėti prie nekilnojamojo turto rinkos plėtros sulėtėjimo.

Japonijos akcijos pigo labiausiai nuo vasario mėnesio po JAV priežiūros institucijų kaltinimų bendrovei „Goldman Sachs“, jenos brangimo ir mažėjusių žaliavų kainų.

REKLAMA

Vidurio ir Rytų Europa

Turkijos vartotojų pasitikėjimo indeksas kovą išaugo nuo 81,85 iki 84,74. Tai aukščiausia indekso reikšmė per paskutinius devynis mėnesius. Primintina, kad indekso reikšmė žemiau 100 atspindi neigiamus vartotojų lūkesčius, todėl tikėtina, kad Turkijos centrinis bankas ir toliau laikys žemas palūkanų normas, kurios dabar yra istoriškai žemiausiame lygyje.

Žaliavos

Penktadienį šviesiosios „WTI“ naftos kaina „NYMEX“ biržoje smarkiai krito po JAV Vertybinių popierių ir biržų komisijos pareikštų kaltinimų bankui „Goldman Sachs“, kurie sukėlė investuotojų pasitraukimą iš rizikingų aktyvų rinkų visose finansų ir žaliavų rinkose. Stiprėjęs JAV doleris svarbiausių valiutų atžvilgiu taip pat nebuvo palankus naftos kainai. Beje, rytoj bus paskutinė gegužės mėn. naftos ateities sandorių sudarymo diena, tad, kaip visada, besibaigiant sandorių galiojimui matomi didesni kainos svyravimai. Įdomu ir tai, kad OPEC narės Kataro naftos ministras užsiminė, kad dabartinę naftos kainą lemia spekuliacijos bei valiutų pokyčiai, todėl OPEC greičiausiai nekeis naftos gavybos kvotų iki spalio mėn. Angolos naftos ministras savaitgalį taip pat išsiskyrė savo komentaru, kad naftos kaina ties 90 JAV dolerių už barelį yra žalinga pasaulio ekonomikos plėtrai, o visiems priimtinas kainos lygis būtų tarp 70 ir 80 JAV dolerių už barelį. Tokios OPEC narių išsakomos mintys neprisideda prie naftos kainos kilimo galimybių.

Vario kaina Londono metalų biržoje paskutinę praėjusios savaitės prekybos dieną smuko 2,3 proc. ir kiek atsitraukė nuo 8000 JAV dolerių už toną ribos, kurios taip ir nesugebėjo ilgesniam laikui peržengti. Metalo kainos smukimą lėmė tiek penktadienio niūri nuotaika vertybinių popierių rinkose, tiek ir dar kartą labai stipriai išaugusios vario atsargos Šanchajaus metalų biržos sandėliuose. Per savaitę jos padidėjo 16,4 tūkst. tonų ir dar kartą pagerino atsargų lygio rekordą šiuose sandėliuose. Tiesa, Londono metalų biržoje padėtis kiek geresnė ir ten atsargos per savaitę krito 2,5 tūkst. t. Baiminamasi, kad griežtėjantys apribojimai nekilnojamojo turto rinkai Kinijoje gali sumažinti statybų rinką, o kartu neigiamai prisidėti prie vario paklausos šioje šalyje. Nors pavasaris yra labai aktyvus metas metalo pirkėjams, bet panašu, kad artimiausiu metu metalo kaina nebeturėtų kilti, nes metalo pasiūla, kaip rodo didelės metalo atsargos, yra pakankama aprūpinti pirkėjus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų