REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje apie energetiką kalbama labai vienpusiškai, visai nepaisant Europos Sąjungoje aptariamų temų bei siūlomų receptų, konstatuoja ekonomistas, buvęs Europos parlamentaras Eugenijus Maldeikis. Jis atkreipia dėmesį ir į pas mus dar neaptariamą energetinio skurdo sąvoką.

REKLAMA
REKLAMA

Diskusijos Balsas.lt studijoje vaizdo įrašą žiūrėkite straipsnio pabaigoje

Pasak E. Maldeikio, Jungtinėje Karalystėje jau po kelių metų bus baigta įgyvendinti kovos su energetiniu skurdu programa. Ši sąvoka taikoma žmonėms, kurie mokesčiams už elektrą ir šilumą išleidžia daugiau nei dešimtadalį pajamų. „Mums svajoti apie tokį lygį dar išvis nėra galimybių“, - pabrėžia E. Maldeikis.

REKLAMA

Vienas iš būtų energetiniam skurdui įveikti, anot E. Maldeikio, būtų būsto renovavimas ir esą visiškas melas, kad valstybė tam neturėjo pinigų, esą buvo galimybė pasinaudoti ir Europos Sąjungos lėšomis. Pagrindinė kliūtis, anot jo, buvo noras programą sudaryti taip, kad ji tarnautų bankams, o ne problemos sprendimui. Tuo pačiu, jo nuomone, nebuvo suteiktas stimulas atsigauti statybos sektoriui. Lietuva, E. Maldeiko nuomone, užuot išradinėjusi dviratį, galėtų pasinaudoti tos pačios Jungtinės Karalystės patirtimi. Ten būsto renovacija esą vykdoma be jokių bankų kreditų, o tiesiog per tikslines dotacijas, kurias skirsto savivaldos institucijos.

REKLAMA
REKLAMA

E. Maldeikis taip pat pabrėžė, jog Lietuva per du nepriklausomybės dešimtmečius nesugebėjo įgyvendinti nei vieno tarptautinio projekto. „Nekalbu apie privatų sektorių, kalbu apie Lietuvą, kaip valstybę“, - sakė jis.

Iš dabar ore pakibusių stambiųjų projektų jis išskyrė naujos atominės elektrinės statybą. Ekspertas reiškė nusistebėjimą – kodėl ligi šiol įslaptinti konkurso naujos elektrinės operatoriaus teisėms dalyviai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų