REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kirgizijoje 2005 m. praūžusi „Tulpių revoliucija“ įkvėpė dideles demokratinių pokyčių Vidurio Azijoje viltis. Praėjusią savaitę Kirgizija vėl atsidūrė dėmesio centre: kruvinų susirėmimų metu žuvo daugiau nei 75 žmonės, valdžios vairą perėmė buvusios užsienio reikalų ministrės R. Otunbajevos vadovaujama opozicija, o prezidentas K. Bakijevas pasitraukė į šalies pietus.

REKLAMA
REKLAMA

Pakomentuoti padėtį paprašėme už santykius su Vidurio Azijos šalimis atsakingos EP delegacijos pirmininko Paolo Bartolozzi.

REKLAMA

Ką simbolizuoja dramatiški įvykiai Kirgizijoje: tolesnį demokratėjimo procesą ar valstybės institucijų silpnumą? Kas padėtų užtikrinti įstatymo viršenybę šalyje?

Nors padėtis Kirgizijoje labai nestabili, neturime teisės kištis ar teisti vienų ar kitų politinių jėgų žingsnių. Akivaizdu, kad daugelis Tulpių revoliucijos metu gimusių vilčių nepasiteisino, o šalis vystėsi ne ta linkme, kurios tikėjosi daugelis Kirgizijos politinių jėgų.

REKLAMA
REKLAMA

ES pabrėžia būtinybę atkurti konstitucinę tvarką ir sustabdyti prievartą ir kraujo praliejimą. Politinės jėgos turi rasti sprendimą tam, kad būtų išsaugota demokratija, valstybės vienybė ir parlamentinės institucijos.

Kokias takoskyras ir nuomonių skirtumus teks įveikti nevienalytei Kirgizijos visuomenei? Ar svarbiausia problema – pasidalijimas tarp šiaurės ir pietų?

Kirgizijos visuomenėje netrūksta teritorinių, ekonominių, religinių ir etninių prieštaravimų. Nemanau, kad vertėtų ieškoti pagrindinės takoskyros linijos – svarbiausias rūpestis, jog yra ne tik atvira visuomene ir parlamentine demokratija tikinčių, bet ir jos nenorinčių žmonių. Šiuo metu neturime teisės rašyti pažymių politiniams lyderiams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kirgizija strategiškai svarbus karines bazes jo teritorijoje turinčioms JAV ir Rusijai. Kokie Europos Sąjungos interesai ir prioritetai šioje šalyje?

Strateginę Kirgizijos svarbą lemia jame dislokuotos pajėgos, netoliese esantis Afganistanas ir saugumo užtikrinimo regione būtinybė.

ES suinteresuota Vidurio Azijos  stabilumu, politiniu ir ekonominiu vystymusi ir regioninio bendradarbiavimo plėtra. Šis regionas svarbus ne tik dėl Afganistano kaimynystės, bet ir prekybos bei energijos išteklių tiekimo.

ES permąsto savo strategiją Centrinės Azijos atžvilgiu – artimiausiais metu didinsime paramą per Europos investicijų banką ar kitus mechanizmus. Siekiame plėsti ekonominius, prekybos ir kultūros ryšius su šiuo regionu. Tikiuosi, kad tai ir toliau vyks stabilizavus padėtį Kirgizijoje.

Europa.eu, ESnaujienos.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų