REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

NASA planuoja robotų ekspedicijas į Mėnulį, Marsą ar vieną iš Saulės sistemos asteroidų. Tokie „robonautai“ žvalgys kelią būsimoms pilotuojamoms JAV kosminėms misijoms.

REKLAMA
REKLAMA

Galbūt Amerikos astronautai dar negreitai sugrįš į Mėnulį, bet NASA iš visko sprendžiant gali netrukus juos pakeisti naujos kartos robotais, galinčiais pasiekti mokslininkus dominančias Saulės sistemos vietas, skelbia „Space.com“.

REKLAMA

Naujajame NASA kosmoso tyrimų plane robotų misijoms Mėnulyje, Marse ir netgi pasirinktuose asteroiduose skirtas ypač didelis dėmesys. Prezidento Baracko Obamos pasiūlytame 2011 m. NASA biudžete numatyta nuo kitų metų pradžios pradėti dviejų tokių misijų finansavimą. Pasak leidinio, viena iš jų – ekspedicija į Mėnulį, kurios metu būtų išmėginta galimybė nuotoliniu būdu valdyti jame išlaipintus robotus iš Žemės arba Tarptautinės kosminės stoties.

REKLAMA
REKLAMA

Antrosios robotų ekspedicijos tikslas – nusileisti asteroide ar Marse. Pasak NASA atstovų, jeigu jai būtų pritarta, robonautai be kita ko bandytų perdirbti vietines medžiagas į raketinį kurą, taip tiesdami kelią žmonių ekspedicijoms.

Būsimieji kosminiai buldozeriai Mėnulyje galėtų paruošti saugias kosminių aparatų leidimosi vietas. „Astrobotic Technology“ iliustr.

Pasiūlymuose dėl naujo NASA biudžeto taip pat teigiama, kad būsimose kosminių robotų misijose būtų bandomos technologijos, skirtos vandeniui, raketiniam kurui ar kitiems būtiniems ištekliams išgauti. Pasak NASA Vietinių resursų panaudojimo programos vadovo Geraldo Sanderso, autonominis kasybos operacijų vykdymas kosmose ekstremaliomis sąlygomis – milžiniškas iššūkis, tačiau NASA specialistai pasiruošę jo imtis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak „Space.com“, atsitiktinai ar ne, tačiau naujuoju už technologijas atsakingu NASA vadovu buvo paskirtas labai didelę patirtį kosminėje robototechnikoje turintis aerokosminės pramonės inžinierius Robertas Braunas. Didžiąją savo karjeros dalį jis praleido dirbdamas Marso palydovų ir marsaeigių kūrimo programose.

Jo teigimu, robotizacija – didelį poveikį visuomenei galinti turėti veiklos sritis, kurioje NASA gali išlaikyti lyderės pozicijas. „NASA daro nuostabių dalykų žmonių ir robotų vykdomuose tyrimuose, kuriuose naudojamos įvairiausios autonominės sistemos“, - tvirtina R. Braunas.

REKLAMA

O štai taip NASA inžinieriai įsivaizduoja ledą Mėnulyje kasantį robotą. NASA iliustr.

Ruošdamasi naujos kartos kosminių robotų misijoms, NASA bendradarbiauja su visa eile partnerių, pastebi „Space.com“. Kartu su bendrove „General Motors“ buvo sukurtas žmogaus pavidalo robotas „Robonaut 2“,  rankomis valdantis įvairius įrankius. Pasak NASA atstovų, tokie robotai galėtų darbuotis Tarptautinėje kosminėje stotyje esant minimaliai astronautų priežiūrai.

„Google“ surengtų „Lunar X Prize“ varžybų, kurių dalyviai turi atgabenti į Mėnulį veikiantį robotą, rengėjas, „X Prize Foundation“ fondo vadovas Peteris Diamandis sako, kad taip siekiama sukurti pigią, patikimą, techniškai išbaigtą tyrimų sistemą. Ją galėtų įsigyti NASA, kad galėtų reguliariai į Mėnulį siųsti autonominius tyrimus vykdysiančias robotizuotas sistemas.

REKLAMA

Pasak „Space.com“, dėl būtinybės taupyti atšauktoje NASA pilotuojamų skrydžių programoje „Constellation“ didelis dėmesys buvo skiriamas deguonies gavybai iš Mėnulio regolito – paviršinio dulkių ir smulkių nuotrupų sluoksnio. Naujieji NASA kosminių robotų misijų planai dabar sutampa su rimtą susidomėjimą keliančia vandens gavyba Mėnulio ašigalių krateriuose, kuriuose Mėnulio palydovai neseniai aptiko šimtais milijonų tonų vertinamus vandens ledo išteklius. Vandens gavyba Mėnulyje reiškia, kad robotai turės veikti itin sudėtingo reljefo sąlygomis, darbuotis kraterių dugne, kur aplinkos temperatūra nukrenta iki – 249 laipsnių. Pasak NASA atstovų, lyginant su Mėnulio regolitu, kurio mėginių į Žemę parvežė „Apollo“ programos astronautai, tai visiškai „nežinoma teritorija“.

Šiame vaizdo siužete NASA pristato kartu su GM sukurto „robonauto“, kuris galbūt ateityje vaikščios po Mėnulį,  sugebėjimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų