REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos opozicijai priklausanti kontrolės komitete dirbanti tarybos narė Jūratė Žeimienė kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą bei Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją su prašymu ištirti žiniasklaidos atskleistus faktus dėl Vilniaus miesto mero pavaduotojo G. Babravičiaus neskaidrios, galimai nusikalstamos veiklos – piktnaudžiavimo tarnyba ir įgaliojimų viršijimo.

REKLAMA
REKLAMA

Pagrindą kreipimuisi sudarė savivaldybės pasitarimų protokoluose bei viešuose asmenų liudijimuose užfiksuoti faktai dėl vicemero bandymo galimai už atlygį daryti neteisėtą poveikį siekiant įdarbinti į UAB Kalvarijų turgus vadovo postą jam artimą asmenį  - liberalcentristą Sigitą Kerušauską.

REKLAMA

Viename iš dienraščių buvęs UAB Kalvarijų turgus valdybos, skiriančios ir atleidžiančios įmonės direktorių, pirmininkas A. Totoraitis viešai patvirtino, kad iš vicemero G. Babravičiaus nuolat jautė spaudimą, susitikimuose turgaus klausimais ne kartą dalyvavo su savivaldybės bei įmonės veikla nieko bendra neturintis privatus „mįslingas asmuo“, tikėtinai S. Kerušauskas.

Nepasidavus tokiam su turgaus veikla nieko bendro neturinčio vicemero (savivaldybėje kuruojančio sportą, kultūrą ir švietimą) spaudimui, valdybos pirmininkas netrukus buvo nušalintas, o į jo vietą valdyboje deleguotas mero patarėjas K. Binkauskas, į mero komandą pakviestas rūpintis „privatizacijos klausimais“.

REKLAMA
REKLAMA

Bandė „auklėti“ administraciją

Dar vėliau užfiksuota, kad vicemeras G. Babravičius, surengęs kelių, nenorinčių sutikti su iki šiol paplitusiems piktnaudžiavimams kelią užkertančios sutarties sąlygomis, prekeivių skundų viešą tyrimą, pasikvietęs kelis privačių interesų turinčius buvusius ar esamus prekeivius, jų akivaizdoje bandė „auklėti“ įmonės administraciją dėl tariamai netinkamos sutarties ir prekeivių interesų tariamų pažeidimų.

Nepaisant to, kad pasitarime dalyvavęs savivaldybės administracijos teisės departamento direktoriaus pavaduotojas nedviprasmiškai nurodė, kad UAB Kalvarijų turgus paruošta sutartis su prekeiviais yra teisiškai tvarkinga ir prekeivių teisių pažeidimų jie neįžvelgia, nes sutartyje būtina numatyti galimų prekeivių piktnaudžiavimų saugiklius, tai nesustabdė G. Babravičiaus siekių – jis vis tiek nurodė teisės departamentui draudžiančią neteisėtą prekyviečių subnuomą bei nustatančią piniginės sankcijas higienos, prekybos bei kitų taisyklių pažeidimus sutartį tirti bei teikti dėl jos išvadą, taip aiškiai stodamas ne viešo - savivaldybės, bet privataus - kelių suinteresuotų asmenų intereso pusėn.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, viršijant įgaliojimus bei pažeidžiant galiojančias procedūras pasitarime savivaldybės administracijos vidaus audito skyriui buvo pavesta atlikti įmonės auditą, nors vidaus audito skyrius savivaldybės kontroliuojamų privačių juridinių asmenų audituoti teisės neturi, įmonei „pasiūlyta“ prekybos vietas nuomoti aiškiai nesilaikant galiojančių, tai reglamentuojančių teisės aktų.

Kreipėsi į specialias tarnybas

„Tokie akivaizdžiai įgaliojimų ribas peržengiantis vicemero G.Babravičiaus veiksmai tik patvirtina žiniasklaidoje keliamas pagrįstas prielaidas apie galimai nusikalstamą, neskaidrią vicemero veiklą, diskredituoja savivaldybės instituciją, trikdo normalų savivaldybei priklausančių įmonių bei savivaldybės administracijos darbą. Manau, kad vicemero veiklą turi ištirti ne tik specialiosios tarnybos bei etikos sargai, būtinas ir politinis mero pavaduotojo veiksmų tiek šios istorijos, tiek 12000 Lt. skandalo, tiek bandant sugriauti esamą sporto mokyklų sistemą, įvertinimas.

REKLAMA

Todėl artimiausiu metu planuoju inicijuoti diskusiją opozicijoje dėl nepasitikėjimo vicemerui G. Babravičiui procedūros pradėjimo.“ – teigė kontrolės komiteto narė J. Žeimienė.



Mūšis dėl Kalvarijų turgaus?


Balsas.lt šaltinių teigimu, siekis paskirti į UAB Kalvarijų turgus vadovo poziciją naują, lengvai valdomą asmenį, gali būti susijęs su slapta nuo prekeivių asociacijų veikiančios mero Viliaus Navicko nurodymu sudarytos ir jo patarėjo „privatizacijos klausimais“

K. Binkausko vadovaujamos darbo grupės planais Kalvarijų turgų privatizuoti arba išnuomoti 25 metams privatininkams, kam bijodami Halės turgavietės prekeivių likimo, Kalvarijų turgaus prekeivių asociacijos įnirtingai priešinasi. Pasak neoficialių šaltinių, siekį perimti Kalvarijų turgavietę, gali turėti su konservatoriais siejamą verslo grupė, valdanti vieną iš Klaipėdos viešbučių.

REKLAMA

Primintina, kad neseniai buvo viešai kilusių įtarimų dėl galimai neteisėtos įklimpusio į priverstinai antstolių išieškomas skolas G. Babravičiaus finansinės veiklos dosniai aukojant dešimttūkstantines sumas jo vadovaujamai Liberalų ir centro sąjungai.

Vilniaus sporto pasaulio pasipiktinimą bei Seimo jaunimo ir sporto reikalų komisijos abejonių sukėlė ir G. Babravičiaus iniciatyva griauti dabar egzistuojančią decentralizuotą sporto mokyklų sistemą.

2009 metų pabaigoje Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pripažino G. Babravičių pažeidus viešųjų ir privačių interesų derinimo principus asmeniniams poreikiams naudojant tarnybinį automobilį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų