• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klaipėdoje prieš keletą dienų viešėjusi Jungtinių Amerikos Valstijų ambasadorė Lietuvoje Anne E. Derse davė išskirtinį interviu "Vakarų ekspresui".

REKLAMA
REKLAMA

- Praėjo daugiau nei metai, kai Lietuvai buvo pritaikyta bevizio režimo programa. Ar ambasada pastebėjo didesnį lietuvių turistų srautą į Jungtines Valstijas?

REKLAMA

- Džiaugiuosi, kad Lietuva prisijungė prie JAV bevizio režimo programos. Verslo ir turizmo kelionių į JAV ženkliai padaugėjo - vien praėjusiais metais kelionių skaičius išaugo 40 procentų - nuo 12 tūkst. iki 17 tūkst. Ir tai - ekonominės krizės metu! Tikiuosi, kad atsigaunant ekonomikai į JAV keliaus dar daugiau lietuvių.

- Tačiau vis dar girdime apie atvejus, kai žmonės nukeliavę į JAV, neįleidžiami į šalį ir būna priversti tuo pačiu lėktuvu skristi per Atlantą ir grįžti atgal į namus. Jie praranda daugybę laiko, pinigų, nenuostabu, kad jie labai nusivilia. Ar įmanoma įvesti aiškesnes taisykles, kad būtų išvengta panašių atvejų?

REKLAMA
REKLAMA

- Tai geras klausimas, ačiū. Norėčiau paaiškinti, kad didžioji dauguma žmonių pagal bevizio režimo programą keliauja be problemų. Jų kyla, jei neteisingai užpildoma ESTA (elektroninė kelionių autorizavimo sistema) forma. Todėl labai svarbu šią formą pildyti labai atidžiai, tiksliai nurodyti faktus.

Jei, pavyzdžiui, anksčiau kreipėtės dėl JAV vizos, jos negavote, bet šio fakto nenurodėte formoje, sistema vis vien tą parodys, ir tai gali sukelti problemų keliaujant į JAV. Be to, jei praeityje negavote vizos, dabar galite vėl kreiptis į ambasadą su prašymu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Neseniai spaudoje pasklido spėlionės, kad JAV prezidentas Barakas Obama vengia susitikti su Lietuvos prezidente Dalia Grybauskaite. Pasak diplomatinių šaltinių, susitikimą planuota surengti šių metų kovo mėnesį, tačiau jis buvo atidėtas neapibrėžtam laikui, kadangi B. Obama nerado laiko susitikti su mažos šalies vadove.

- Mes labai laukiame šio susitikimo. Tikslios jo datos dar negalime pasakyti, tačiau diplomatinis personalas dirba, tiria visas galimybes ir pasirinkimus. Savo kalboje praėjusią savaitę minėjau, kad JAV Lietuvą laiko viena iš stipriausių partnerių, sąjungininkių regione ir visame pasaulyje, o mūsų santykiai grindžiami bendromis vertybėmis, abipuse pagarba ir bendrais interesais. Ir tikrai laukiame mūsų prezidentų susitikimo.

REKLAMA

- Kai Lietuva šventė Nepriklausomybės atkūrimo 20-metį, ją pasveikinti atvyko tik JAV valstybės sekretorės padėjėja. Pati valstybės sekretorė Hilari Clinton tomis dienomis rengėsi kelionei į Maskvą... Gal tai reiškia, kad Lietuvai neverta skirti didesnio dėmesio?

- Aš pati dalyvavau Nepriklausomybės atkūrimo 20-mečio minėjimo ceremonijoje, ji buvo labai jaudinanti. Atvykau ten su asmenišku prezidento B. Obamos kreipimusi, kuris buvo perskaitytas Lietuvos žmonėms. Noriu užtikrinti, kad visi Lietuvos žmonės gali su juo susipažinti - tekstas patalpintas mūsų interneto svetainėje ir lietuvių, ir anglų kalba. Jame prezidentas B. Obama kreipėsi į Lietuvos žmones. Jis taip pat paprašė JAV valstybės sekretorės padėjėjos Pamelos Quanrud , kuruojančios visas regiono šalis, atvykti čia ir perskaityti jo žodžius. Ji yra aukšta valstybės pareigūnė, įgaliota perduoti prezidento žinią.

REKLAMA

Be to, tikiuosi, kad visi Lietuvos žmonės matė JAV valstybės sekretorės Hilari Clinton asmenišką sveikinimą, parodytą per televiziją. Tai buvo labai šiltas sveikinimas, nemažai lietuvių, mačiusių jį, atėjo man padėkoti ir sakė, kad tai tikrai atspindi mūsų puikius santykius.

Bet leiskite man dar sykį pasveikinti Lietuvą su Nepriklausomybės atkūrimo 20-mečiu (šypsosi).

- Kai kurie mūsų skaitytojai piktinasi jūsų sprendimu pasisakyti už gėjų ir lesbiečių teises. Mūsų žmonėms rengiamas "Baltic Pride" gėjų paradas atrodo tarsi iššūkis, kurio jie laukia su nerimu. Visuomenė nepratusi prie tokių renginių, todėl į bet kokius pamokymus iš šalies reaguoja labai jautriai. Tuo labiau kad mes jau turėjome vieną "vyresnįjį brolį", kuris 50 metų diktavo, kaip reikia elgtis. Kodėl jūs, patyrusi diplomatė, nusprendėte apie tai kalbėti? Gal verčiau reikėjo akcentuoti šeimos vertybes ar Bažnyčios mokymą?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Tai labai svarbus klausimas. Pradėsiu nuo savęs: esu keturių vaikų motina, laimingai ištekėjusi, gyvenu su savo vyru jau daugiau nei 25 metus, laikau save labai religingu žmogumi, mano prosenelis buvo liuteronų pastorius, užaugau tikinčiųjų šeimoje ir taip auginau savo vaikus krikščioniškąja dvasia.

Pasisakydama dėl "Baltic Pride" parado, tai dariau atsižvelgdama į demokratijos ir žmogaus teisių aspektus. Savo kalboje minėjau, kad Jungtinės Valstijos, prezidentas B. Obama tvirtai pasisako už lygias visų žmonių teises. Šiuolaikinės demokratinės valstybės turėtų gerbti ir toleruoti piliečių teisę pasirinkti savo kelią ir gyventi be priekabiavimo, diskriminacijos ir smurto. Tai yra pamatinės žmogaus teisės.

REKLAMA

Suprantu, kad tai jautrus klausimas - tiek Lietuvoje, tiek ir JAV. Nuomonės, požiūriai dažnai skiriasi, tačiau žvelgiant žmogaus teisių aspektu, kiekvienas pilietis turi teisę taikiai bendrauti, susiburti į grupes ir išreikšti savo požiūrį, nors kiti galbūt su juo nesutinka. Todėl ir kalbėjau apie tai.

- Nemažai žmonių vis dar mano, kad Jungtinės Valstijos yra "McDonald's" mėsainių, nutukusių žmonių, kokakolos, lėkštų Holivudo filmų šalis. Materialistiška, be šaknų, be kultūros, be dvasios... Kur, jūsų nuomone, slypi tokių stereotipų priežastys?

REKLAMA

- Mūsų masinė kultūra išties labai populiari visame pasaulyje, net ir čia, Lietuvoje. Šįryt, pavyzdžiui, išgirdau, kad buvo išpirkti visi bilietai į kino filmo "Įsikūnijimas" ("Avatar") seansus. Taigi populiarumas išties didelis.

Kita vertus, galime didžiuotis neeiline tikrosios kultūros ir meno talentų įvairove. Žinia, mūsų šalis yra labai įvairi. Žmonės čia gyventi atvyko iš visų žemynų, iš viso pasaulio. Iš šios įvairovės, neribojamos išraiškos būdų, kūrybos laisvės čia sukurtos ištisos meno kryptys, pavyzdžiui, džiazo, roko, bliuzo muzika. Atvykus į Niujorką galima lankytis Metropoliteno muziejuje, operoje, teatruose ir gausybėje kitų kultūrinių renginių. Taigi tikiuosi, kad žmonės pasinaudos bevizio režimo galimybėmis ir keliaus apžiūrėti Amerikos (šypsosi).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Ekonominė krizė prasidėjo Amerikoje ir tik vėliau skaudžiai smogė kitoms pasaulio šalims. Ar Jungtinėse Valstijose, jūsų nuomone, ši krizė jau baigėsi? Ir ko Lietuvai reikėtų laukti ateityje?

- Statistika rodo ženklus, kad pasaulinė ekonomikos krizė palengva slopsta. Tačiau puikiai žinau, kad tiek JAV, tiek Lietuvoje, kol žmonės nepajus realių pokyčių ne tik statistikoje, bet ir gyvenime (naujose darbo vietose, atlyginimuose), tuo bus sunku patikėti. Žvelgiu atsargiai optimistiškai, tikiuosi, kad atsigavimas tęsis, tačiau žmonės dar turi tai pajusti. JAV prezidentas, neseniai atlikęs keletą reikšmingų darbų (strateginės ginkluotės sutartis su Rusija ir JAV sveikatos reforma) dabar svarbiausiu savo uždaviniu laiko naujų darbo vietų kūrimą.

O ir jūsų premjeras Andrius Kubilius neseniai lankėsi Jungtinėse Valstijose ir ieškojo investicijų, kurios padėtų augti Lietuvai. Platesnis ekonominis bendradarbiavimas būtų abipusiai naudingas abiem šalims, ir mes žadame ta linkme daug dirbti.

Kalbėjosi Džiugas LUKOŠEVIČIUS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų