REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Dviračio išradimas truko ilgai, daugelio žmonių pastangomis. Dviratį bandė išrasti tūkstančiai žmonių iš įvairių pasaulio šalių. Vieniems jų priklauso idėjos, kitiems – realizavimas. Pirmoji idėja buvo bandymas pakeisti arklį. Babilonijos, Egipto reljefuose, Pompėjos freskose pavaizduoti dviračių prototipai“, skelbia laisvoji interneto enciklopedija.

REKLAMA
REKLAMA

„Per 20 metų mes išmokome sutvarkyti popierius taip, kad viskas atrodytų teisėta. Ir nors vyriausieji finansininkai, buhalteriai gerai sutvarko dokumentus, mes irgi išmokome pamatyti, kad už tvarkingų dokumentų kartais slepiasi neatlikti darbai. Viešajame sektoriuje yra tokių dalykų, ir tai ne kas kita, o korupcija,“ – išdidžiai teigia Valstybės kontrolierė Rasa Budbergytė.

REKLAMA

Nuostabu. Ar gali būti, kad dar po dviejų dešimtmečių bus sužinota, jog Marijos Žemės viešųjų pirkimų procedūrose reikalaujamos tonos beprasmės makulatūros ne sukuria skaidrumą, o tiesiog ėda normalių įmonių darbo laiką ir sąnaudas, kuria to skaidrumo, tyrumo ir konkurencijos iliuziją? Gal kaip nors pavyks paskaityti jau seniau dviračius išradusių žingeidžių žmonių knygas, kurios skelbia, jog tokiai sričiai kontroliuoti reikalingas nuolatinis specialistų dėmesys, ištisos studijos, lankstumas ir supratimas, jog dalis priemonių prieštarauja tikslui?

REKLAMA
REKLAMA

Bet kuris pardavimų vadybininkas jums patvirtins, kad ypač detalus reikalavimų prekei ar paslaugai sąrašas reiškia tyčinį norą kuo labiau susiaurinti siūlytojų ratą. Tą žino turbūt daugiau žmonių nei dalyvavo dviračio išradime, bet neaišku, kiek laiko tai aiškinsis mūsų atsakingos institucijos.

Kažkur ties šio amžiaus viduriu mūsų valdininkijos kontrolę vykdančios įstaigos, tikėtina, įsisąmonins dar vieną tiesą: kol nebus aiškių ir reikšmingų precedentų, bylojančių, jog „tvarkingai dokumentus susitvarkę“ ypač stambaus kalibro aferistai atsakytų kartu su tais profesionaliais tvarkytojais – jokios tikros pažangos nebus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neketinu čia kaltinti R. Budbergytės už visą veikiančią sistemą, nes pastebėjimas formaliai teisingas. Tiesiog neaišku, kiek toli per dar porą dešimtmečių pažengs aferistų profesionalumas ir kas ką aplenks šiame pažangos maratone. Užuot bėgus pėsčiomis, patogiau atsisėsti ant jau išrasto dviračio.

Europos auditore tapsianti R. Budbergytė turės tokią galimybę. Juolab, kad ėmė ir išsiaiškino, kas sukėlė pasaulinę krizę:

"Žmogus yra kūrybiškas iš prigimties. Jeigu kažką įdomaus sugalvoji, kaip pasinaudoti svetimu geru, tai yra taip pat kūrybiška, kaip ir sukurti kokį nors visuomeninį gėrį. Lietuviai tokie patys išradingi, kaip ir kitos tautos. Ir nieko nauja neatrasta - tą išradingumą į priekį stumia žmogaus godumas. Jis ir pasaulinę krizę sukėlė."


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų