• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kovo 25 d., ketvirtadienį „Balsas.lt“ redakcijoje lankėsi RST klientų aptarnavimo valdymo skyriaus vadovas Tomas Petkevičius ir atsakė į jūsų klausimus apie RST iniciatyvą - 200 ąžuolų pasodinimą įmonėms, atsisakiusioms popierinių sąskaitų.

Kovo 25 d., ketvirtadienį „Balsas.lt“ redakcijoje lankėsi RST klientų aptarnavimo valdymo skyriaus vadovas Tomas Petkevičius ir atsakė į jūsų klausimus apie RST iniciatyvą - 200 ąžuolų pasodinimą įmonėms, atsisakiusioms popierinių sąskaitų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA


---

Klausimas

Kodėl pasirinktas ąžuolo lapas simbolikoje?

Atsakymas

Ąžuolo lapo simbolika buvo pasirinkta neatsitiktinai. Pirma - ąžuolas labiausiai vertinimas medis Lietuvoje, jis siejasi su tautos stiprybe, tautos istorija. Pasirinkdami ąžuolo simboliką siekėme tiek simboliškai, tiek emociškai apeliuoti į įmonių atsakomybę ir paskatinti jas žalioms permainoms.

REKLAMA

Be to, mūsų elektroninių sąskaitų iniciatyva yra susijusi su ąžuolais. Savo klientų vardu Neregėtos Lietuvos ąžuolyne Tūkstantmečio ąžuolyne pasodinsime 200 ąžuolų.

Klausimas

Kiek kainavo sukurti eko sąskaitos logotipą?

Atsakymas

Logotipą sukūrimo kaina nesiekė 1000 litų, tačiau didesnio indėlio reikėjo generuojant ir įgyvendinant projektą: nuo idėjos, darbų iki komunikacijos strategijos.

Klausimas

Ar planuojate ateityje apmokestinti popierines sąskaitas toms verslo įmonėms, kurios dar nėra apsisprendusios, ar keisti popierines sąskaitas į elektronines?

REKLAMA
REKLAMA

Atsakymas

Kol kas mes nesvarstome galimybės apmokestinti popierines sąskaitas. Įmonėms, kurios nėra apsisprendusios pasirinkti elektronines sąskaitas siūlyčiau prisijungti prie ekologinės sąskaitybos idėjos, taip pat elektroninės sąskaitos yra patogus, greitas, saugus sąskaitų gavimo būdas.

Klausimas

Kodėl RST skatina įmones naudoti Eko sąskaitos ženklinimą?

Atsakymas

Projektu "Žemėj Lietuvos ąžuolai žaliuos" RST siekia paskatinti klientus atsisakyti popierinių sąskaitų ir naudoti elektronines. supaprastinant atsiskaitymo už elektros energiją procesą klientai skatinami rinktis paprastesnį, ekologišką sąskaitų tvarkymo būdą, kuris tausoja aplinką ir taupo mūsų klientų laiką. Elektroninių sąskaitų projektui RST sukūrė palankią sistemą, kuri reikalauja minimalaus klientų indėlio. RST nori paskatinti ir kitas įmones prisijungti prie ekologiškos sąskaitos idėjos, nes esame socialiai atsakinga įmonė ir mums rūpi aplinkos apsauga. O naudojant elektronines sąskaitas būtų išsaugomi medžiai, naudojama mažiau degalų sąkaitoms išvežioti, tuo būdu mažesnis CO2 kiekis. Eko sąskaitų idėja turėtų plėstis verslo bendruomenėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klausimas

Kiek medžių bus išsaugota, jei visi verslo klientai iki metų pabaigos atsisakys popierinių sąskaitų?

Atsakymas

Jeigu visi RST verslo klientai atsisakys popierinių sąskaitų, mes kartu išsaugosime 80 medžių. taip pat sutaupysime 96 tūkst. litrų degalų ir dėl to į aplinką nepateks ~ 9 tonų CO2 dujų.

Klausimas

Kada planuojate atsisakyti popierinių sąskaitų fiziniams asmenims?

Atsakymas

Šiuo metu sąskaitų fiziniams klientams nesiunčiame. Privatūs klientai atsiskaitinėja naudodami atsiskaitymo knygeles, tačiau norime pasidžiaugti, kad vis daugiau klientų naudojasi elektroninės bankininkystės sistemomis ir už elektros energiją atsiskaito greitai, patogiai ir nenaudodami popieriaus.

REKLAMA

Klausimas

Kodėl ąžuolai, o ne, tarkime, pušys ir didesniais kiekiais (jų labai daug sudegė Kuršių Nerijoje per gaisrą prieš porą metų)?

Atsakymas

Pirmiausia ąžuolas Lietuvos tautiškumo simbolis. Antra, ąžuolų giraitės buvo išnaikintos, nes ąžuolas visada vertinga mediena, todėl norime prisijungti prie ąžuolynų atkūrimo Lietuvoje. Trečia - ąžuolas ilgaamžis medis, todėl mūsų klientų indėlio prie ekologinių idėjų simbolis augs ne vieną ir ne du šimtus metų.

Klausimas

Labai graži iniciatyva. Kokias ekologines iniciatyvas dar planuojate ateityje?

Atsakymas

Ačiū už gražius žodžius. Kita didelė ekologinė RST iniciatyva - gandralizdžių įkėlimas. Gandras taip pat Lietuvos simbolis, nemažai šių gražių paukščių savo "namus" - lizdus sukuria ant mūsų elektros perdavimo atramų. Tai nėra saugu paukščiams, kartais prisilietus prie laidų paukščiai žūsta. Todėl RST perkelia gandralizdžius į saugias vietas šalia atramų.

REKLAMA

Klausimas

O kiek kainuos elektroninių sąskaitų siuntimas, peržiūrėjimas ir tvarkymas? Juk viską reiks žiūrėti prisijungus prie elektros.

Atsakymas

Manau, kad didžiausias paskatinimas įmonėms, pasirinkusioms elektronines sąskaitas tai galimybė taupyti laiką. Laikas šiuo metu yra didelė vertybė. Ne mažiau svarbu ir tikrai svarbiau už pinigus yra galimybė savo pavyzdžiu parodyti, kad mums rūpi Lietuvos gamta, ekologija. Dar viena skatinimo priemonė - Tūkstantmečio ąžuolyno  ąžuolų alėja, kurią RST sodins savo klientų vardu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klausimas

Ar elektroninės sąskaitos yra saugus būdas? Ar neįmanoma tų sąskaitų sistemų nulaužti?

Atsakymas

Mūsų tiekiamos elektroninės sąskaitos yra visiškai saugus būdas. Jos visos yra tvirtinamos sertifikuotu elektroniniu parašu, jos yra saugomos atskiroje duomenų saugykloje. Be to, saugumo sumetimais, klientai sąskaitas pasiima prisijungdami prie savitarnos svetainės Mano elektra, kur prisijungimo vardus ir slaptažodžius žino tik patys klientai.

Klausimas

O kaip su sąskaitomis yra kitose Europos šalyse? Ar didžioji dalis gyventojų irgi naudoja popierines sąskaitas? Galbūt turite skaičius, kiek procentų įmonių naudoja elektronines sąskaitas vakarų Europos šalyse arba pvz. JAV?

REKLAMA

Atsakymas

Klausimas labai platus. Apibendrinant, elektroninės sąskaitos pasaulyje ir Europos šalyse yra labai populiarios. be abejo, skiriasi elektroninių sąskaitų populiarumas priklausomai nuo tiekiamų paslaugų. Didžiosios Britanijos, Vokietijos telekomunikacinių paslaugų sektoriuje sąskaitos elektronines sąskaitas naudoja daugiau nei 70% klientų, komunalinių paslaugų sektoriuje virš 60%. Gyventojai taip pat dažniau renkasi elektronines sąskaitas, tačiau tikslesnių duomenų šiuo metu negaliu pateikti.

Klausimas

Kiek šiuo metu jums kainuoja sąskaitų išsiuntimas įmonėms?

Atsakymas

Negalėčiau atsakyti, kadangi tai yra įmonės finansinė informacija, bei sutarčių su paslaugų tiekėjais klausimas.

REKLAMA

Klausimas

Paskelbus šią akciją, RST akcijos kaina nėrė žemyn. Kodėl?

Atsakymas

Nemanau, kad akcijų kurso kritimas yra susijęs su šia akcija. Manau tai trumpalaikis akcijų kritimas, įtakotas kitų priežasčių.

Klausimas

O RST mokėjimų sistema suintegruota su bankinėmis sąskaitomis? Jei ne, kada planuojate suintegruoti?

Atsakymas

RST savo klientų patogumui naudoja Bank link sistemą. Šiuo metu verslo klientai, turintys sąskaitas SEB banke, vos tik gavę sąskaitą gali atlikti mokėjimą. Netolimoje ateityje Bank link paslaugas pasiūlysime ir kitų bankų klientams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klausimas

"RST skaičiavimais, kiekvienas biuro darbuotojas per metus sunaudoja apie 10 tūkst. popieriaus lapų – daugiau nei vieną medį. Vien RST sąskaitoms už elektrą paruošti per metus sunaudoja apie 40 medžių. Joms išvežioti sunaudojama apie 90 tūkst. litrų degalų, dėl kurių į aplinką patenka 9,6 tonų anglies dvideginio (CO2) dujų."

Kokiais kriterijais rėmėtės, kad gautumėte šiuos skaičius?

Atsakymas

Rėmėmės aplinkosaugininkų ir ekologų pateikta informacija.

Klausimas

Kaip manote, ar ši iniciatyva duos rezultatų? Ir kokių rezultatų tikitės?

Atsakymas

Ši iniciatyva jau duoda labai gerų rezultatų. jau dabar 50% verslo klientų pasirinko elektronines sąskaitas ir mes jau išsaugojome 40 medžių. Atsidėkodami savo klientams nuo balandžio mėnesio rst.lt puslapyje atidarysime "Žaliąją garbės lentą", kurioje bus visos popierinių sąskaitų atsisakiusios įmonės.

REKLAMA

Klausimas

O tai kodėl nepaėmėte į kompaniją dar kokių valstybinių įmonių? Kodėl nepaėmėte VST? Gi drauge darant tokios iniciatyvos sklaida būtų gerokai didesnė, tad atitinkamai ir rezultatai būtų geresni

Atsakymas

Skatindami naudoti Eko sąskaitos ženklą, manau, daug kompanijų, taip pat ir valstybinių, įtrauksime plėtoti ekologinės sąskaitybos idėją. Deja, ne visos jų šiuo metu gali klientams pasiūlyti elektronines sąskaitas.

Klausimas

ar negalvojate daryti akcijos, kad tie, kurie vis tik neatsisako popierinių sąskaitų, kas tam tikrą laiką surinktumėte jas kaip makulatūrą?

REKLAMA

Atsakymas

Sąskaitos nėra makulatūra:) PVM sąskaitos faktūros, kurias mes pateikiame įmonėms yra dokumentas, kurį reikia saugoti 10  metų. Tačiau padėti surinkti kitą makulatūrą - kodėl ne. Pagalvosime ar mes vieni, ar su kitais komunalinių paslaugų tiekėjais galėtume tai padaryti.

Klausimas

Kiek metų ar dešimtmečių Lietuva su tokiomis iniciatyvomis atsilieka nuo Vakarų? :)

Atsakymas

Kodėl atsilieka? mums nepavyko rasti informacijos, kad kažkuri Vakarų šalies kompanija būtų pasiūliusi klientams, atsisakiusiems popierinių sąskaitų, sodinti ąžuolyną. Taip kad mes ne tik neatsiliekame, bet ir rodome pavyzdį kitoms šalims:)

REKLAMA
REKLAMA

Klausimas

Kiek paštininkų praras darbą, jeigu visos įmonės pereis prie elektroninių sąskaitų?

Atsakymas

Į šį klausimą negalėčiau atsakyti, tačiau, mano nuomone, paštininkai jau dabar ruošiasi permainoms, plečia savo paslaugų sferą ir jiems darbo nepritrūks.

Klausimas

Ar ilgai saugojamos elektroninės sąskaitos jūsų svetainėje?

Atsakymas

Norėčiau kiek patikslinti. Sąskaitos nėra saugojamos savitarnos svetainėje, tam yra yra atskira duomenų saugykla. O saugykloje sąskaitos saugojamos 10 metų - tiek, kiek reikalauja PVM sąskaitų faktūrų įstatymas.

Klausimas

Galbūt įmonėms pasiūlysite kokį patogų e-sąskaitų archyvavimo būdą

Atsakymas

RST teikiamos elektroninės sąskaitos archyvuojamos įmonės duomenų saugykloje. Klientams reikia patiems nuspręsti, ar jie norės kitokio archyvavimo būdo.

Klausimas

Juk taupyti galima ne vien popierių. Ar RST rengiasi mokyti vartotojus, kaip taupyti elektrą?

Atsakymas

RST jau senokai moko vartotojus keisti elektros energijos vartojimo įpročius projektu "Tiek kiek reikia". Prašome apsilankyti mūsų puslapyje www.tiekkiekreikia.lt, kur rasite naudingų patarimų, kaip taupyti elektros energiją. Patys mūsų klientai jau atsiuntė virš 300 receptų, kaip tai padaryti.

REKLAMA

Klausimas

Ar mūsų šalies mokesčių inspekcija leidžia tokias sąskaitas saugoti elektroniniam formate? Jeigu tai, tai kokios yra sąlygos?

Atsakymas

Mūsų teikiamos elektroninės sąskaitos visiškai atitinka pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pvm sąskaitų faktūrų išrašymo reikalavimus. Sąlygų yra nemažai, bet pagrindinės jų yra, kad elektroninė sąskaita turi atitikti autentiškumo ir vientisumo reikalavimus. Tam mes naudojame sertifikuotą elektroninį parašą, o vientisumą užtikriname informacinių sistemų pagalba. Jeigu norėtumėte sužinoti daugiau apie elektroninių sąskaitų saugojimo sąlygas, siūlyčiau apsilankyti valstybinės mokesčių inspekcijos puslapyje.

Klausimas

Norėčiau paklausti, kaip elgtis buhalteriams? Juk reikia 10 metų saugoti popierinius variantus.

Atsakymas

Mes labai norime akcentuoti, kad saugoti 10  metų sąskaitas faktūras popieriniame formate, kai yra galimybė pasirinkti elektronines sąskaitas nėra būtina. Galima archyvuoti elektronines sąskaitas tiek kompiuteryje, tiek kitose laikmenose elektroniniu formatu.

Klausimas

Ar apmokant tokias sąskaitas bus imamas banko komisinis mokestis? Juk paprastas sąskaitas galima apmokėti ir be jo.

REKLAMA

Atsakymas

Apmokėti už elektros energiją verslo klientams iš savitarnos svetainės per SEB bank link nieko nekainuoja. Deramės ir su kitais bankais, kad klientams galimybė susimokėti per mūsų svetainę taip pat nieko nekainuotų. Tuo tarpu už pavedimą įprastiniu būdu, dauguma bankų ima komisinius mokesčius.

Klausimas

O valstybė ar remia, ar kažkaip prisideda prie šios iniciatyvos?

Atsakymas

RST pagrindinis akcininkas yra valstybė. Todėl galima sakyti, kad valstybė palaiko mūsų iniciatyvą.

Klausimas

Ar darėte kokius tyrimus, kaip įmonėms būtų patogiau gauti jūsų sąskaitas: elektroniniu būdu ar popierines?

Atsakymas

Mes apklausėme savo klientus, kokiu būdu jiems patogiau gauti sąskaitas. Pristačius elektroninių sąskaitų privalumus - patogumą, saugumą, greitesnį jų gavimą, patogesnį atsiskaitymą - didžioji įmonių dalis rinktųsi elektronines sąskaitas.

Klausimas

Ar sudėtingas bus naudojimasis elektroninių sąskaitų sistema, ar lengvai vartotojas supras ką kaip daryti?

Atsakymas

Kurdami savo produktus ir paslaugas mes visuomet žiūrime klientų akimis, tam, visos paslaugos būtų maksimaliai patogios ir lengvos naudotis. Jau dabar beveik 80% mūsų klientų savo elektros apskaitų prietaisų rodmenis deklaruoja per savitarnos svetainę "mano elektra". Joje yra galimybė užsisakyti elektronines sąskaitas. Kiekvieną mėnesį, klientas gaus elektroninį laišką, kad jau yra paruošta sąskaita. tuomet jam beliks prisijungti prie savitarnos svetainės "mano elektra" ir išsisaugoti sąskaitą.

REKLAMA

Klausimas

Sveikinu tokią iniciatyvą, tik bijau, kad įmonės gali kiek atsargiai į ją pažiūrėti ir neišdrįsti visko keisti. Ar Jūs to nesibaiminate? Kaip galėtumėte įtikinti tas įmones, kurios dar neapsisprendė?

Atsakymas

Elektronines sąskaitas savo klientams pasiūlėme praeitų metų lapkričio mėnesį. Tiesą pasakius tokio sąskaitų populiarumo net patys nesitikėjome. per pirmus du mėnesius elektroninių sąskaitų gavimo būdą pasirinko virš 20% mūsų klientų. Kai jau rašiau, šiuo metu jau turime 50% besinaudojančių elektroninėmis sąskaitomis. Reiškia, ši naujovė mūsų klientų buvo laukiama ir yra naudinga. O tiems, kurie dar abejoja ar pasirinkti elektronines sąskaitas noriu patikinti - elektroninės sąskaitos tai patogi, saugi, greita ir svarbiausia ekologiška paslauga. Prisijunkite prie mūsų ir kartu rūpinkimės aplinka, bei pasodinkime kartu Tūkstantmečio ąžuolyną!

Klausimas

Ar tikite, kad visos įmonės, kurios naudojasi jūsų paslaugomis, atsisakys popierinių sąskaitų?

Atsakymas

Manau, kad prie naujovių reikia priprasti, tačiau vis daugiau įmonių, teikiančių paslaugas (telekomunikacijos, komunalininkai) siūlo savo klientams naudotis elektroninėmis sąskaitomis. Be kitų privalumų, augant mūsų visų sąmoningumui vis svarbesnis tampa ir ekologinis tokių sąskaitų pasirinkimo motyvas.

REKLAMA

Klausimas

Kokios tos "keletą metų įgyvendinamos kitos ekologinės iniciatyvos"?

Atsakymas

Jau minėjau, kad be medžių išsaugojimo RST rūpinasi ir gandrais, perkeldami gandralizdžius į saugias vietas.

Klausimas

Ar popieriniu sąskaitų siuntimo kaina buvo įtraukta į pateiktas sąskaitas įmonėms?

Atsakymas

Ne, papildomai popierinių sąskaitų siuntimo kaina į sąskaitas įmonėms įtraukta nebuvo.

Klausimas

Šia savo akcija remiate ekologiją, ar remiate ir kitokio pobūdžio projektus ir kokius?

Atsakymas

RST rengia įvairius projektus, kurie nesusiję su ekologija. Jau minėtas "Tiek kiek reikia" projektas moko mus visus taupyti elektros energiją neaukojant gyvenimo kokybės. Vaikams skirtas "Elektromagijos" projektas skatina vaikų atsakingą požiūrį į elektros energijos naudojimą, ugdo saugaus elektros prietaisų naudojimo įgūdžius.

Klausimas

Kiek laiko planuojate šią akciją?  Ar paskelbsite akcijos rezultatus, kai ji baigsis?

Atsakymas

Akcijos rezultatus skelbsime nuolat nuo balandžio mėnesio Žaliojoje garbės lentoje. Galutinius rezultatus, kiek klientų pasirinko elektronines sąskaitas, skaičiuosime metų pabaigoje.

REKLAMA

Klausimas

Kaip manote, kas labiau lems kompanijų norą pereiti prie elektroninių sąskaitų: noras prisidėti prie aplinkosaugos, ar tiesiog elementarus noras pasipiarinti?

Atsakymas

Manau abi priežastys yra vienodai svarbios, tačiau ne mažiau svarbus ir pačių elektroninių sąskaitų patogumas. Be to tai nebus fiktyvus įmonės vardo paminėjimas - klientai iš tiesų prisidės prie ekologinės situacijos gerinimo savo pasirinkimu naudoti elektronines sąskaitas.

Klausimas

Ką daryti įmonėms, kurios neturi kompiuterio?

Atsakymas

Manau, kad kompiuteris tapo toks įprastas įmonių darbo įrankis, kad be jo daugelis neįsivaizduoja normalaus gyvenimo. Jeigu įmonė neturi kompiuterio, tai gal jį naudoja jūsų namiškiai, vaikai? prisijungti prie savitarnos galima iš bet kurio kompiuterio, tereikia žinoti savo prisijungimo vardą ir slaptažodį. Na, o toms įmonėms, kurios neturi jokios galimybės naudotis kompiuteriu, mes ir toliau siųsime įprastas popierines sąskaitas. Bet manau, kad netolimoje ateityje,  visos įmonės Lietuvoje tikrai turės kompiuterius

Klausimas

Ar jūsų įmonė naudoja perdirbtą popierių iš makulatūros?

Atsakymas

Manau, kad daugumos įmonių naudojamo biuro popieriaus sudėtyje yra ir makulatūros. RST eina ir kitu keliu - vis daugiau įprasto "popierizmo" perkeliama į elektroninę erdvę. Mes tiesiog atsisakome popierių siuntinėjimo įmonės viduje ir kuo daugiau deriname, susirašinėjame tik elektroniniu formatu.

REKLAMA

Klausimas

Kokiu formatu bus pateikiamos e-saskaitos?

Atsakymas

Elektroninės sąskaitos pateikiamos pdf formatu.

Klausimas

Kaip užtikrinsite, kad e.sąskaitos vartotojams visada būtų pasiekiamos?

Atsakymas

Jeigu kalbame, kaip užtikrinsime, kad visi klientai galėtų prisijungti prie savitarnos svetainės - tai RST investavo į papildomus IT sprendimus, tam, kad būtų padidintas savitarnos svetainės pralaidumas. Todėl manau, pasieksime, kad net maksimalių apkrovų metu, kai labai daug klientų vienu metu jungiasi prie savitarnos svetainės, teikiamų paslaugų kokybė nenukentės.

Klausimas

Kiek procentų jūsų klientų planuojate, kad naudosis e-sąskaitomis šių metų pabaigoje?

Atsakymas

Mes norėtume, kad visi verslo klientai pasirinktų elektronines sąskaitas:) tačiau esame nepraradę realizmo jausmo ir tikimės, kad apie 70% klientų pasinaudos galimybes pereiti prie ekologiškų elektroninių sąskaitų.

Klausimas

Jei nedaug įmonių prisijungs prie jūsų akcijos, vis tiek sodinsite ąžuolų giraitę?

Atsakymas

Taip, sodinsime vis tiek, tik, deja, sodinamų ąžuoliukų kiekis tada bus mažesnis. Tačiau dabartiniai rezultatai tikrai nuteikia optimistiškai ir tikiu, kad 200 ąžuolų žaliuos ąžuolyne.

Klausimas

Kur ir kaip užsisakyti el. sąskaitas?

Atsakymas

Elektronines sąskaitas galite užsisakyti prisijungę prie RST puslapio www.rst.lt, pasirinkę skiltį ""Mano elektra" - Verslo klientams. Arba prašome kreiptis į jums patogiausią klientų aptarnavimo skyrių, kur jums paloniai padės tai padaryti, paaiškins, kaip naudoti savitarnos svetaine ir pristatys visus elektroninių sąskaitų privalumus.

Klausimas

Gal išgelbėti medžiai galėtų būtų pasodinti verslo įmonės aplinkoje?

Atsakymas

Manau prasmingiau tai padaryti vienoje vietoje - Tūkstantmečio ąžuolyne. RST įmonės pastatai, kiek tik leidžia galimybės, yra apjuosti augalų ir medžių.

Klausimas

Ar žmonėms, kurie vėliau prižiūrės giraitę, jūsų įmonė mokės atlyginimą?

Atsakymas

Ši giraitė yra tik dalis ąžuolų girios, kurią sodins "Neregėtos Lietuvos" projekto autorius Marius Jovaiša. RST šiuo atveju dalyvauja tik kaip partneris.

Klausimas

Kas sodins ąžuolus? Gal ir RST vadai bent simboliškai kastuvu pasidarbuos?

Atsakymas

Manau, kad RST darbuotojai tikrai dalyvaus ąžuolų sodinime, ir kastuvu darbuosimės ne vien simboliškai.

Klausimas

Kažkaip vyksta panašios akcijos, bet kažkokių rezultatų vėliau nelabai matosi, gal tos akcijos tik dėl akių?

Atsakymas

Nenorėčiau sutikti, kad ekologinės akcijos neduoda rezultatų. Prisiminkime anksčiau minėtą gandralizdžių akciją. Vien pernai perkėlėme apie 300 šių paukščių lizdų.

Klausimas

Ar nuo lapkričio vykstančioje akcijoje viskas einasi sklandžiai? Buvo kokių nors problemų el. sąskaitomis? Kokie verslo įmonių atsiliepimai?

Atsakymas

Elektroninių sąskaitų projektas vyksta sklandžiai, nes jam buvo tinkamai pasiruošta. O verslo klientai, pasirinkę elektronines sąskaitas jas vertina labai palankiai.

Klausimas

Ar nemanote, kad buhalterės gavusios e.sąskaitą, vis tiek ją atsispausdins, nes reikia gi kažką įsegti į segtuvą? :)

Atsakymas

Manau, kad laikui bėgant, keičiasi visų mūsų įpročiai. Taigi ir buhalterės įsitikins, kad visai nebūtina kažką segti į segtuvą, jeigu galim tiesiog keliais mygtukų paspaudimais viską išsaugoti elektroniniu formatu.

Klausimas

Ar vėliau, pvz. po metų, po penkių, informuosite visuomenę, kaip gyvuoja tie ąžuolai? :)

Atsakymas

Tikrai taip. Ir manau, kad galėsime tai daryti ir po 5, 10 ar daugiau metų ir su visa verslo įmonių bendruomene galėsime prisiminti, kokiu tikslu tie ąžuolai buvo pasodinti.

---

AB Rytų skirstomieji tinklai (RST), siekdami paskatinti įmones atsisakyti popierinių sąskaitų ir rinktis elektronines, pradeda ekologinę iniciatyvą „Tegul žemėj Lietuvos ąžuolai žaliuos“. Šiuo metu elektronines sąskaitas naudoja 48 proc. įmonių, kurioms RST tiekia energiją. Pasirinkusioms elektronines sąskaitas įmonėms bus suteikiamas pirmasis Lietuvoje ekologiškos sąskaitos ženklas „Eko sąskaita“.

Elektronines sąskaitas RST savo klientams pasiūlė įvertinusi elektroninių dokumentų valdymo ir administravimo privalumus ir siekdama padėti sumažinti klientams finansinių dokumentų administravimo išlaidas. Elektronines sąskaitas užsisakiusiems klientams nereikia spausdinti, kaupti ir saugoti popierinių jų variantų, todėl yra tausojama aplinka ir taupomas laikas. Elektroninės sąskaitos už suvartotą energiją įmonėms pateikiamos RST savitarnos svetainėje „Mano elektra“. Kiekvieną mėnesį RST klientai elektroniniu paštu sulaukia pranešimo apie suformuotas sąskaitas ir iš bet kurio kompiuterio prisijungę prie savitarnos svetainės gali jas apmokėti.

Teikdama elektros energiją, RST aktyviai dalyvauja šalies ekonominiame gyvenime. Bendrovė siekia, kad vykdoma veikla turėtų kuo mažesnį poveikį aplinkai, todėl jau keletą metų įgyvendina ekologines iniciatyvas. Elektroninių sąskaitų projektas yra tik viena iš RST ekologinių iniciatyvų, kuria leis užmegzti partnerystę su verslo bendruomene. RST sukurtą ekologinės sąskaitos ženklą „Eko sąskaita“ galės naudoti visi bendrovės verslo klientai, norintys juo ženklinti savo elektronines sąskaitas. Visos prie RST iniciatyvos prisijungusios įmonės prisidės prie „Neregėtos Lietuvos“ Tūkstantmečio ąžuolyno kūrimo. RST popierinių sąskaitų atsisakiusių klientų vardu Kėdainių rajone esančiame ąžuolyne gegužės mėnesį bus pasodinta 200 ąžuolų. Kiekviena popierinių sąskaitų atsisakiusi įmonė bus įrašyta į RST interneto svetainėje įkurtą „Žaliąją garbės lentą“. Joje bus skelbiamos ekologišką sąskaitybą pasirinkusios įmonės.

RST skaičiavimais, kiekvienas biuro darbuotojas per metus sunaudoja apie 10 tūkst. popieriaus lapų – daugiau nei vieną medį. Vien RST sąskaitoms už elektrą paruošti per metus sunaudoja apie 40 medžių. Joms išvežioti sunaudojama apie 90 tūkst. litrų degalų, dėl kurių į aplinką patenka 9,6 tonų anglies dvideginio (CO2) dujų.

Nuo praėjusių metų lapkričio pabaigos, kai RST pradėjo įgyvendinti elektroninių sąskaitų projektą, popierinių sąskaitų atsisakė beveik pusė bendrovės verslo klientų. RST paskaičiavimu nuo tada jau išsaugota 19 medžių. Bendrovės ir toliau sieks, kad pasirinkusių elektronines sąskaitas įmonių ir išsaugotų medžių skaičius didėtų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų