REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Lehman“ bylos tyrimo komisijai pateikus savo darbo rezultatus, kasdien atsiranda neįtikėtinų ir vis įdomesnių detalių, susijusių su investicinio banko žlugimu. Vis daugiau asmenų ir institucijų yra  įtraukiami į skandalą.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimo komisija nustatė, kad „Lehman Brothers“ dar mėnesius prieš bankroto paskelbimą buvo praktiškai žlugęs. Žlugimą bankas bandė nuslėpti manipuliuodamas finansines ataskaitas. Balansavimo triukais bankas nuslėpė 50 mlrd. JAV dolerių rizikos pozicijas.

REKLAMA

Tyrėjai savo raporte dėl to ypač kritikavo banko auditorius, nesugebėjusius arba nenorėjusius pastebėti nesklandumų. Mat finansinius triukus, norėdamas nuslėpti milžiniškas rizikos pozicijas, bankas vykdė bent porą metų. JAV spaudoje sklando pareiškimai, kad „Lehman“ auditavusi bandrovė Ernst & Young dėl to gali būti patraukta į baudžiamąją atsakomybę. Auditoriai savo kaltę neigia.

Daug kritikos gauna ir SEC – JAV vertybinių popierių komisija – bei Federal Reserve, paaiškėjus, kad kelis mėnesius prieš Lehman žlugimą šios institucijos buvo gavusios konkrečių perspėjimų, kad Lehman manipuliuoja finansines ataskaitas. Dienraščio Financial Times teigimu kitas investicinis bankas Merrill Lynch pastebėjo, kad Lehman triukų pagalba „puošė“ savo 2008 m. balansą, ir perspėjo reguliavimo institucijas. Tačiau šios į tai nereagavo.

REKLAMA
REKLAMA

Šios savaitės kulminacija buvo pasiekta žiniasklaidai paviešinus R.Fuldo, tuometino „Lehman“ boso, advokato pasisakymus, susijusius su manipuliavimo priekaištais. Į klausimą, kodėl R.Fuldas leido tokias manipuliacijas, jo advokatas pareiškė, kad R.Fuldas, eidamas „Lehman“ vadovo pareigas, neturėjo kompiuterio, o jo Blackberry telefonas negalėjo atidaryti prisegtų bylų, ko pasekoje vadovas negalėjo šių manipuliavimo atvejų nustatyti.

Ketvirtas pagal dydį JAV investicinis bankas „Lehman Brothers“ bankrutavo 2008 metų rugsėjį, sukeldamas didžiausią naujųjų laikų finansinę krizę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų