REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Elektros jungčiai tarp Lietuvos ir Švedijos uždegta žalia šviesa. AB „Lietuvos energija“ generalinis direktorius Aloyzas Koryzna ir „Affarsverket Svenska Kraftnat“ vadovas Mikaelis Odenbergas (Mikael Odenberg) ketvirtadienį pasirašė bendradarbiavimo susitarimą įgyvendinant „NordBalt“ projektą.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo susitarimu nustatytos sąlygos, kuriomis bendrovės kartu įgyvendins „NordBalt“ jungties projektą sujungiant Lietuvos ir Švedijos elektros energetikos sistemas.

REKLAMA

Šalių bendradarbiavimas apims tris pagrindinius – jungties planavimo, jungties statybos bei jungties eksploatavimo etapus. Sutarta, kad jungties statybos metu sukurta infrastruktūra šalims priklausys atskirai - „Lietuvos energijai“ priklausys konverteriai Klaipėdos pastotėje, kabelis nuo Klaipėdos pastotės iki jūros ir 50 proc. jūrinio kabelio. Atitinkama kabelio dalis ir jungties infrastruktūra Švedijos pusėje priklausys „Svenska Kraftnat“.

REKLAMA
REKLAMA

Susitarime taip pat sutarta dėl jungties finansavimo ir ES paramos, skiriamos jungties statybai panaudojimo sąlygų ir tvarkos. Planuojama 131 mln. eurų (452,3 mln. litų) ES parama. Bendra preliminari šios elektros jungties vertė yra 552 mln. eurų (1,906 mlrd. litų).

Pagal susitarimą numatoma sudaryti ir priežiūros komitetą, kurio narius lygiomis dalimis skirs susitarimo šalys. Komitete planuojama svarstyti svarbiausius projekto įgyvendinimo ir susitarimo šalių veiksmų koordinavimo klausimus.

„Lietuvos energijos“ vadovo Aloyzo Koryznos teigimu, integravę Lietuvos elektros energetikos sistemą į vieningą Baltijos jūros šalių rinką, galėsime patikimai ir saugiai aprūpinti Lietuvos vartotojus elektros energija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu sparčiai vyksta „NordBalt“ projekto pasiruošiamieji darbai. Atlikus Baltijos jūros dugno tyrimą buvo parinktas saugus kabelio maršrutas. Pasirinkta VSC (Voltage Source Converter) jungties technologija, bus tiesiamas aukštos įtampos nuolatinės srovės (HVDC) povandeninis kabelis.

Numatomos nutiesti jungties iš Klaipėdos į Nybro ilgis yra apie 450 km, iš jų 400 km kabelio bus nutiesta jūros dugnu. Linijos eksploatacijos pradžia - 2016 m, planuojama, kad kabelis tarnaus apie 30 metų. Linijos galia – 700 MW, įtampa – 300 kV.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų