REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antrojo pasaulinio karo paslaptis: kiek žmonių žuvo per Drezdeno bombardavimą?

Naciai teigė, kad per Antrojo pasaulinio karo metais sąjungininkų vykdytą Drezdeno bombardavimą žuvo net 500 tūkst. žmonių, tačiau grupė Vokietijos mokslininkų mano, kad toks skaičius yra smarkiai perdėtas.

REKLAMA
REKLAMA

Oficialūs vietos valdžios skaičiai rodė, kad per Drezdeno bombardavimą žuvo 25 tūkst. žmonių. Tačiau radikalios dešiniosios grupės aiškino, kad per 1945 metų vasario 13-15 dienomis vykęs bombardavimas, kurį rengė 1,3 tūkst. britų ir amerikiečių bombonešių, pareikalavo net 500 tūkst. gyvybių.

REKLAMA

Sąjungininkų kritikai teigė, kad Drezdeno bombardavimas buvo karo nusikaltimas, nes ataka prieš miestą neturėjo jokios strateginės reikšmės, kadangi nacistinė Vokietija jau ir taip buvo ant pralaimėjimo slenksčio. Be to, buvo bombarduojami civiliniai, o ne kariniai taikiniai.

Dabar Drezdeno istorikų komisijos nariai po 5 metus trukusio tyrimo patvirtino, kad sąjungininkai per antskrydžius nužudė 25 tūkst. žmonių. Istorikai analizavo archyvus, kapines, oficialius registrus ir lygino juos su jau skelbtomis ataskaitomis ir liudininkų parodymais.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, istorikų atradimai jau susilaukė pasmerkimo. Netrukus po ataskaitos išplatinimo 150 aktyvistų surengė protesto akciją ir žygiavo Drezdeno rotušės link.

Drezdeno bombardavimas ilgą laiką kėlė įtampą dvišaliuose Vokietijos ir Didžiosios Britanijos santykiuose. Kai 1992 metais mieste apsilankė Anglijos karalienė, aktyvistai ją apmėtė kiaušiniais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų