REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Provincijos ligoninėje merdi 33 metų vyras. Vyras iškrito iš ketvirto aukšto, paslydęs ant vakarop apledijusių balkono grindų. Jį reikėtų skubiai operuoti, bet Skuodo ligoninėje kaip tik remontuojama operacinė ir tai, kas turėtų vadintis reanimacijos skyriumi. Vyruką gal dar spėtų išgelbėti Klaipėdos ligoninės chirurgai, tačiau naktį į pirmadienį budi gastroliuojantis (t.y. atvykstantis) gydytojas, kuris nusprendė atidėti ligonio pervežimą iki kitos pamainos.

REKLAMA
REKLAMA

Gedo našlė Aurelija sako, kad vyras galėjo gyventi. Nelaimės vieton atvažiavusių medikų ji ir kaimynai prašė vežti Gedą iškart į Klaipėdą, į apskrities ligoninę, kur jį būtų iškart operavę, tačiau šie nusprendė kitaip. Į Skuodą, kur vienintelė operacinė yra remontuojama.

REKLAMA

Skuodo ligoninėje medikai giminėms iškart suteikė viltį: Gedas gyvens. Likusios be vyro, sūnaus ir žento moterys liudija, jog visą naktį medikai jiems žadėję vežti Gedą į Klaipėdą. Tą patį sako ir tąnakt budėjusi medicinos sesuo. „Aš iškart paklausiau, ar vežam“, - sako ji ir patikina, kad Gedas buvo „stabilus“, t. y. transportabilus.

Tačiau daktaras N.Reišys nusprendė kitaip. Jis delsė, kol pasibaigė jo pamaina. Kai „Paskutinė instancija“ susisiekė su juo telefonu, N.Reišys, nereikšdamas jokių apgailestavimų, pareiškė: „Jis buvo stabilus, jis buvo sąmoningas, jis kalbėjo, pasakojo. Ką, jums neaišku? Ko jūs kišatės?“ Gedo žmona pasakojo, kad tą „stabilumą“ lydėjo baisūs skausmai.

REKLAMA
REKLAMA

Rytas parodė, kad N.Reišys galėjo ir klysti. Ligonio kraujo spaudimas nukrito, jo sąmonė aptemo. Chirurgas P.Metrikas turėjo veikti žaibiškai. Jis nuvežė Gedą į tai, kas Skuodo ligoninėje vadinasi operacinė: „Pilvaplėvės ertmėje randu apie 1,5 l kraujo krešulių ir veninio kraujo. Ranka revizuodamas pilvo organus randu, kad yra pažeistos kepenys - jos trūkusios, plyšusi diafragma. Ir šitos revizijos metu pacientas miršta. Aš dar bandžiau masažuoti širdį, bet mums jo išgelbėti nepavyko.“ Šitaip pasakoja P.Metrikas ir nenorom (juk konstatuoti kolegų klaidas medikams nedera) pripažįsta, kad Gedą reikėjo operuoti daug anksčiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai pasakęs P.Metrikas nesustoja. Jis sako, kad tokių mirčių Lietuvoje daugės, nes visų rajonų ligoninėse naikinami chirurgijos skyriai, atleidžiamos operacinės medikų brigados. Gydytojas sako, kad trauminių, staigių mirčių tikrai pasipils gausiai.

Arvydas Akstinavičius, pats medikas ir dabar vykstančios sveikatos apsaugos reformos kritikas, tęsia mintį. Jis su sveikatos reforma sieja Lietuvos gyventojų mirtingumo padidėjimą. „Tragiškai sumažėjo medicinos paslaugų prieinamumas, todėl žmonės miršta“, - sako jis.

REKLAMA

A.Akstinavičius sako, kad reformatoriai ne optimizuoja, bet naikina rajoninį sveikatos priežiūros tinklą. Tarkime, Jiezne, Prienų rajone, buvo ligoninė ir trys greitosios pagalbos automobiliai. „Ta greitoji, jei mato, kad čia ūmus atvejis, veža į Prienus - 18-20, o ne 80 kilometrų. Iš Prienų, jei reikia, vežama į Kauną. Dabar tas tinklas naikinamas“, - sako A.Akstinavičius. Pasak jo, dabar, kai Jiezne ligoninės nebeliko, žmogus, patyręs nesunkią traumą ar apsirgęs, yra priverstas pats autobusais gautis iki artimiausios ligoninės, todėl labai dažnai nusprendžia pakentėti. Ir kenčia, kol liga tampa nepagydoma.

Antradienio vakarą apie mirtiną sveikatos apsaugos reformą - 19.40 per LNK „Paskutinėje instancijoje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų