• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dvylikos aukštų daugiabutis namas Šiauliuose, Tilžės g. 26 apstatytas pastoliais, tačiau ant jų nuo vasario 10 d. niekas nekruta. Dvi namo sienos padengtos šiltinimo vata, tačiau neuždengtos viršutiniu šiltinimo sluoksniu. Jau mėnesį pastoliais paramstytas ir "negyvu" objektu tapęs dvylikaaukštis tikrai turėtų kristi į akį ypač tiems daugiabučių namų gyventojams, kuriems skausminga renovacijos patirties abėcėlė – tik prieš akis.

REKLAMA
REKLAMA

Minimo dvylikaaukščio Tilžės gatvės namo renovacija buvo sustabdyta dėl LR Specialiųjų tyrimų tarnybos (toliau – STT) Šiaulių valdybos pareigūnų pradėtų ikiteisminių tyrimų, įtarus galimus korupcinius nusikaltimus organizuojant ir vykdant keturių Šiaulių miesto daugiabučių namų renovaciją. Tai jau visiems žinoma. Tačiau kol vyksta ikiteisminiai tyrimai, plokštėmis neuždengtą dvylikaaukščio namo apšiltinimo vatą gadina permainingi žiemos ir pavasario orai, o bankas milijoninę paskolą paėmusiems gyventojams jau negailestingai skaičiuoja palūkanas.

REKLAMA

Už galvos besiimantys gyventojai pagalbos laišku kreipėsi net į Lietuvos Respublikos prezidentę Dalią Grybauskaitę.

Maža to, jie jaučiasi atsidūrę ant "pilietinio karo" ribos. Nebūtų keista, jog, prireikus pakeisti vienų butų laukinės sienos vatą, o kitų - ne, tarp namo gyventojų kiltų rimtas konfliktas.

Darbai nutraukti trims mėnesiams

"Renovacija sustabdyta trim mėnesiam, neatsižvelgiant nei į oro sąlygas, nei į gyventojų interesus, - "Šiauliai plius" savaitraščiui sakė namo bendrijos pirmininkė Jolita Kaupienė. – Nieko nepranešus, nieko neįspėjus. Kodėl kenčia niekuo nekalti žmonės? Bendrija nenusižengė įstatymams, mes niekuo nekaltinami!"

REKLAMA
REKLAMA

J. Kaupienė pasakojo, kad vasario 10 d. bendrija gavo STT pranešimą, jog Šiaulių miesto apylinkės teismo nutartimi trim mėnesiam sustabdomi vykstantys namo modernizavimo darbai, tačiau gyventojai apie galimą darbų nutraukimą iš anksto nebuvo informuoti. Darbai buvo tiesiog sustabdyti, visiškai neatsižvelgiant į oro sąlygas, neįvertinant papildomų nuostolių, kuriuos gali patirti gyventojai. Taigi gyventojams niekas neatsakė ir į klausimus, kada renovacija bus pratęsta, užbaigta, kas atlygins gyventojams patirtą finansinę žalą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak bendrijos pirmininkės J. Kaupienės, bendrija renovacijos darbams ruošėsi iš anksto pagal visus metodinius reikalavimus, nenusižengdama jokiems įstatymams. 2009 m. birželio 12 d. namo bendrija su Būsto ir urbanistinės plėtros agentūra sudarė sutartį dėl valstybės paramos gavimo. Galiausiai iš valstybės buvo gauta ir parama: seniai buvo stovima eilėje, namas atitiko visus reikalavimus.

Namo bendrijos valdybos narė savaitraščiui teigė, kad prieš nutraukiant darbus pirmiausia reikėjo gerai apsvarstyti renovacijos sustabdymo pasekmes ir kai kuriuos pradėtus darbus tiesiog užbaigti. Tokiu būdu būtų išvengta didesnių nuostolių.



Konkurso nugalėtojas – brangesnis rangovas

REKLAMA

Bendrija iš Būsto ir urbanistinės plėtros agentūros siūlomų konkurso vykdytojų pasirinko UAB "Projektų rengimo centras", kuri pasiūlė mažiausią paslaugos kainą, o rangos sutartį pasirašė su UAB "Sanda", kuri buvo antroji iš penkių statybos bendrovių, pasiūliusių mažiausią kainą. Tai padaryti buvo nutarta bendrijos narių visuotiniame susirinkime praėjusių metų spalį.

2009 metų pabaigoje "Sanda" pradėjo vykdyti namo modernizavimo darbus. Lapkritį buvo pakeisti lietaus ir buitinių nuotekų bei karšto vandens vamzdynai. Už šiuos darbus bendrija atsiskaitė butų savininkų ir valstybės paramos lėšomis. Sausį statybininkai pradėjo sienų šiltinimo darbus. Visas dvylikos aukštų namas buvo apstatytas pastoliais ir aptvertas tvora, dvi dvylikaaukščio namo sienos - apie 800 kv. m. - padengtos vata "Paroc".

REKLAMA

Tačiau vasario 10 d. darbai buvo sustabdyti.

Genda šiltinimo medžiaga

Specialistų teigimu, šiltinimo vata negali likti neuždengta vienokiu ar kitokiu šiltinimo sluoksniu ilgiau nei dvi savaites. Dabartinėmis oro sąlygomis ši šiltinimo medžiaga greitai drėksta ir nebeatliks savo funkcijos.

"Mes nesutinkame, kad po trijų mėnesių būtų palikta ta pati vata, - susirūpinusi kalbėjo namo gyventoja Emilija Leviškienė. - Vadinasi, teks ją nuimti".

Pasak E. Leviškienės, jau mėnuo darbai stovi vietoje. Tuoj ims drėkti, pelyti kambario sienos – reikės remonto. O kas už tai sumokės?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Namo renovacijos darbus atliekantys statybininkai taip pat gerai žino, kad po trijų mėnesių šiltinimo vatą teks nulupti - ji nebetiks naudoti. Deja, susidariusios situacijos neprisistatęs UAB "Sanda" atstovas nenorėjo komentuoti: "Mes nežinome, kodėl nutraukti darbai. Yra skundas iš teismo ir liepta darbus atidėti."

Gyventojų toks paaiškinimas, žinoma, neguodžia. Blogai yra visiems. Vieni nerimauja dėl šlampančių apšiltinimo medžiagų, kiti – dėl pragręžiotų namo sienų, tvirtinant karkasą ir metalinius laikiklius - jos labiau praleidžia šilumą. "Mums ir vėl nuostolis, - atvirai piktinosi bendrijos narė E. Leviškienė.- Nebedengiamos, pragręžinėtos plytos trupa... Kodėl turime visa tai patirti?"



Finansiniai nuostoliai auga

REKLAMA

Bendriją sudaro 48 butai, iš viso jau nukentėjo apie pusę namo gyventojų.

Pagal sutartį su banku nuo nepanaudotos paskolos sumos bendrijai kasdien skaičiuojama 0,2 proc. palūkanų, o paskolos suma – milijonas litų. "Jei renovacijos darbai būtų visiškai nutraukti, netektume pusės milijono litų valstybinės paramos", - teigė Jolita Kaupienė.

Bendrijai nesuspėjus laiku įsisavinti paskolos, ji prarastų galimybę ir kreiptis į "Invegą" dėl draudimo garantijos perskaičiavimo. Tai gyventojams gali kainuoti dar apie 9000 Lt papildomų išlaidų. "Vieni butai už renovaciją sumokėjo iš karto, kiti privalėjo imti paskolą. Darbai stovi, o palūkanas vis vien mokame", - susidariusią situaciją apibūdino J. Kaupienė.

REKLAMA

"Mūsų name nėra turtuolių, besimaudančių pinigų jūroje, - teigė Emilija Leviškienė. - Daugelis namo gyventojų – pensininkai. Ir visi apiplėšinėjami vienodai."



Baiminamasi dėl saugumo

Vykstant namo modernizavimo darbams, už darbų saugą buvo atsakingi statybininkai. Kadangi darbai nutraukti, atsakingų už darbų saugą kaip ir nebėra: teismo nutartyje tai nenumatyta. "Aš tų pastolių nepastačiau ir žmonių nesugaudysiu", - piktinasi namo pirmininkė Jolita Kaupienė.

Tačiau dvylikaaukščio namo gyventojai nerimauja dėl kitų žmonių, ypač vaikų saugumo, juk juos itin traukia "negyvi" objektai. "Tie, kurie nutraukė darbus, tegul ir atsako už saugumą. Šiuo atveju aš nesu atsakingas. Mums uždrausta įžengti į teritoriją - privalome laikytis teismo nutarimo", - nepasitenkinimą "Šiauliai plius" savaitraščiui išreiškė ir atsakomybės atsikratė bendrovės "Pastatų konstrukcijos" techninės priežiūros vadovas Vilius Mikelaitis.

Tikimasi laimingos pabaigos

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žala, kurią patiria namo gyventojai, yra milžiniška. Jie ne tik už namo renovaciją mokės bankui iki gyvos galvos (bent jau daugelis namo gyventojų), tačiau ir visą gyvenimą jausis kažkieno aferų įkaitais.

Nebent Šiaulių miesto apylinkės teismo sprendimas viską pakeistų. Namo bendrija labai to viliasi.

Mindaugas ZIMKA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų