REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

“Vakaro žinios” išsiaiškino, kad liko nepanaudotų daugiau nei 20 tūkst. vakcinos nuo kiaulių gripo dozių, kurias šį sausį nupirko Sveikatos apsaugos ministerija. Milžinišką likutį teks utilizuoti, mat vakcinos galiojimo laikas baigiasi spalį.

REKLAMA
REKLAMA

Teks daug sunaikinti

Sveikatos apsaugos ministerija 27 tūkst. dozių vakcinos nuo kiaulių gripo už milijoną litų įsigijo šį sausį, kai panika dėl epidemijos buvo jau atslūgusi.

REKLAMA

“Pirkta tuo metu, kai kitos valstybės jau ieškojo, kaip atsikratyti pertekliaus. Be to, įsigyta tokia partija, kurią galima naudoti tik iki spalio. Vėliau jos galiojimas baigsis. Jau dabar matyti, kad liks nepanaudota daugiau nei 20 tūkst. vakcinos dozių”, - “Vakaro žinias” informavo Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė Agnė Zuokienė.

Parlamentarė stebisi, kad Lietuva sumanė skiepų nusipirkti tuo laiku, kai kitos valstybės stengėsi jais nusikratyti, matydamos, kad žmonės skiepijasi itin nenoriai dėl galimo pašalinio poveikio.

REKLAMA
REKLAMA

“Be to, vakcina iš Nyderlandų perpirkta be jokios nuolaidos, nors jos galiojimo laikas baigiasi. Logiškai mąstant, besibaigiančio galiojimo produkto kaina turėtų būti gerokai mažesnė”, - dėstė A.Zuokienė.

Gerokai permokėta

Anot seimūnės, Lietuvai reikėtų kuo skubiau bandyti perparduoti vakciną su 50 proc. ar didesne nuolaida, kad į biudžetą grįžtų bent jau trečdalis ištratintų pinigų.

“Tačiau esu tikra, kad niekas to net nebandys daryti, nes taip tik patvirtintų, jog, perkant vakciną, buvo gerokai permokėta”, - įsitikinusi parlamentarė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, ji sako neįtarianti korupcijos.

“Manau, kad ne specialiai taip buvo pasielgta. Tiesiog pademonstruotas neatsakingas požiūris į valstybės pinigus. Išgelbėjome Nyderlandus, paaukojome jiems 1 milijoną litų. Iš jų reikia mokytis, kaip elgtis su valstybės pinigais”, - sakė A.Zuokienė.

Tirs skandalą

Beje, parlamentarė priminė, kad Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja pradėjo tyrimą dėl farmacijos koncernų poveikio informacinei kampanijai apie paukščių ir kiaulių gripo, mat panika dėl pandeminio gripo vadinama vienu didžiausių medicinos skandalų. Išvados bus skelbiamos liepos mėnesį.

REKLAMA

Dėl skandalo pralobo ne tik skiepus nuo gripo, bet ir antivirusinius vaistus gaminantys bei pardavinėjantys farmacininkai.

Nepirkti negalėjo

Buvęs sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas nežino, kaip bus elgiamasi su nepanaudotu vakcinos likučiu, tačiau tikina, kad skiepų nepirkti ministerija negalėjo.

“Įsigijome minimalų kiekį. Bet čia padėtis be išeities. Nupirkome - blogai, būtume nepirkę - vėl būtų buvę blogai. Be to, ir Vyriausybė bei Ekstremalių situacijų komisija tai rekomendavo”, - sakė A.Čaplikas.

REKLAMA

Ministras nemano, kad buvo galima derėtis dėl kainos.

“Gamintojų kainomis pirkome, nepermokėjome”, - tarstelėjo jis.

Info

Nuo kiaulių gripo Europoje pasiskiepijo per 40 mln. žmonių, tarp jų - apie 3 tūkst. Lietuvos gyventojų. Pirmosiomis savaitėmis skiepytis galėjo tik medikai bei lėtinėmis ligomis sergantys žmonės. Kadangi tarp jų vakcina neturėjo paklausos, vėliau skiepytis galėjo visi. Bet ir tada jokio antplūdžio nesulaukta. Beje, Lietuvoje laboratoriškai patvirtinta vos apie 1 tūkst. kiaulių gripo atvejų. Užfiksuotos 23 mirtys nuo jo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirkinys dėl žiniasklaidos



Antanas MATULAS - Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas:

“Mano pozicija yra tokia: labai gerai, kad Sveikatos apsaugos ministerija nereagavo į farmacininkų ir žiniasklaidos keliamą paniką dėl kiaulių gripo ir nebuvo pripirkta tiek vakcinos, kiek kitose šalyse. Kitose valstybėse vos ne kiekvienam gyventojui nupirko po dozę ir milijonus išleido be proto. O pas mus nupirktas tik nedidelis kiekis. Jo reikėjo, nes žiniasklaida būtų kaltinusi, kad ministerija nieko nedarė”, - Sveikatos apsaugos ministeriją gynė A.Matulas.

REKLAMA

Tačiau politikas pripažįsta, kad vakcinos įsigyta tada, kai jos jau nebereikėjo.

“Taip, gaila, kad per vėlai. Bet reikia viešai informuoti visą visuomenę, kad, jei kas norėtų, dar yra galimybė pasiskiepyti. Juo labiau kad mokslininkai prognozuoja dar vieną protrūkį, nors tuo galima abejoti”, - dėstė Seimo narys.

A.Matulas dėl to, kad tūkstančius dozių reikės utilizuoti, pernelyg nesijaudina.

“Tam tikras nuostolis bus valstybei. Bet nereikia žmonėms per prievartą piršti, raginti juos skiepytis. Nereikia ir parodomųjų skiepų, kuriuos primygtinai siūlė tam tikri asmenys. Jie norėjo, kad ministras arba aš eičiau viešai skiepytis”, - prisiminė A.Matulas.

Danas NAGELĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų