• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugiau nei 200 klaipėdiečių, dėl ligos tapę laikinai nedarbingi, nedarbingumo pažymėjimo į rankas jau nebegavo - jų duomenys apie nedarbingumą įvesti į elektroninę duomenų sistemą.

REKLAMA
REKLAMA

"Sodros" Klaipėdos skyriaus direktoriaus pavaduotoja Daiva Dabravalskienė informavo, jog elektroninius biuletenius jau išduoda septynios uostamiesčio sveikatos priežiūros įstaigos - Brožynų sveikatos centras, A. Navicko konsultacinė poliklinika, UAB "Viloja", "Testas", "Birutės šeimos medicinos praktika", R. Dirginčienės bendrosios praktikos gydytojo kabinetas.

REKLAMA

O nuo balandžio 1-osios per elektroninių nedarbingumo pažymėjimų bei elektroninių nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimų tvarkymo sistemą (EPTS) turės būti išduodami visi nedarbingumo bei nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimai.

Pirmieji, pradėję naudoti elektronines sistemas, medikai pripažįsta jų pranašumus - taupomas ne tik gydytojų, bet ir pacientų laikas.

"Žinią apie elektroninius pažymėjimus priėmiau su džiaugsmu. Juk tai daug moderniau - nebereikia apsikrauti popieriais, vežioti juos. Anksčiau, būdavo, padarei klaidą - turėjai perrašinėti, neuždėjai antspaudo - žmogus vėl turėdavo atvažiuoti, gaišti laiką. Dabar klaidą padaryti bemaž neįmanoma, nes apie ją iškart perspėja kompiuteris. Ir užpildyti elektroninę formą užima daug mažiau laiko nei rašyti ranka", - pasakojo šeimos gydytoja Birutė Jankuvienė.

REKLAMA
REKLAMA

Elektroninė pažymėjimų išdavimo tvarka atleidžia pacientus nuo būtinybės pasveikus važiuoti biuletenių atsiimti. Nebent jų darbdaviai pageidautų gauti pranešimą apie išduotą nedarbingumo pažymėjimą.

"Kadangi mokėjau dirbti kompiuteriu anksčiau, nebuvo sunku išmokti užpildyti elektroninius blankus. Gerai, kad nebereikia ranka rašyti visokius kodus. Dabar, jei parašai ką nors ne taip, - iškart kompiuteris perspėja", - naujove džiaugėsi ir šeimos gydytojas Ričardas Sabūnas.

Pereiti prie elektroninių pažymėjimų išdavimo pasiruošusios ir didžiosios gydymo įstaigos, nors šiokio tokio pasipriešinimo iš vyresnio amžiaus gydytojų buvo sulaukta - juk kiekviena naujovė sutinkama atsargiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Visi esame aprūpinti elektroniniais parašais, tad didelių problemų neturėtų būti", - optimistiškai nusiteikusi Klaipėdos sveikatos priežiūros centro vyriausioji gydytoja Loreta Jankauskienė.

Tiesa, ne visi šioje įstaigoje dirbantys gydytojai aprūpinti kompiuteriais. Tačiau tai nesą būtina - tie, kurie nedarbingumo pažymėjimus išduoda rečiau, kaip akušeriai-ginekologai, galės naudotis keliais skyriuje pastatytais kompiuteriais. Dėl to problemų neturėtų kilti, nes nedarbingumo lapelį įforminti nebūtina paciento apsilankymo metu.

REKLAMA

"Pacientui bus paprasčiau - nebereikės eiti į registratūrą, laukti eilėje, paskui nešti biuletenį pasirašyti gydytojui. O darbdaviai galės įeiti į bazę ir matyti, kad žmogui suteiktas nedarbingumas", - pasakojo L. Jankauskienė.

Tačiau džiaugtis, kad pacientas išvengs visų su biuleteniu susijusių vargų, per anksti. Anot "Sodros" Klaipėdos skyriaus direktoriaus pavaduotojos D. Dabravalskienės, prašymus "Sodrai" skirti ligos pašalpą dar turėsime pateikti. Tai bus galima padaryti raštu, kreipusis į "Sodros" skyrių, arba elektroniniu būdu per EGAS sistemą. Pateikti elektroninį prašymą ligos, tėvystės pašalpai gauti pakanka fizinio asmens interneto bankininkystės priemonių, o elektroninį prašymą skirti motinystės, motinystės (tėvystės) pašalpas reikia pasirašyti kvalifikuotu elektroniniu parašu.

REKLAMA

Komentaras

Valdemaras ANUŽIS, "Sodros" Klaipėdos skyriaus direktorius

Sutartis dėl teisės išduoti elektroninius pažymėjimus jau pasirašėme su visomis Klaipėdos sveikatos priežiūros ir gydymo įstaigomis.

Elektroniniai pažymėjimai - tai didžiulis žingsnis į priekį. Naudodami elektroninius pažymėjimus, taupome laiką ir pinigus, juk atkrenta popierinė raštvedyba, nebereikės spausdinti blankų.

Pradžioje žinia apie tai buvo sutikta gana priešiškai, bet dirbdami su įstaigomis, organizuodami seminarus, mokymus, pamatėme, kad tas pasipriešinimas pagrįstas nežinojimu, nesupratimu. Žmonės bijo naujovių. Bet Klaipėdoje naujovių diegimas vyksta gana gerai.

Genovaitė PRIVEDIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų